Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A hét legfontosabb hírei a CSOK-ról

888.hu

2016.08.15. 19:28

Eddig több mint tízezren csokoztak, ezek kétharmada már megkapta a támogatást.

Az igénylések több mint felét befogadó OTP Banknál 5147-en igényelték az új csokot, 784-en a kamattámogatott hitelt, míg 43-an éltek az áfa-visszaigényléssel. A bank tájékoztatása szerint az emelkedő lakásárak hatására nőtt az átlagos igényelt összeg, a befogadott havi volumen pedig majdnem duplájára emelkedett az első hónapokhoz képest.

Az OTP-nél, ahogy a többi banknál is, elsősorban használt lakás vásárlására igénylik a csokot, a kérelmezők 70 százaléka, új lakás építésére 23 százalék, vásárlására 4,6 százalék, míg bővítésre 2,4 százalék kér állami támogatást. Az igényelt hitel átlagos összege 6,2 millió forint, a legtöbb igénylést Pest és Hajdú-Bihar megyében, valamint a fővárosban nyújtják be. A bank idén országosan 20-40 ezer igénylőt vár, 60 milliárd forintot meghaladó összegben.

Az első fél évben már csaknem 12 ezer család igényelte az új családi otthonteremtési kedvezményt (csok), mintegy 32 milliárd forint értékben. Az igénylők kétharmada szerződést is kötött, és a szerződésbe foglalt támogatások 63 százalékát már megkapták - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn.

A szocik sivalkodnak

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: az otthonteremtési program eredményes, a DK csok-igénylésekkel kapcsolatos állításai valótlanok. Értékelése szerint a DK közleményéből az látszik, hogy a baloldal most is eltörölné az otthonteremtési programot. Hozzáfűzte: ezt tették korábban is, amikor

felszámolták az első Orbán-kormány által bevezetett lakástámogatási intézkedéseket, és teret engedtek a devizahitelezésnek, aminek következtében százezrek kerültek adósságcsapdába.”

Az államtitkár közölte, hogy az otthonteremtési program létjogosultságát az új építési engedélyek száma is alátámasztja.  Az idei első fél évben Magyarországon több építési engedélyt adtak ki, mint tavaly összesen. A növekedés a fővárosra és a vidéki térségekre egyaránt jellemző – ismertette Dömötör Csaba.

Felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy a baloldali pártok álláspontjával szemben “a lakosság 79 százaléka támogatja a kormány otthonteremtési programját”, amelyre a kabinet jövőre 211 milliárd forintot biztosít.

(MTI, Mandiner, MNO) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére