Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A jövõ elkezdõdött: a kibertámadás nagyobb probléma, mint a drogok

Tóth Dalma

2017.01.21. 16:58

Évente mintegy 400 milliárd dollár kárt okoznak a világnak a kibertámadások, meghaladva ezzel a drogok által okozott ártalmakat.
A világban naponta 140 sikeres támadást hajtanak végre a legkülönbözőbb rendszerek ellen, így a NATO ellen indított havi 500 informatikai támadás viszonylag alacsony.

A „lopakodó” típusú támadások esetén az informatikai rendszerekre feltett programok „kiszippantják” az adatokat a rendszerből, akár hosszú éveken keresztül.

A kiberbiztonsági szakértőknek éppen olyan védelmi rendszerek kiépítése a feladatuk, amelyek észreveszik a nem normális működésre utaló furcsa jeleket, és ezután már lehet védekezni a támadások ellen – mondta Keleti Arthur kiberbiztonsági szakértő az M1-nek.

A szakember ugyanakkor megjegyezte: kiberbiztonsági szempontból óriási gond, hogy nagyon nehéz egy-egy véghezvitt kibertámadás pontos felderítése. Nem feltétlenül lehet azonosítani a támadókat, mivel jól el tudják rejteni nyomaikat az interneten, ezért népszerűek a kibertérben történő támadások. Hiába sikerül például megállapítani honnan támadták meg a rendszert, nagyon valószínű, hogy a hekkercsoport nem onnan való, ahonnan a kibertámadás fizikailag érkezett. Továbbá hiába találják meg a hekker valamilyen nyomát, abból még nem lehet megmondani, ki volt a támadó.

A szakember az átlag felhasználónak elsősorban azt tanácsolja, hogy az alapvető intézkedéseket tegye meg, tehát vírusvédelem, személyi tűzfal. Behatolásvédő nélkül kitenni az internetre egy számítógépet tilos. Továbbá érdemes bonyolult jelszavakat használni, illetve jelszókezelő alkalmazásokat igénybe venni, összességében pedig biztonságtudatosan kell gondolkodni – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére