Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elképesztõ erõ van ebben a kis magban!

Popovics Eszter

2017.02.08. 16:23

Íme a legjobb superfood.

Az egészséges és egészségtudatos életmód egyre elterjedtebb napjainkban. Egyre több szuperélelmiszer jelenik meg konyhánkban és a mindennapi szokásaink között, ilyen a chia mag is.

A szuperélelmiszerek definiálása egyszerű. Olyan élelmiszerek, amelyek pozitív élettani hatásokkal rendelkeznek és a legnagyobb mennyiségben tartalmazzák az ember számára létfontosságú tápanyagokat. A szuperételek vitalizáló, koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, valamint képesek a rákos megbetegedéssel is felvenni a harcot.

A chia mag eredetéről, származásáról sok információ nem maradt fent, annyi feltételezhető, hogy a mentával távoli rokonságban lévő növény már több ezer éves múlttal bír, és sokáig egész Latin- és Dél-Amerikában termesztették és fogyasztották. A magokkal elsősorban a harcosokat és a sportolókat kínálták. A harcosok számára a chia mag ideális útravalónak számított, hiszen kis helyen elfért, főzést nem igényelt, cserében rengeteg vitamint, ásványi anyagot és fehérjét tartalmazott, ami a harcok során segített az erőnlétük megtartásában.

A mag olyan értékes volt az aztékok idejében, hogy egyfajta valutaként is alkalmazták. A növény magjainak felhasználási körébe tartozott még az isteneknek való áldozat is. Ez okozta a magok vesztét, ugyanis a XVI. században megjelenő spanyol konkvisztádorok tudatosan elnyomták a helyi lakosok kultúráját, vallását, aminek a valláshoz kötődő termések, növények is áldozatul estek, ugyanúgy, ahogy a maja kultúrába szervesen beépülő quinoa is ekkor vált nemkívánatossá a spanyol hódítók szemében.

A chia mag reneszánsza a 1990-es években kezdődött, amikor amerikai és dél-amerikai kutatók felismerték a magban rejlő potenciált, és Argentínában újrakezdték a mag termesztését. A chia hamar népszerűvé vált, mára már Argentínán kívül Mexikóban, Peruban és Bolíviában is termesztik. A terméshez akkor jutnak hozzá, amikor a három méter magas chia növény lila tüskés virágai elszáradnak, ekkor egy légycsapóra emlékeztető eszközzel kiverik a golflabda méretű virág magjait, amit kosarakba gyűjtenek.

Miért hasznos a szervezetünknek?

A mag népszerűségének több oka van. Egyrészt rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, másrészt kifejezetten sok omega-3 és omega-6 zsírsavat és antioxidánst tartalmaz. A chia magban nagy mennyiségben található kalcium, foszfor, kálium, nátrium, cink, réz és mangán.

A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma nincs, magas a rosttartalma, hamar eltelíti a fogyasztóját. Jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását, diétázóknak tehát ideális.

Hogyan használjuk fel?

Müzlibe, szendvicsre szórva, de salátába, joghurtba, smoothie-ba keverve nyersen is fogyaszthatjuk. Népszerű reggeli az egészségtudatos étkezés hívei között a chia magból készített puding, amely rendkívül hamar elkészül, és idénygyümölcsökkel kombinálva egész délelőttre biztosítja az energiát. A chia mag emésztése ellentétben más magokkal semmilyen gondot nem jelent a gyomrunknak, ezért bátran fogyaszthatjuk.

(mindmegette)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére