Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A házas emberek kevésbé stresszesek

Tóth Dalma

2017.02.15. 16:44

A házas emberek stresszhormonszintje alacsonyabb, mint az egyedülálló, elvált vagy özvegy társaiké.

A pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói tanulmányukkal elsőként nyújtottak biológiai bizonyítékot a házasság egészségre gyakorolt pozitív hatásáról. A kutatás szerint a nem házas embereknek több pszichológiai stresszel kell szembenézniük, mint a házasságban élőknek.

A hosszú ideig fennálló stresszes állapot megemelkedett kortizolszinttel van összefüggésben, ami megakadályozhatja a szervezetet abban, hogy védekezzen a gyulladás ellen, amely számos betegség kialakulásáért és előrehaladásáért felelős.

"Izgalmas dolog felfedezni egy olyan pszichológiai ösvényt, amely talán magyarázatot adhat arra, hogy az emberi kapcsolataink miként befolyásolják az egészségünket és a betegségeinket" – mondta Brian Chin, az egyetem PhD hallgatója.

A kutatók három, nem egymást követő napon nyálmintákat vettek 572 egészséges, 21-55 éves kor közötti felnőttől. A tudósok egy nap többször is mintát vettek és tesztelték a kortizolszintet.

Az eredmények azt mutatták, hogy a házasságban élő résztvevőknek a vizsgálat mindhárom napján alacsonyabb volt a kortizolszintjük, mint azoknak a társaiknak, akik nem házasok.

A szakemberek összevetették a résztvevők napi kortizolszint-ingadozását is. A kortizolszint általában ébredéskor a legmagasabb és folyamatosan csökken napközben. A házas alanyoknak gyorsabban csökkent a kortizolszintjük, ami a szívbetegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával, valamint rákos páciensek esetében hosszabb túlélési idővel hozható összefüggésbe.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére