Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyetemisták pörgetik fel a lakáspiacot

Sümeghi Lóránt

2016.09.04. 13:28

Csak Budapesten legalább háromezer új kollégiumi férõhelyre volna szükség, ezért sok egyetemista a lakásbérlésre kényszerül.

Csak Budapesten legalább háromezer új kollégiumi férőhelyre volna szükség, ezért sok egyetemista a lakásbérlésre kényszerül — írja a Népszabadság.

Másfél hét alatt bérlőre találnak a kiadó lakások Budapesten és a nagyobb vidéki városokban. Leghamarabb – átlagosan 8 nap alatt – a panellakások kelnek el, de a téglalakások kiadásához is elég 11 nap – állapítja meg az Ingatlan.com elemzése, amely szerint idén az egyetemkezdés előtti időszakban 25 százalékkal nőtt a kereslet, míg tavaly augusztusban 20 százalékos növekedést mértek.

A portál szerint a lakást keresőknek érdemes folyamatosan figyelniük a kínálatot, a legjobb lakásokat ugyanis akár néhány óra alatt kiadják a tulajdonosok. Leghosszabb ideig – de azt is csupán átlagosan 12 napig – a kiadó szobákat hirdetik.

A Népszabadság szerint csak Budapesten hét nagy felsőoktatási intézményben 3300-nál is több kollégiumi férőhely hiányzik – derül ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kollégiumi lakhatást vizsgáló, idén januárban készített kutatásából. A túljelentkezés mértéke

  • a Budapesti Gazdasági Egyetemen,
  • a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen,
  • az Óbudai Egyetemen,
  • az Eötvös Loránd Tudományegyetemen,
  • a Semmelweis Egyetemen,
  • a Budapesti Corvinus Egyetemen
  • és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen átlagosan 132 százalék volt.

A kollégium versenyképessége megkérdőjelezhetetlen az albérlettel szemben. Messze ez a legkedvezőbb lakhatási lehetőség, amivel a tanulók általában véve elégedettek. Ezzel szemben a legtöbb albérlet egyébként rezsivel és az egyéb járulékos költségekkel Budapesten minimum 100 ezer forintba kerül havonta, ami egy egyetemistának általában nem megfizethető, így a bevett gyakorlat szerint egy-egy lakást többen bérelnek.

(Népszabadság, Ingatlan.com)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére