Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kevesebb barátunk van, de bennük jobban bízunk

Tóth Dalma

2016.11.12. 21:18

A rokonok szerepe csökkent, helyüket átvették a legjobb barátaink - derül ki egy friss felmérésbõl.

Az emberek közötti bizalmi, társas kapcsolatok alakulásáról Albert Fruzsina és Dávid Beáta írt tanulmányt, amely egy tavalyi felmérésen alapul. A vizsgálat, amely során több mint háromezer felnőttet kérdeztek, a negyedik hasonló adatfelvétel volt, a trendeket 1999 óta vizsgálják. A legújabb eredményeket összegző írás idén jelent meg.

A magyarországi kapcsolathálózati struktúrák jellemzői 2015-ben című tanulmányban többek közt arra kerestek választ, hány bizalmasunk van, hány közelebbi vagy távolabbi rokon van közöttük? Kik az életünk legfontosabb szereplői, a barátok vagy a családtagok?

Kiderült, hogy jelentősen csökkent a társsal élők aránya a kilencvenes évekhez képest és nem feltétlen a családtagjainkban bízunk meg leginkább. 

Azokat, akiknek van társa, bizalmasa, barátja, kapcsolatgazdagnak nevezi a tanulmány. A felnőtt lakosságban az ő arányuk 45 százalék. A társadalom többi része, tehát több mint fele valamelyik fontos kapcsolattípusnak a híján van: a családinak, barátinak vagy a partnerinek.  A kapcsolat-depriváltak aránya 3 százalék a társadalomban. Õk azok, akiknek semmilyen kapcsolata sincs, azaz senkire sem számíthatnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére