Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre többen felminõsítenék Magyarországot

Horváth József György

2016.07.07. 10:58

Elemzõk szerint a jó mutatók miatt várható a felminõsítés.

A jó makrogazdasági mutatók, a stabil költségvetési helyzet miatt várható, hogy a Fitch után a Moody's is felminősíti a magyar államadós-besorolást, így befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet az ország. Azonban nem biztos, hogy ez már most pénteken megtörténik.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint felminősíti a Moody's Magyarországot, azonban kérdés, hogy ez most pénteken megtörténik, vagy csak a következő felülvizsgálatkor, novemberben lesz esedékes. A szakértő felidézte, hogy amikor tavaly novemberben a hitelminősítő pozitívra változtatta a magyar osztályzat kilátását, úgy fogalmazott, fontos a GDP-arányos államadósság trendszerű csökkenése és az alacsony költségvetési hiány, ami teljesült az utóbbi időszakban.

Emellett folytatódik a gazdasági növekedés, ami bár lassulhat az uniós források hiányában, a folyó fizetési mérleg többlete továbbra is nagyon magas"

- tette hozzá.

A Brexitet követően a forint nem gyengült sokat, jól átvészelte a turbulenciát, az állampapír-hozamok pedig jelentősen nem estek. Ez részben annak is köszönhető, hogy egyes piaci szereplők felminősítést várnak.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a magas folyó fizetési mérlegtöbblet, a rendkívül jó költségvetési helyzet, és a stabil növekedés az elmúlt egy-két évben mind abba az irányba mutatnak, hogy Magyarország a Moody's-tól is megkapja a befektetésre ajánlott kategóriát. Szintén emellett szól, hogy a fiskális lazítás - amit általában nem néznek jó szemmel a hitelminősítők - nem veszélyezteti a költségvetési célokat, sőt, a GDP-növekedés élénkítését célozza - mondta. A pozitív előjeleket szaporítja az elemző szerint, hogy a Moody's június végén pozitív előjellel látta el a teljes magyar bankrendszer adósbesorolását.

A nagy kérdés: holnap, vagy novemberben?

A Moody's csupán 2015 novemberében látta el pozitív kilátással a magyar adósosztályzatot, és a hitelminősítők jellemzően legalább egy évet várnak a pozitív kilátás és a felminősítés között. Ugyanezt az elvet követte a Fitch is, aki májusban elsőként befektetésre ajánlott kategóriába emelte Magyarországot. Több elemző szerint azonban egy pénteki felminősítés is benne van a pakliban. Árulkodó jel lehet, hogy a múlt héten a Moody's optimista elemzést tett közzé a magyar bankokról.

A pénteki felminősítés azt jelentené, hogy a vártnál sokkal előbb kikerülne Magyarország a bóvli kategóriából.

(Portfolio, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére