Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elmondjuk, hogyan lehet egy gyereknek három genetikai szülõje

Tóth Dalma

2017.01.18. 12:08

Háromszülõs baba született Kijevben egy olyan eljárással, amelyet a világon elõször használtak sikeresen.

A kijevi orvosok a háromszülős megtermékenyítés egy új módját, az úgynevezett pronukleáris transzfert alkalmazták – írja a BBC a The Timesra hivatkozva.

A január 5-én Kijevben világra jött baba nem az első, akinek három biológiai szülője van, az első Mexikóban született tavaly, ott a háromszülős IVF egy másik módszerét használtak.

A kijevi orvosok először az anya petesejtjét megtermékenyítették az apa hímivarsejtjeivel, majd a szülői kromoszómákat behelyezték a donor, vagyis a "harmadik szülő" petesejtjébe. A gyerek génjei a szüleitől származtak, kivéve egy egészen kis töredéket, amely egy másik nőtől való.

A háromszülős IVF technológiáját azért fejlesztették ki, hogy egészséges gyerekeik születhessenek azoknak a nőknek, akik súlyos genetikai rendellenességet, úgynevezett mitokondriális betegséget örökítenének tovább.

Nagy-Britanniában tavaly februárban törvénnyel engedélyezték a háromszülős embrió létrehozását. November végén független tudományos bizottság, végül decemberben a bioetikai kérdésekért felelős szervezet is jóváhagyta. Háromszülős baba még nem született az országban – írja az MTI.

Az első IVF-baba szülei azért utaztak Mexikóba, mert ott a törvények nem tiltják a módszer alkalmazását.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére