Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kevesebbet vásárolunk vasárnap

Kékes Viki

2016.12.13. 22:28

Megváltoztak a fogyasztói szokások.

Hosszú távú trendváltozás zajlik a kiskereskedelemben: a hétvégi nagybevásárlások jelentősége csökken, a forgalom lassan áthelyeződik a munkanapokra. Ezt igazolják a kártyahasználati tapasztalatok is: már nem rohanunk fejvesztve a boltokba munka után, de a hétvégéket sem a plázákban töltjük. Az átrendeződés nem gátolta a forgalmat, az töretlenül nőtt az elmúlt időszakban.  – áll a Profit7.hu friss elemzésében.

Az adatok azt mutatják, hogy az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy hétköznap vásároljanak. Bár a kormány áprilisban eltörölte a vasárnapi boltzárat, a fogyasztói szokások megváltoztak az intézkedés egy éve alatt. Fél évvel a nagy üzletek vasárnapi újranyitása után is mindössze a heti átlagos költések 9 százaléka jut a hét utolsó napjára, míg a boltzár előtt a heti kártyás költések 11 százaléka esett erre a napra.

Mindez nem jelenti azt, hogy kevesebbet vásárolnánk. Sőt. A KSH adatai alapján április – azaz a vasárnapi boltzár eltörlése  –  és augusztus között  átlagosan 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalma az előző év azonos időszakához képest.

A legtöbbet egyébként jellemzően pénteken költünk, míg a hétvégi bevásárlások jelentősége csökkent. A kiskereskedelmi forgalom jelentős része a hétköznapokon oszlik el.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére