Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megmenekült a legszebb magyar autóbusz

Pörge Béla

2018.02.09. 17:09

A Közlekedési Múzeum megvette a Volánbusz egyik csuklós Ikarus E94-esét.

A legszebb magyar csuklós autóbusznak tartott Ikarus EAG E94G típusú jármű egy példánya a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum legújabb szerzeménye – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a kiváló állapotú jármű saját lábán érkezett a múzeum raktárába. Az Ikarus EAG E94G típusú autóbuszát huszonegy éve, 1997-ben mutatták be. A nevében szereplő EAG jelzés az Ikarus Egyedi Autóbuszgyárára, míg a G a csuklós változatra (Gelenkbus) utal.

A Közlekedési Múzeum a Volánbusz Zrt.-től vásárolta meg a máig üzemképes járművet, amelyet 1999-ben gyártottak és egészen utolsó napjáig forgalomban volt a budapesti elővárosi közlekedésben. A modell innovatív és piacképes fejlesztés volt, ám a magyar piaci viszonyok és az exportországok mégsem voltak rá nyitottak. Összesen nyolc darab készült belőle, melyek kisebb-nagyobb mértékben mind eltérnek egymástól. A Volánbusz kettőt, a Zala Volán pedig hatot üzemeltetett.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a magyar autóbuszgyártás értékeit megmentsük és bemutathassuk majd az új Közlekedési Múzeumban. A múzeum átfogó megújítása keretében intenzív gyűjteménygyarapítási és digitalizálási munkát végzünk annak érdekében, hogy a hazai jármű- és közlekedéstörténet minél nagyobb szeletét őrizzük meg és tegyük hozzáférhetővé"

— idézi a közlemény Vitézy Dávidot, a múzeum főigazgatóját.

A múzeum honlapján megnézhető, milyen állapotban van most a busz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére