Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyermekvállalásra ösztönöznek a támogatások

Nagy Gábor

2017.09.21. 00:01

A kormány a gyermekvállalás ösztönzése érdekében kiemelten támogatja a kisgyermekes családok boldogulását. A gyarapodó bölcsõdei, óvodai férõhelyek mellett korszerûsödött az oktatás, közel félmillió gyermek részesül ingyenes iskolai étkezésben, és aki még nem kapja ingyen a tankönyvet, annak sem kell mélyen a zsebébe nyúlnia.

Az elmúlt két kormányzati ciklus alatt az óvodai férőhelyek száma közel 9200-zal nőtt, míg a bölcsődei helyek 12 ezerrel bővültek 2010 óta. Ráadásul a szakemberképzés is tartotta a tempót: 1200 fővel több ma az óvódapedagógus és 1026 fővel több kisgyermeknevelő dolgozik országszerte a bölcsődékben, mint hét évvel ezelőtt. Ráadásul a következő években uniós forrásból összesen mintegy 1000 milliárd forint fejlesztési forrás jut a bölcsődei és óvodai férőhelybővítésekre és korszerűsítésekre. Csak idén 4,3 milliárd forint keretű költségvetési forrásra pályázhatnak a települési önkormányzatok. Óvodafejlesztésre 2,5 milliárdos, bölcsődei fejlesztési projektekre 800 milliós, míg gyermekétkeztetésre további egymilliárdos keretet kínál a kormányzat. A tervek szerint 2020-ra 60 ezerre emelkedik a bölcsődei férőhelyek száma.

Ugyanakkor 2010 óta a már elhelyezett gyermekek körülményeinek javítására is nagy gondot fordított a kormányzat. Folyamatosan bővítik az ingyenes étkezésre jogosult gyermekek körét, a bölcsődékben, az óvodákban, illetve az iskolákban jelenleg közel félmillió gyermek étkezik ingyenesen. Ráadásul a 2018-as költségvetésben minden eddiginél többet, 79 milliárd forintot biztosítanak rendszeres és szünidei ingyenes gyermekétkeztetésre.

Az iskolakezdéskor korábban komoly megterhelést jelentő tankönyvköltségeket is átvállalta az állam a szülőktől. A 2013/2014-es tanévtől felmenő rendszerben bevezették az ingyenes tankönyvellátást, amely mára annyira kinőtte magát, hogy már egymillió diák részesül ingyenes tankönyvellátásban, ezzel az intézkedéssel 12 milliárd forinttal csökkent a családokra nehezedő teher tanévkezdéskor. Az 1–9. osztályokban az idei tanévtől kezdve ingyenes a tankönyv, így mintegy 1 millió gyermek, vagyis a köznevelésben résztvevők 85 százaléka kapja ingyen azokat.

A központi költségvetésből azonban nem csak a kötelezőkre jutott pénz. A korábbi kormányok idején ismeretlen fogalom volt az iskolások állami szervezésű, tömeges táboroztatása. Az Orbán-kormány 2012-ben útjára indította az Erzsébet-programot. Az azóta eltelt időben közel 400 ezer gyermek üdülhetett, táborozhatott térítésmentesen vagy kedvezményes áron. Csak idén több mint ötmilliárd forintot fordítottak a gyermekek üdültetésére.

Tej és gyümölcs több százezer óvódásnak és iskolásnak

Háromszorosára emelkedett az iskolatejprogramban részt vevő diákok száma, idén már közel 450 ezer gyermek kap heti négy alkalommal tejet, joghurtot vagy kefirt, 550 ezer gyermek pedig rendszeresen gyümölcsöt, zöldséget vagy gyümölcslevet. 2010 előtt erre 600 milliót szánt a kormány, jövőre ez a szám hétmilliárd lesz.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére