Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A NASA meglepõ dolgot talált a Marson

888.hu

2016.06.14. 12:28

A NASA tudósai szokatlan dolgot találtak egy marsi kráterben.

A Curiosity Mars-rover segítségével a tudósok egy tridimit nevű ásványt találtak, amely eddigi ismereteink szerint csak nagyon magas hőmérsékleten jöhet létre.

Az ásvány jelenléte arra utal, hogy a Marson egykor forróbb körülmények uralkodtak és a bolygón kiterjedtebb volt a vulkáni tevékenység, mint ahogy korábban gondoltuk.

A tridimitet a rover egyik különleges műszerével találták meg, amely röntgen-sugárral pásztázza a környezetet. Ennek segítségével könnyen fel lehet térképezni a különböző kövek, ásványok belső szerkezetét, így viszonylag pontosan meg lehet határozni azok fajtáját.

Ez volt az az ásvány, amelyre a legkevésbé számítottunk. Amennyiben a további tesztek során bebizonyosodik, hogy tényleg tridimitet találtunk, az nagy hatással lehet azokra az elméletekre, amelyek a Mars múltjával foglalkoznak. Néhány dolgot át kell majd gondolnunk"

– mondta Richard Morris a NASA bolygókutatója.

A tridimit magas hőmérsékleten, a vulkánok mélyén keletkezik a Földön. A vulkánok a tektonikus mozgások során jönnek létre, két összeütköző, vagy távolodó kőzetlemez határán, vagy az úgynevezett forró pontok közelében. Mai tudásunk szerint a Marson nincsenek kőzetlemezek, ezért a bolygón kevés a vulkán: csupán ott találhatóak meg, ahol a bolygó egybefüggő kőzetlemeze a legvékonyabb volt, így a magma a legkisebb ellenállás irányába távozott. Jelenleg a bolygó magja, bár valószínűleg folyékony állapotú, de már nem aktív – nem gerjeszt mágneses mezőt.

Emiatt a Marson található a naprendszer legnagyobb vulkánja, az Olimposz. Ez mintegy 22 kilométer magas. Az Olimposz és társainak hatalmas mérete több százezer kitörés következménye. Mivel a Marson nincsen lemeztektonika, ezért a vulkánok kitörési pontjai akár évmilliárdokig ugyanannak a forró pontnak a pozíciója fölött maradnak, így az egymást követő kitörések egyre magasabbra és szélesebbre építik a vulkánt – a méretnövekedéshez a gyengébb gravitáció is hozzájárul.

Az új felfedezés azért érdekes, mert arra utalhat, hogy a vulkanikus aktivitás mégsem volt annyira lokális jelenség, mint azt tudósok eddig az óriástűzhányók jelenléte miatt hitték.

Hosszú és kemény kutatásba kezdtünk, hogy kiderüljön, a tridimit létrejöhet-e más körülmények között is. Az eredmények azt mutatják, hogy ez az ásvány nem jöhetett létre más módon, mint vulkanikus tevékenység által. A kutatást mindenesetre nem zártuk le, mert ha nem jöhet létre alacsonyabb hőmérsékleten, akkor újra kell gondolnunk mindazt, amit a Mars múltjáról és jelenéről tudunk"

– mondta Morris.

A marsi körülmények nagyon mások. Lehet, hogy valami furcsa dolog történik ott, amiről egyelőre fogalmunk sincs."

(BusinessInsider)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére