Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így éld túl a vizsgaidõszakot

Tóth Dalma

2016.12.21. 08:19

Az egyetemen elkezdõdött a vizsgaidõszak és még messze van a vizsgatemetõ buli. Ha ránk hallgatsz, akkor könnyen átvészeled a vizsgaidõszakot.

A folytonos bulizás mellett muszáj a vizsgákra tanulni, hogy végül a kezedbe vehesd a diplomád. Lebegjen a végső cél a szemed előtt.

A szóbeli és írásbeli vizsgák is egyaránt stresszel járnak, de meg lehet tanulni, hogyan kezeld a túlzott izgatottságot. Egy szakértő szerint, ha valaki olyan stresszhelyzetbe kerül, hogy automatikus tevékenységet kell produkálnia, akkor a stressz elősegíti a tevékenységet. Rossz hír viszont, hogy ha újonnan megtanult információt kell visszaadni, mint a vizsga során, akkor az kevéssé automatikus és a stressz rontja a teljesítményünket.

Ezt sajnos csak azzal lehet kiküszöbölni, hogy időben elkezdünk felkészülni a vizsgára. Naponta olvass bele a tananyagba, de ne töltsd az egész napodat a jegyzeteid felett. Jobban fogsz emlékezni az tanultakra, ha hosszabb időn keresztül többször átolvasod az anyagod. A szakértők szerint minél automatikusabbá tesszük a tevékenységet, azaz minél többet gyakorlunk, annál kevésbé fogunk stresszelni.

Ha nagyon kevés az idő a felkészülésre, és sok új információt kell megtanulnia, akkor az rontani fogja a teljesítményét"

– mondta Molnár Edina pszichológus a Kossuth Rádiónak. Gondolom, ezzel a kijelentésével senkit sem lepett meg.

A vizsgán a pozitív stressz segíthet abban, hogy jobban teljesítsünk, szóval ha kicsit izgulsz, az nem gond.

A szakértő megerősítette azt is, amit minden hallgató már évek óta magyaráz. A vizsgán a tanárra is szükség van ahhoz, hogy a hallható a legjobb teljesítményt tudja nyújtani. Azért ne essünk túlzásokba se. Nehéz bevallani saját magadnak, de ha a a tanár megbuktat, nem feltétlen jelenti azt, hogy ez az ő hibája.

Készíts puskát

Miközben puskát készítesz, újraszervezed az anyagot a fejedben. Ráadásul ha papírra is lejegyzeteled az információkat, akkor duplán jól jársz, hiszen kétszer mélyebben rögzül az anyag a fejedben. Persze azt javasolják, hogy a vizsgán senki se használja a puskát...

Pihend ki magad

Habár elég elcsépelten hangzik, de fontos, hogy kipihend magad és ne görnyedj egész éjszaka a jegyzeteid felett. Amikor alszol, akkor raktározódik el benned a tananyag, ezért érdemes rápihenned.

Jó hír a felsőbb éves hallgatóknak

A korral az ember egyre könnyebben kezeli a vizsgaszituációkat, habár ez nagyban függ a személyiségtől is. Az ember az évek alatt nagy rutint szerez a vizsgázásban, ezért egyre könnyedebben veszi a vizsgaidőszak jelentette akadályokat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére