Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magasabb fokozatba kapcsol a magyar gazdaság

888.hu

2016.09.18. 17:58

Jelenleg is Közép-Kelet-Európa az EU legdinamikusabban bõvülõ része, ám a közeljövõben a magyar gazdasági növekedés magasabb fokozatba kapcsol majd - jelentette ki Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezetõ elemzõje.

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást a Standard & Poor’s. A döntés azt jelenti, hogy a befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott adós. A nemzetközi gyakorlat alapján a befektetési társaságok általában a két nagy hitelminősítő véleményét veszik figyelembe, hogyha azt akarják megtudni, hogy egy adott adós befektetésre érdemes hely-e. Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású sávba a magyar államadósságot.

A második negyedévben a magyar gazdaság növekedése 2,6 százalékos volt, ami nem kiemelkedően magas. Bár az uniós átlagnál jobb, de az első negyedévben alig érte el az 1 százalékot. A növekedés elsősorban a fogyasztás bővülésének köszönhető. E mellett javult a nettó export is, vagyis több árut és szolgáltatást vittünk ki, mint amennyit behozunk – mutatott rá a felminősítés egyik okára Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a fogyasztás bővülése miatt a magyar gazdaság „magabiztosan tud hozni” 2 százalék körüli növekedést.

Valós fenyegetést jelent ugyanakkor, hogy romlanak a külpiacaink. Ennek már egyértelmű jelei vannak a nyári adatokban, így erre fel kell készülnie Magyarországnak – mondta.

Török Zoltán szerint jelenleg is Közép-Kelet-Európa az EU legdinamikusabban bővülő része, ám a közeljövőben a magyar gazdasági növekedés magasabb fokozatba kapcsol majd.

Ezt azzal magyarázta, hogy felgyorsul majd az uniós források felhasználása és új kapacitások épülnek a feldolgozóiparban, ami segíti a hazai export növekedését.

Ezen felül „terítéken van” a kormányzati gazdaságélénkítés igénye, amire hamarosan egy programot dolgoz ki a kormány. Emelkednek majd a bérek a közszférában, várhatóan növekednek az állami beruházások és némi adócsökkentés is elképzelhető – húzta alá.

(MTI, M1)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére