Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így kerülheted el az elhülyülést

888.hu

2016.02.16. 21:28

Ha iskolázott és egészséges vagy, akkor talán megúszod a demenciát.

Az iskolázottság és a fizikai állapot is befolyásolja a demencia kialakulásának kockázatát.

Életmódbeli változtatásokkal igenis meg lehet előzni, vagy legalábbis el lehet halasztani az értelmi képességek öregkori romlását. Kordában tartott koleszterinszinttel, vérnyomással, valamint egészséges tüdővel és a szívvel csökken a demenciára való hajlam – erre utalnak amerikai, kanadai és európai kutatások is.

A demencia számos agyat érintő betegség kategóriája, ide tartozik például az Alzheimer kór is. Jellemzően a gondolkodásban és az emlékezésben jelentkeznek tünetei, de gyakran romlanak az érzelmi képességek, nyelvi készségek, valamint a motiváltság is.

Kisebb a kockázat a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők esetében, ezt egyértelműen kimutatták az adatok. Azt viszont egyelőre nem tudják, hogy ez pontosan mit jelent: önmagában az iskolázottság is lehet jótékony hatású, vagy egyszerűen csak együtt jár az egészségesebb életmóddal, illetve a jobb anyagi helyzettel, és ezáltal a magasabb szintű egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáféréssel.

Komoly jelentőségük van a most kimutatott összefüggéseknek, mert innentől kezdve nem lehet elintézni azzal a kérdést, hogy "biztos a génjeiben van". Vannak még persze bőven kérdőjelek, de az már biztos, hogy az ember élete során történő dolgok valamilyen szinten összefüggnek a betegség kialakulásának kockázatával.

Bőrszín alapján is eltérő eredmények jöttek ki: az USA-ban leginkább az afro-amerikaiak vannak kitéve a demencia veszélyének, az ázsiai származásúak körében viszont a legalacsonyabb a kockázata.

Rövid távon azért egyre több lesz a demens nyugdíjas, mivel a társadalmak elöregednek, az emberek várható élettartama pedig folyamatosan nő. Egyes vélemények szerint 2050-ig akár meg is triplázódhat a demenciában szenvedő amerikaiak jelenleg 5 milliós száma.

(The New York Times)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére