Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A hitelminõsítõk szerint jó úton halad a magyar gazdaság

888.hu

2016.05.30. 19:28

A csökkenõ magyarországi munkanélküliség és a bõvülõ foglalkoztatás kedvezõ hatást gyakorol a magyar bankrendszer kilátásaira - áll a Moody's Investors Service hétfõi elemzésében.

A csökkenő magyarországi munkanélküliség és a bővülő foglalkoztatás kedvező hatást gyakorol a magyar bankrendszer kilátásaira - áll a Moody's Investors Service hétfői elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a befektetési ügyfelek számára hetente kétszer összeállított, Londonban ismertetett helyzetértékelés - Credit Outlook - hétfői kiadásában felidézi, hogy a legutóbbi adatok szerint az áprilissal zárult három hónapban 5,8 százalék volt a munkanélküliség Magyarországon, 1,8 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi azonos időszak átlagánál, a foglakoztatási ráta pedig 3,7 százalékponttal nőtt.

A Moody's szerint mindez - a reálbérek növekedésével együtt - kedvező a magyar bankrendszer hitelképességi megítélésére, mivel erősíti a háztartások adósságszolgálati kapacitását, és elősegíti a nem teljesítő kinnlevőség-állomány csökkentését.

A ház hangsúlyozza, hogy a magyar bankok lakossági követelésállományának 17,3 százaléka volt nem teljesítő márciusban.

A cég közölte, hogy az idén 2,4 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, és azzal számol, hogy ez a növekedési ütem, valamint a reálbérek növekedése - amelynek üteme márciusban, éves összevetésben 6,6 százalékos volt - hozzájárul a foglalkoztatási mutatók javulásának fenntarthatóságához.

A Moody's várakozása szerint a nem teljesítő lakossági kinnlevőség-állomány és a teljes követelésportfólió egyenlege alapján a reálbérek növekedése a magyar bankok közül az FHB, a Budapest Bank és az OTP Bank eszközállományát fogja a legnagyobb mértékben javítani.

A magyar bankrendszer lakossági kinnlevőség-állományának jelentős nem teljesítő hányada - amely a teljes rendszerszintű hitelportfólió nem teljesítő részének 64 százaléka volt 2015 végén - jórészt 2010-2013 között, a globális pénzügyi válság után halmozódott fel, és a helyzetet rontotta az akkori magas munkanélküliség, a mérsékelt bérnövekedés és - a forint gyengülése miatt - a devizaalapú hitelek magas aránya.

A lakossági hitelállomány minősége azonban tavaly már javulásnak indult a kedvező makrogazdasági kondíciók, valamint a lakossági adósok támogatását célzó kormányzati intézkedések, köztük a devizaalapú hitelek átváltása és a lakossági adósoknak járó jelentős visszatérítés miatt - áll a Moody's hétfői londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a hitelek átváltása jelentős - a forint potenciális gyengüléséből eredő - eszközminőség-romlási kockázatot szüntetett meg.

Ugyanezt más nagy hitelminősítők is megállapították legutóbbi elemzéseikben.

A Fitch Ratings a magyar bankrendszerről összeállított, minap Londonban ismertetett szektorelemzésében azt jósolta, hogy várhatóan az idén is folytatódik a magyar bankrendszer eszközminőségének javulása, amely már tavaly is érzékelhető volt.

A Fitch hangsúlyozta, hogy tavaly a magyar vállalati szektor nem teljesítő hitelállománya 371 milliárd forinttal csökkent; ez a 2014 végén mért vállalati nem teljesítő tartozásösszeg 35 százalékával volt egyenlő.

A magyar bankrendszer működési környezete javul, és ez várhatóan elejét veszi a nem teljesítő hitelek újbóli felhalmozódásának - állt a Fitch elemzésében.

A Fitch Ratings a minap a nemzetközi hitelminősítők közül elsőként emelte vissza a magyar államadós-besorolásokat a befektetési ajánlású kategóriába, és ennek indoklásában is megemlítette azt a véleményét, hogy a magyar bankszektor helyzete javult, ami enyhíti a gazdasági és pénzügyi stabilitást terhelő kockázatokat.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's Londonban ismertetett legutóbbi regionális szektorelemzésében kiemelte, hogy Magyarországon a kedvező makrogazdasági folyamatok mellett a bankokra kirótt adóterhek enyhítése is jót tesz a bankrendszer működési környezetének. Az S&P is hangsúlyozta emellett, hogy a devizaalapú hitelek átváltása csökkentette a devizaárfolyam-ingadozásokból a háztartásokra háruló kockázatokat. Ugyanez a tényező fokozatosan felszabadíthatja az e kockázatokra korábban félretett elővigyázatossági megtakarításokat is - jósolták a Standard & Poor's elemzői.

A cég várakozása szerint a növekvő magyarországi foglalkoztatottság és a bérek növekedése felszabadíthatja az eddig lefojtott lakossági hitelkeresletet is.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Olasz pap: a kerítések és a falak építették a civilizációkat

Olasz pap: a kerítések és a falak építették a civilizációkat

Giacobbe Elia atya az olasz médiának adott interjújában állt ki Matteo Salvini migrációs politikája mellett.

Fidesz-KDNP: a kormány tiltsa be a szennyvíziszap behozatalát!

A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, hogy tiltsa be a külföldi szennyvíziszap behozatalát az országba, és vizsgálja meg, hogy abban milyen baloldali üzleti körök érdekeltek – mondta a kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata parlamenti képviselő hétfőn sajtótájékoztatón.

Működik a magyarokkal való packázás Ukrajnában, nem lesz magyar képviselő a parlamentben

Működik a magyarokkal való packázás Ukrajnában, nem lesz magyar képviselő a parlamentben

Sikeresen átrajzolták Kárpátalja választási térképét az ukránok, így végül egyetlen magyar képviselő sem jutott be az ukrán törvényhozásba.

Nem elég, hogy nigériai bandák működnek Olaszországban, még iszlamisták is

Nem elég, hogy nigériai bandák működnek Olaszországban, még iszlamisták is

Ez egy rendőrségi jelentésből derült ki, mely szerint a Nigériában aktív Boko Haram nevű iszlamista terrorszervezet radikalizálja az olaszországi honfitársaikat.

Szijjártó Péter: a bevándorláspártiak kötelezővé akarják tenni a világ legveszélyesebb migrációs csomagját

Szijjártó Péter: a bevándorláspártiak kötelezővé akarják tenni a világ legveszélyesebb migrációs csomagját

Ismételten kiderült, hogy a bevándorláspárti erők kötelezővé akarják tenni a világ legveszélyesebb migrációs dokumentumát, az ENSZ globális migrációs csomagját – nyilatkozta Szijjártó Péter hétfőn az MTI-nek.

Előzetesben marad Hasszán F.

Előzetesben marad Hasszán F.

Két hónappal meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a szír férfinak a letartóztatását, akit az ügyészség terrorcselekménnyel és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsít.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére