Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Készpénz jöhet a cafeteria helyett

888.hu

2016.03.10. 21:52

Nemcsak Brüsszel, de a kormány szerint is leáldozott a cafeteria rendszernek. De kinek lesz ez jó?

A felelős gazdaságpolitika jegyében a béremelések mögött gazdasági fedezetnek kell állnia. A miniszterelnök ezért vetette fel a cafeteria készpénzesítését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évadnyitó ülésén. Erre szerinte azért is szükség van, mert az Európai Bizottság "szétzúzta" a magyar cafeteria rendszert.

A cafeteriát 2017. január 1-jével rögtön készpénzesítjük"

– mondta a miniszterelnök és hozzátette, hogy ha már az EU döntése miatt úgysem lehet fenntartani a cafeteria rendszerét, a legegyszerűbb lenne, ha odaadnánk pénzben. Szerinte ma ez az egyetlen módszer, ami a gazdaság teljesítményének megfelelő arányú bérnövekedést tesz lehetővé.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a részletek még tisztázásra várnak. Az azonban biztosnak tűnik, hogy az eddigi rendszer nem volt optimális. A cafeteria-rendszer fenntartása évente 13 milliárd forintba került, és körülbelül 250 milliárdos forgalmat generált, ami gazdaságtalan.

Az MKIK elnöke szerint a rendszer hihetetlenül bonyolultra sikerült, hiszen külön-külön utalványok vonatkoznak a meleg ételekre, az utazásra, más utalvánnyal lehet ajándékot, mással iskolaszereket vásárolni, ahogy a kultúrára, az internet-, illetve egészségpénztári juttatásokra és még egy sor területre is külön utalványt hoztak létre. Az utalványok után befizetett adó mértéke is óriási változatosságot mutat. Ráadásul rengetegbe került az, hogy az utalványokat pénzminőségben kellett nyomtatni.

A cafeteria rendszer ötlete egy döntési kényszerhelyzetben született meg: sok vállalat szembesült azzal, hogy a válság miatt kénytelen csökkenteni a béreket. Erre vetette fel a Horn-kormány a cafeteria-játékpénz ötletét és be is vezették azt. Így létrejött a kettős jövedelmi rendszer: a dolgozók nagy része megtarthatta az addigi fizetését, azonban egy részét a kedvezőbb adózású, de korlátozottan elkölthető cafeteriában kapta meg.

Természetesen voltak olyan vállalatok, amelyek ehelyett a bérek csökkentését választották. A rendszer megszűnése a leginkább azokat a nagy cégeket érinti, amelyeknél évek óta használják a cafeteriát. Az elfogadóhelyek egy részét hátrányosan fogja érinteni a megszüntetés, hiszen változni fog a kereslet összetétele, ami azt jelenti, hogy a korábbi vásárlóik egy része elpártolhat tőlük.

Orbán Viktor a kettős bérrendszer legnagyobb kockázatának azt tartja, hogy "az innovatív magyar vállalkozók" az alapbért "felnyomják" a második kategóriába.

A kormány szeretne megoldást találni arra a problémára, hogy a rendszer megszűnése miatt kisebb mértékben bővülhet a hazai, belföldi turizmus. Ez egy kiemelten fontos ágazat a kormány és a miniszterelnök számára, ezért, várhatóan kidolgoznak majd egy rendszert, hogy a belföldi turizmus esetleges forgalomingadozását mérsékeljék, devalválják és még jobban ösztönözzék a növekedést.

Leginkább az a pár száz vagy néhány ezer ember érintett, akik a cafeteriát kibocsájtó cégeknél dolgoznak. Az ő munkahelyük biztosan meg fog szűnni a rendszer felszámolásával.

A gazdasági évadnyitón a kormányfő ismét kiállt amellett, hogy a magyar gazdaságpolitikának össze kell válogatnia a jó megoldásokat a világból, és azokból kell megalkotnia a legjobb magyar gazdasági modellt. Szerinte azonban ebben

"a nyugati mainstreamnek mondott gondolkodásmód lefogja a kezünket és a szellemünket".

Jelezte ugyanakkor, a nyugati közvéleményben "a mainstream megoldások iránti nyomás" még nagyobb, mint Magyarországon, vagyis a vita szabadsága ügyében "jobban állunk, mint ők".

(MTI)

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nincs új a nap alatt: egy imám volt a terrorszervezet vezetője

Nincs új a nap alatt: egy imám volt a terrorszervezet vezetője

Mullah Krekar 1991-ben utazott Norvégiába menedékkérőként, azonban megunta a jólétet és inkább az iszlám radikális szárnya felé vette az irányt.

Szoros meccsen jutott tovább a Honvéd az Európa-ligában

A Budapest Honvéd együttese 3–1-es hazai siker után várhatta a vilniusi visszavágót.

Magyar haderőfejlesztés: szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az első

Magyar haderőfejlesztés: szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az első

A magyar haderőfejlesztés kapcsán nem háborúra készülünk, hanem arra, hogy képesek legyünk megvédeni a békét; szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az elsődleges – jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Zalaegerszegen.

A V4-ek elutasították az Soros-hajók által szállított migránsok elosztását

A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös nyilatkozatban mondják ki: a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását – közölte a Belügyminisztérium (BM) az MTI-vel.

Soros hajóskapitánya a migránsok kötelező elosztását követeli

Soros hajóskapitánya a migránsok kötelező elosztását követeli

A Sea-Watch 3 kapitánya azt követeli az összes európai országtól, hogy fogadják be a civilszervezetek által tengeren kimentett migránsokat.

Összehangolt akcióban kapcsolatak le 2800 migránst

Huszonhat embercsempészt és 2760 illegális bevándorlót fogtak el a június 28. és július 8. között lefolytatott Joint Action Days (JAD) „Danube” nevű művelet során – közölte az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal csütörtökön.

A Huawei nem hajlandó elengedni az Androidot

A Huawei saját fejlesztésű mobil operációs rendszere a Hongmeng nem okostelefonok, hanem mobil hálózatra kapcsolt ipari és lakossági berendezések számára készül – jelentette ki a Huawei Technologies igazgatótanácsának tagja, első alelnöke Catherine Chen, hangsúlyozva, hogy cége továbbra is az Android operációs rendszert használja majd okostelefonjai rendszerszoftvereként.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére