Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország a harmadik legvonzóbb befektetési terep a régióban

Horváth József György

2016.09.05. 15:28

Magyarország volt a harmadik legvonzóbb befektetési terep Kelet-Közép-Európában tavaly, az összes kockázati- és magántõke befektetés értékének 10 százaléka, mintegy 158 millió euró áramlott az országba.

A 2015. évi közép- és kelet-európai magántőke statisztikai jelentésből kiderül, hogy a közép- és kelet európai magántőke és kockázati tőke befektetések összértéke 2009 óta tavaly volt a legmagasabb, 1,6 milliárd euró, ami az előző, 2014-es évhez képest 25 százalékkal magasabb érték és a teljes európai befektetési piac 3,4 százalékát teszi ki.

Tavaly több mint 200 társaság, és ezen belül csaknem 130 startup jutott befektetéshez. A befektetések 54 százaléka Lengyelországban, 14 százaléka Szerbiában, 10 százaléka Magyarországon és 9 százaléka Romániában történt, ez a 4 ország adta a teljes régió befektetéseinek 87 százalékát.

Magyarország a nagyobb volumenű, de kisebb értékű, azaz alapvetően a kockázati tőke tranzakciókban teljesített jól tavaly. A 2014-es rekord mértékű friss tőkegyűjtéshez képest, a tavaly gyűjtött tőke értéke alacsonyabb, 418 millió euró volt, ami 2 százaléka a teljes európai tőkegyűjtésnek, mivel az alapkezelők nagyobb hangsúlyt helyeztek a már meglévő befektetésekre és kilépésekre.

A jelentés szerint tavaly egyúttal rekordszámú, 97 társaság esetében került sor a pénzügyi befektető kiszállására, amelyek összértéke elérte az 1,2 milliárd eurót, ez 3,1 százaléka az európainak, az értéket tekintve a kiszállások 65 százaléka Lengyelországban történt, második helyen áll Bulgária (14 százalék), míg Magyarország 6 százalékkal, 70 millió euróval a harmadik.

Európai szinten a befektetések összértéke az előző évhez képest 14 százalékkal, 47 milliárd euróra emelkedett, míg a kilépések értéke a befektetések eredeti bekerülési értékén mérve elérte a 2014-es 40 milliárd eurós rekordértéket.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére