Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre élénkebb a lakáspiac

Bokor Gábor

2017.02.28. 23:38

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelõs államtitkára szerint a lakáspiaci fordulat éve volt a tavalyi, és idén a kedvezõ tendenciák tovább erõsödnek.

Hornung Ágnes szerint a fordulatot a statisztikák is visszaigazolják, ugyanis tavaly összesen 10 ezer új lakás épült, ami 31 százalékos bővülés az előző évhez képest.

Két és félszeresére emelkedett a kiadott építési engedélyek száma, a pozitív folyamatok az ország egészére kiterjednek"

– fogalmazott.

A politikus szerint a kormány már 2015 telén több olyan intézkedést hozott az otthonteremtési programban, amely a lakásépítést ösztönzi. A kormány akkor csökkentette a lakásértékesítések áfakulcsát öt százalékra, valamint emelte a családi otthonteremtési kedvezményt is, továbbá döntött az adó-visszatérítési támogatás bevezetéséről.

A lakáspiaci élénkülés hátterében a kormány otthonteremtési programja, a tartós, kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, a kedvező foglalkoztatási helyzet, a lakossági reáljövedelmek emelkedése, és az alacsony kamatkörnyezet állnak"

– mondta az államtitkár, aki szerint a 2015. július elsején történt bevezetésétől eltelt másfél évben 2016 végéig 36 ezer család csok-kérelmét fogadták be 87 milliárd forint értékben.

A politikus elmondta, hogy az előző évben az új lakáshitelek összértéke éves tekintetben 29 százalékkal emelkedett, ez szinte megegyezik a lakásépítések bővülésével. Tavaly 13 ezer új lakáscélú kamattámogatott kölcsönt kötöttek, több mint 100 milliárd forint összegben.

Idén a kedvező tendenciák tovább erősödnek, a versenyszféra és a kormány megállapodása alapján megvalósuló béremelések jelentős lökést adnak a lakáspiac keresleti oldalának"

– tájékoztatott Hornung Ágnes.

Az egyre több lakásépítés a gazdaságra is jó hatással van, ugyanis 2016-ban a GDP-növekedéshez 0,2 százalékpontot adott hozzá a lakásépítés, 2017-ben ennél jelentősebb arányban támogatja majd a nemzeti össztermék bővülését.

A minisztérium úgy számol, hogy idén 10 ezerrel több lakás megépülése a GDP-ben 0,4-0,5 százalékponttal magasabb növekedést eredményezhet és 14-16 ezerrel növelné közvetlenül a foglalkoztatást"

– mondta.

Az otthonteremtési program pozitív társadalmi és gazdasági hatásai hosszabb távon is érvényesülnek majd a születésszám növekedésével és a családalapítás előtt állók élethelyzetének javításával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére