Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A sötétben rettegõ 444-es rémhírterjesztõ az államadósságról hazudik

888.hu

2016.01.25. 14:18

Uncsi veletek foglalkozni, de mindig teremtetek hozzá alapot. Most éppen azt hazudjátok, hogy menekül az eddigi legnagyobb szereplõ a magyar kötvénypiacról.

Menekül Magyarországról az egykori megmentő - harsogja a cím.

Aztán a cikk arról szól, irtózatos mennyiségű, milliárd dolláros magyar államadósságtól szabadult meg a Templeton, amely korábban azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy akkor is finanszírozta Magyarországot, amikor mindenki csak vészmadárkodott.

Az tény, ha a Templeton nem biztosított volna dollármilliárdokat 2010-2013 között, és nem tartott volna ki a saját prognózisai mellett, akkor biztosan összecsuklik az állam.

Csakhogy a Templeton - mint hatalmas befektetési alap - egy kockázatvállaló finanszírozó: azokat az állampapírokat keresi szerte a világon, amik magasabb hozamot ígérnek, azaz kockázatosabbak, mint más, kisimultabb adósságpályával rendelkező kibocsátó országok.

Kitartásáért cserébe a Templeton busás hasznot realizált a pénzéért, és kivonulása nem menekülés, egyszerűen idehaza jócskán leestek az állampapírhozamok azóta, hogy stabilizálódott a gazdasági növekedés, az állam nagyjából rendbe szedte a pénzügyeit, és normális monetáris politika van, amelyik nem tartja az egekben az alapkamatot.
Ez már nem a Simor András és Veres János-duó, akiknek az áldott tevékenysége alatt az egekben volt az alapkamat és az egekben volt a hiány, amit egyre drágábban lehetett csak refinanszírozni.
Vagyis a Templeton azért ad el, mert Magyarország kevésbé kockázatos, mint régen, és ezen a Templeton már nem keres olyan jól.

Mivel az alap befektetési politikája a kockázatosabb papírokat preferálja, ezért egyszerűen eladogatja a nála lévő magyar állampapírokat.

És ez jó.

Az is jó volt, hogy Magyarország a Templetonnak (is) köszönhetően nem csuklott össze. De az is remek hír, hogy a Templeton úgy értékeli, Magyarország már nem kockázatos, és nem lehet már igazán nagyot keresni az adósságának finanszírozásán.

Attól jobb hír, hogy az adósságszolgálat olcsóbb, mert Magyarország nem kockázatos ország többé, kevés létezik: 1-2 százaléknyi kamatcsökkenés több száz milliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésnek, azaz minden itt élő magyarnak. Ezt a pénzt már nem kell átutalni kamatmarzsként.

Az is remek hír, hogy a Jegyban stratégiája működik. A 444 által eredetileg hivatkozott írás is kiemeli, a hazai bankok kezdték lejegyzeni a hazai államadósságot, mert egyszerűen az MNB átterelte a banki forrásokat erre a területre. És nincs is jobb annál, ha már tartozunk valakinek, akkor magunknak tartozzunk. Ráadásul a magyar Templeton-kitettség kifejezetten nagy volt, egyszerűen sok adósságot jegyeztek le. Márpedig egyetlen hitelező jóindulatától függeni nem egy életbiztosítás.

A sztori tehát egy igazi sikertörténet.

Arról szól, a vészmadárkodás ellenére igenis képesek voltunk rendezni a pénzügyeinket, a monetáris politikát, a gazdasági növekedést.

A 444 sötétben bújkáló rémhírterjesztői azonban a dolgok színe helyett továbbra is csak a fonákját látják, és negatívan értékelik, ha egy kockázatkereső alapkezelő megszabadul a már kevés hasznot hozó, kevésbé kockázatos magyar állampapírjaitól.

Fiúk, ti mégis kinek drukkoltok?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére