Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

Bertha László

2018.12.19. 09:10

A Fidesz-kormány 2010 óta jelentõs, a családalapítást, gyermekvállalást támogató intézkedést hozott, ezek közül kiemelkedõk a munkához kötött kedvezmények. A családi adókedvezmény évrõl évre emelkedik, a kisgyermekeseknek a gyed extrának köszönhetõen nem kell választaniuk a munka és a család között, a nõk pedig negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ezzel segítve a gyermeknevelést.

A 2010-es kormányváltást követően teljesen megújult Magyarországon a családtámogatási rendszer. A szocialista, liberális kormányok nehéz helyzetbe hozták a munkavállalókat, megszorításaikkal gyakran a gyermeket nevelő magyar családokat sújtották, a devizahitelezés csapdájába sodorták a lakosságot. 2010-ben az új kormány hivatalba lépését követően azonnal nekilátott a családtámogatási rendszer kialakításának, a gazdaságilag kiszolgáltatott, államcsőd szélén álló, eladósított ország újjászervezésének.

A kormány egyik legfontosabb irányváltása, hogy a korábbi – alanyi jogon szétszórt – támogatásokat már a munkavállaláshoz kötötte. Ennek egyik legjelentősebb lépése volt az adórendszer átalakítása, amelynek a családi adókedvezmény adja napjainkban is a gerincét. A kormány jelentős adókedvezményt ad a gyermekeseknek. Minél több gyermeket vállal a család, az adókedvezmény mértéke annál nagyobb, minél több gyermeket vállalnak a családok, munkabérüket annál kisebb mértékű elvonás terheli. Ennek köszönhetően mára 130 ezer munkavállalónak már egyáltalán nem kell adó- és járulékterhekkel számolnia, 2011 és 2017 között pedig összesen 1572 milliárd forintot hagyott az állam a családoknál.

A támogatások mértéke évről évre emelkedik, jövőre több mint 2000 milliárd forintot fordít a kormány a költségvetésből a családokat támogató intézkedésekre. Míg 2010 előtt, az MSZP–SZDSZ-kormányok idején alig haladta meg a GDP három százalékát a munkavállalóknak, családoknak járó támogatások mértéke, addig jövőre ez az arány már 4,6 százalékra emelkedik, ezzel kiemelkedő mértékű ráfordítást elérve.

A családi adókedvezmény bevezetése, majd annak kiterjesztése hathatósan hozzájárult a munkavállaló családok, a középosztály életszínvonalának emelkedéséhez, a gazdaság felélesztése pedig lehetőséget nyújtott a 2013-ban még magas munkanélküliség visszaszorításához. A Munkahelyvédelmi akció bevezetésének köszönhetően a fiatalok, idősek, kisgyermekesek után a munkaadók jelentős adó- és járulékkedvezményt vehetnek igénybe 2013 óta. A munkába állók számának dinamikus emelkedése tovább élénkítette a gazdaságot, a kormány által bevezetett egyéb, szociális jellegű intézkedések – jelentős részben a rezsicsökkentés – tovább könnyítette a munkavállalók, családok megélhetését.

A gazdaság átalakításával, a válságot követő időszak konszolidációját követő növekedéssel lehetőség nyílt arra, hogy a kormány újabb támogatásokat nyújtson a családalapításhoz, a gyermekvállalás ösztönzéséhez. Az első házasok kedvezményét 2015-től vezették be, tavaly már nyolcvanezer pár érvényesített adókedvezményt munkabéréből, ezzel az intézkedéssel 3,3 milliárd forintot hagyott a kormány a családalapításra vállalkozó fiataloknál.

Magyarország egyre kedvezőbb gazdasági helyzetének köszönhetően 2016-tól jelentős fordulat következett be. A keresetek emelkedése soha nem látott dinamikát ért el, amely ösztönözte a fogyasztást, ezáltal a vállalkozói szféra egyre többet termel. Ennek köszönhetően a kormány az államkasszába befolyó többletet a családalapítás, gyermekvállalás, valamint a dolgozók további támogatása érdekében az állampolgároknál hagyta. A családi kedvezmények összege 2016-hoz képest 2019-re megduplázódik.

A kormány hosszú távú, családok, munkavállalók támogatására irányuló programja meghozta gyümölcsét, az idén a családok éve jegyében további intézkedésekre nyílt lehetőség. Idetartozik egyebek mellett a többgyermekesek deviza- és diákhitel tartozásának átvállalása, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítése.

A kormány egyik legnagyobb horderejű döntése volt 2015-ben a családok otthonteremtése. A csokban az állam a háromgyermekes családok otthonteremtéséhez vissza nem térítendő tízmillió forinttal járul hozzá, emellett kedvezményes kamatozású, államilag támogatott hitelt igényelhet, ennek felső határa 15 millió forintra emelkedik. Decembertől bővül a csok: a két gyermeket nevelők is élhetnek a kedvezményes kölcsön lehetőséggel. Az érintett családok a tízmillió forintos, államilag támogatott, garantáltan három százalék alatti kamattal adott hitelt 25 éves futamidőre vehetik fel, ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészlete havi ötvenezer forint alatt marad.

A felsorolt intézkedések is mutatják, hogy a Fidesz–KDNP-kormányok következetesen és hathatósan támogatják a családokat. Míg 2010-ben a szocialista kormányzás alatt visszacsúszott országot kellett megmenteni a csődtől, addig mára szó sincs arról, hogy ne jutna évről évre magasabb összeg a gyermeket nevelő családokra. Jövőre a vállalkozások további ösztönzést kapnak a béremelésekhez, egyre könnyebb vállalkozni, a bővülő kedvezményeknek köszönhetően pedig mind többen döntenek a családalapítás mellett.

Rezsicsökkentéssel akadályozták meg a háztartások csődjét

Nem csak a munkavállaláshoz, családalapításhoz kapcsolódó támogatásokkal segítette a kormány az embereket az elmúlt években. Az MSZP–SZDSZ-kormányok által tönkretett háztartásoknak életmentő segítséget nyújtott a devizahitelek forintosítása, amellyel kiszámíthatóvá váltak a törlesztőrészletek. Szintén az utolsó pillanatban érkező segítség volt a rezsicsökkentés. Mára a villamos energiát késedelmesen fizetők aránya felére csökkent 2013 óta. A hatósági árak bevezetése előtt a lakosság háromnegyede nem tudta rendesen fizetni a gázszámlát. A fogyasztók 55 százalékának közműtartozása volt, ezzel óriási, mintegy 73 milliárd forintos terhet felhalmozva. Öt év alatt hatvan százalékkal csökkent a kikapcsolt lakossági fogyasztók aránya.

Forrás: Mediaworks Hungary Zrt.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Csaknem 320 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák az első nap

A választási irodák szombaton, a kampány első napján 318 859 ajánlóívet adtak ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők választásán indulni szándékozó jelölteknek, jelölőszervezeteknek – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket az Amazonas vidékén

Több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket az Amazonas vidékén

Több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket szombaton az Amazonas vidékének mintegy három hete lángoló dzsungelében a hivatalos adatok szerint.

Elcsalta az AfD-re leadott szavazatokat egy német számlálóbiztos

Elcsalta az AfD-re leadott szavazatokat egy német számlálóbiztos

Választási csalás gyanúja miatt nyomoz egy szavazatszámláló ellen a potsdami államügyészség. A fiatal férfi a bevándorlásellenes AfD-re leadott szavazatokat szándékosan a Zöldekhez számolta.

Egyre gyakrabban pusztítják a keresztény sírokat

Egyre gyakrabban pusztítják a keresztény sírokat

Aggasztó adatok kerültek nyilvánosságra, egyre több keresztény sírt gyaláznak meg világszerte, melyek mögött a fokozódó keresztényellenesség áll.

Már érkezett is megrendelés a magyar repülőgépre

Már érkezett is megrendelés a magyar repülőgépre

Megrendelték az első példányt a Magnus Aircraft Zrt. pécs-pogányi repülőtéren lévő gyárában készülő, magyar fejlesztésű, kompozit testű repülőgépeiből.

A kormánypártok építkezést, az ellenzék békétlenséget kínál

A kormánypártok építkezést, az ellenzék békétlenséget kínál

Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke komoly indulatokra és hazugságokra számít az ellenzéki pártoktól a most kezdődő kampányidőszakban.

Publik Ligája: Fodor-Horváth vs. Bayer

Publik Ligája: Fodor-Horváth vs. Bayer

Publik Ligája második forduló: Fodor-Horváth Zsófia vs. Bayer Zsolt versenyez a „foci” témájában. Olvassátok el a publikat és véleményezzétek, hogy ki jusson tovább. A szavazásra 24 óra áll a rendelkezésetekre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére