Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az alávetett nõk az iszlámban

Bertha László

2016.01.14. 20:28

A nõk helyzete az iszlám világban: "a férfiak fölötte állnak a nõknek..."

Az elmúlt hetekben elkövetett nők elleni támadások és szexuális zaklatások kapcsán érdemes megnézni, hogy mégis milyen helyzetben vannak a nők az iszlám világban, és mindez milyen hatással van a nyugat-európai társadalmakra.

A muszlim nők társadalmi helyzete gyakran kerül összehasonlításra a nyugati nők társadalomban betöltött szerepével. A nyugati értelemben vett női egyenjogúság legkisebb jelei is nehezen fedezhetők fel, de mindez nem is meglepő, hiszen az iszlámban a „muszlim nő” nem létező személy. Az iszlámban a nő sokkalta inkább egy szerepkört jelent, mely az évszázadok során alakult ki, illetve nyerte el jelenlegi, sajátos kulturális formáját.

A Korán ugyan egyenrangúnak tartja a nőt a vallás tekintetében, de még ez sem érvényesül maradéktalanul minden országban: Szaúd-Arábiában például egyetlen nő sem lépheti át a mecsetek küszöbét. Az iszlámban a nők feladata nem más, mint az, hogy a család alapját képezzék, mindezt úgy, hogy megóvják őket a külvilág veszélyeitől. Egy muszlim nő például csak szükség esetén hagyja el otthonát, mivel az igazi élettere otthon, a házon belül van.

Kettős élet, kettős mérce

A nőknek egyes muszlim országokban már serdülőkortól, máshol férjhezmeneteltől a megszabott viseletet (hidzsábot, burkát stb.) kell hordaniuk, ha kilépnek az utcára. Otthon a család körében viszont szabadon öltözködhetnek. A kendő viselése a Korán szerint nem az elnyomás jele, hanem a nők védelmére szolgál:

Próféta! Mondd a feleségeidnek, a leányaidnak és a hívők feleségeinek, hogy borítsák az orcájukra köntösük egy részét! Így érhető el leginkább az, hogy elismertessenek és ne zaklattassanak.” – (Korán, 33:59)

„A férfiak fölötte állnak a nőknek...”

A Korán minden muszlim férfinak megengedi, hogy négy feleséget tartson, valamint szabadon létesítsen szexuális kapcsolatot más nőkkel. Ezzel szemben a nőnek csak egyetlen férje lehet. Míg a férfi akár három tanú előtt kimondhatja a válást, addig a nő csak igen hosszú jogi procedúrán keresztül érheti ezt el, de a legtöbb esetben így is arra kényszerítik, hogy a férjével maradjon. Az egyenlőtlenség egyik jellegzetes szimbólumának számít az öröklés is, hiszen a nő csak feleannyit örökölhet a fiúhoz képest, valamint az örökséget is csak ágens útján kezelheti.

A muszlim országokban (főleg Szudánban és Egyiptomban) máig több tízezer kislánynak vágják ki a csiklóját, hogy nőként ne élvezhessék a szexet; mindezt úgy, hogy azt a Korán elő sem írja, csak engedélyezi a hívek számára.

A muszlim országokban a nők különösen kitettek a szexuális zaklatásnak és a nemi erőszaknak, mindez köszönhető az elmaradott társadalmi szerkezetnek és a vallásos nőképnek, mely a Koránból fakad. Statisztikák alapján a nők ellen elkövetett erőszak a muszlimok lakta országokban a leggyakoribb a világon.

A nemi erőszak és a szexuális zaklatások elterjedtségének kombinált skálája


 

- Így bánnak a nőkkel Szaúd-Arábiában

- Nők az Iszlám Állam markában

- GFG a három nyolcason: Köln és a politikai felelősség

- Köln, a terror egy új formája Európában

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére