Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
 
 
 
 

Eszméletlen számokat produkál a magyar gazdaság

Nagy Gábor

2016.11.09. 13:58

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy rég nem látott, 57,3 milliárd forintnyi többlet alakult ki az államháztartásban az elsõ 10 hónapban.

Varga Mihály a sajtótájékoztatón elmondta: a központi alrendszer egy évvel korábban 816,2 milliárd forint tíz havi hiányt halmozott fel, de a gazdálkodás továbbra is fegyelmezett, ami jó hír mindenkinek, mert megteremti a lehetőségét olyan döntések meghozatalára, amire korábban, a keretek kialakításakor talán nem gondoltak.

Varga a jövő heti kormányülésen javaslatot tesz több program támogatására, amit a kedvező államháztartási gazdálkodás tesz lehetővé. Ezek között említette a modern városok program 52 milliárd forintos keretösszegének megemelését 30 milliárd forinttal, az ipari parkok kialakításának emelt összegű támogatását 60 milliárd forint értékben. A nemzetgazdasági miniszter javasolni fogja, hogy az Eximbank tőkeemelése még az idén megtörténjen, 45 milliárd forint értékben, valamint különböző, hitelkihelyezést segítő garanciaeszközök támogatásának megvizsgálását.

Mint mondta, szeretnék elérni, hogy az elmúlt évek hitel nélküli növekedése után a magyar gazdaság komolyabb banki hitelezéssel is tudjon nőni. Ennek az első kedvező jelei már látszanak, a bankadó csökkentése úgy tűnik, beváltja azokat a reményeket, hogy nőnek a vállalati hitelállományok.

Varga Mihály beszámolt arról is, hogy várakozáson felül teljesültek az adóbevételek szinte minden adótípusnál. A társasági adóból származó bevétel 131,6 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit, a kisvállalkozói adók, a kata és a kiva is várakozásokon felül teljesült. Január és október között ugyancsak jelentősen nőtt az áfabevétel, a kedvezőbb fogyasztási adatoknak is köszönhetően, értéke 80 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit. A személyi jövedelemadóból származó bevétel pedig 1,3 százalékkal nagyobb a tavalyinál. A központi költségvetés első 10 havi halmozott kiadása pedig 583 milliárd forinttal lett kisebb, mint tavaly.

Varga kiemelte a lakásépítési támogatásokra fordított kiadásokat, amelyek az első 10 hónapban 26,5 százalékkal nőttek a 2015-öshöz képest. A 2016 elején indult családi otthonteremtési kedvezmény (csok) áll ennek a hátterében. Kamatkiadásokra 71,4 milliárd forinttal költött kevesebbet az ország idén október végéig mint tavaly. Ezt Magyarország pozitív megítélése, a pozitív hitelminősítői bírálat, valamint a kedvezőbb kamatkörnyezet tette lehetővé.

A nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási kasszáknál egyensúlyt tervezett a kormány, egyenlegük október végén 8,4 milliárd forint többletet mutatott.

Varga Mihály bejelentette, pénteken kezdi a kormány az egyeztetéseket a munkaadókkal és a munkavállalókkal, amely során megvitatják a további béremelések, a gazdaság hatékonyságának és versenyképességének javítása, valamint a vállalkozók tehercsökkentésének kérdését. Mint mondta, szeretnék, hogy az év végi szokásos, minimálbér-tárgyalásokat most tágabb horizonton vitatnák meg a szociális partnerekkel. Elmondta, bízik benne, hogy eredményes megbeszéléseket tudnak folytatni és lezárni a következő hetekben.

Varga Mihály arra számít, folytatódik a kedvező tendencia az államháztartásban az év hátralévő részében is.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a letelepedési kötvények elérték a várt hatást, a konstrukció átgondolására van szükség, a következő kormányülésen születhet döntés erről.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ma a Bernátok és a Felíciák ünnepelnek, Isten éltesse őket!

A brit kormány most „merész javaslattal” lépne ki az unióból

A brit kormány most „merész javaslattal” lépne ki az unióból

Amerika, London, Párizs

Theresa May brit miniszterelnök szerint a kormány „új, merész” javaslatot terjeszt az alsóház elé, amikor a jövő hónapban szavazásra bocsátja a brit EU-tagság megszűnésének törvénybe iktatását célzó tervezetet.

Hiába sivalkodnak a balliberálisok, Alain Delon megkapja az életműdíjat

Hiába sivalkodnak a balliberálisok, Alain Delon megkapja az életműdíjat

Szabad vasárnap

Alain Delon vasárnap este megkapja az Arany Pálma-életműdíjat a 72. cannes-i filmfesztiválon annak ellenére, hogy egy feminista szervezet petícióban tiltakozik a világhírű francia filmszínész elismerése ellen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére