Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A gondolatával mozgat tárgyakat ez a magyar srác

888.hu

2016.05.06. 14:38

Egy alig 17 éves, csíkszeredai diák, agyhullámokkal irányítható készüléket gyártott. Magyarul: ha erõsen koncentrál, le tudja kapcsolni a villanyt, vagy akár egy robotkart is tud mûködtetni.

A KMTA (Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány) ösztöndíjasa, az alapítvány által nyújtott támogatáson túl egyelőre semmilyen más támogatást nem kap a kísérleteihez, ám az Intel Corporation már felfigyelt rá. 

Megépítette a jövő technológiáját 

Az agyhullámokkal irányítható készüléknek egyelőre a multifunkcionális változata van kész, mely elmondása szerint annyit jelent, hogy:

"az agynak a különböző tevékenységei alatt (alvás, gondolkodás, összpontosítás, pihenés) különböző görbék, hullámok jelentkeznek, melyeknek sajátos elnevezésük van: alfa, béta, gamma, delta és a theta. Ezek közül az alfa és a béta tudatosan módosítható, amiket én két jelnek tekintettem. Az egész készülék ezen alapszik."

Imets Tamásra először akkor figyelt fel az Intel, amikor egy évvel ezelőtt biciklire rögzített ventilátorral telefontöltésre alkalmas áramot állított elő.

A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola 10. osztályos diákja, már gyermekkora óta foglakozik elektronikával.

A 888.hu-nak adott interjújában elmesélte, hogy már akkor szétszedte az elektromos játékait, és valami újat próbált meg építeni belőlük, több kevesebb sikerrel, de ez elegendő volt ahhoz, hogy elindítsa benne a tudományok iránti érdeklődést.

Szakkönyvekből tanultam, nem volt itt nagyon olyan ember, aki tanítani tudott volna. A jövőben is ugyan ezt szeretném folytatni, alkotni. 

 - mondja. 

Találmányának, jelenleg öt beépített funkciója van: robotvezérlő, kurzorvezérlő, kommunikációs funkció, magasfeszültségű készülékeket kapcsolgató funkció (lámpákat lehet kapcsolgatni például) és a protézis.

A robotvezérlő a későbbiekben remélhetőleg egy kerekesszék lesz, amely egy erőteljes pillantásnak köszönhetően elindul előre, egy másik pillantásra megáll, fókuszálásra balra megy és nyugodt, meditatív állapotban jobbra. Ezt nagyon könnyen meg lehet oldani, mert minden ember ezeket tudatosan tudja stimulálni. Ha becsukjuk a szemünket és összeszorítjuk a szemhéjainkat, akkor az alfa hullámaink megemelkednek, ha pedig fókuszálunk valamire, akkor a béták lesznek sűrűbbek. 

Az agyunkban lévő idegsejtek sokaságát szinte folyamatosan bombázzák a környezet ingerei. A kutatók korábban már kimutatták, hogy amikor figyelmünket összpontosítjuk, akkor e neuronok egy része összehangolódva kezd kisülni, s ez mintegy kórusként emelkedik ki a háttérzajból, a találmány ezeket hullámokat használja, melyek kellően stimulálva a 

környezetünkre fizikai beavatkozás nélkül is hatást tudnak gyakorolni. Például tárgyakat tudunk mozgatni, vagy a villanyt lekapcsolni. 

Milyen technikai felszerelés szükséges ahhoz, hogy ezeket a tárgyakat irányítani vagy mozgatni tudjuk? 

A fiatal feltaláló elmeséli, hogy egy koreai játékról mintázta az ötletet:

"A játék lényege az, hogy a homloklebenyen elhelyezett EEG szenzor érzékeli a felhasználó agyi aktivitását, „hangulatát", majd ennek függvényében mozgatja a rajta található két plüss macskafület. Ennél haszontalanabb és egyben óriási lehetőségeket magában rejtő találmányt még nem láttam ezelőtt, éppen ezért megvásároltam egy példányt."

Majd elkezdte tanulmányozni ennek működését és három hét múlva megépítette a saját gondolatvezérlésű találmányát 

Hogyan tudjuk felkapcsolni a villanyt?

Ha például egy villanyt akar a felhasználó felkapcsolni, akkor csupán annyi a dolga, hogy mereven fókuszáljon a lámpára, ha pedig le akarja kapcsolni, akkor el kell lazulnia. Persze nem Zen állapotról van szó, a szem két-három másodpercig való becsukva tartása elég. Ilyenkor az alfa hullámok amplitúdója megnő.

A Transindexnek adott interjújában elmondja, hogy gyermekkorában nagy Star Wars rajongó volt, 

megfogott a jedik világa, akik gondolattal képesek mozgatni a tárgyakat. Gyerekkoromban próbálgattam megmozdítani például egy tollat, persze sikertelenül, de most már egy robotot tudok irányítani a gondolataimmal”

– mondja.

TedX bemutatókat tartó Tamás, akinek konkrét példaképe nincs, ám felnéz Steven Jobsra, Newtonra és a nagypapájára elmondja, hogy nagy jövőt lát a gondolatvezérlésben, mely elsősorban a szórakoztatóiparban és a gyógyászatban fog meghonosulni. 

A cél az lenne, hogy egy elérhető technológia jöjjön létre, ami képes vissza adni a fogyatékossággal küzdő embereknek azt, amit az élet nem adott meg nekik. 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Meghalt egy fiatal orvos, aki részt vett az AstraZeneca vakcinájának tesztelésében

Meghalt egy fiatal orvos, aki részt vett az AstraZeneca vakcinájának tesztelésében

Meghalt egy Rio de Janeiró-i 28 éves orvos, aki önkéntesen részt vett az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég koronavírus-vakcinájának klinikai tesztelésében – jelentette szerdán a brazil média.

Nem csak a krumpli miatt szavaztak azok a cigányok a Fideszre

Nem csak a krumpli miatt szavaztak azok a cigányok a Fideszre

Az ellenzéknek igazából nincs üzenete a romák számára, a Fidesznek viszont nem csak üzenete, de teljesítménye is van.

Hét ember ellen emeltek vádat a francia tanárgyilkosság miatt

A francia terrorelhárítási ügyészség indítványára az illetékes vizsgálóbíró hét ember, köztük két kiskorú ellen emelt vádat terrorista gyilkosságban való bűnrészesség gyanúja miatt csütörtökre virradóan Samuel Paty tanár kegyetlen megölése ügyében.

Nem velünk vitatkozik Ferenc pápa, hanem Pál apostollal

Nem velünk vitatkozik Ferenc pápa, hanem Pál apostollal

Pál apostol mintha személyesen Ferenc pápának írná a „rómaiakhoz” címzett levelét, amiben sokadszorra, világosan megfogalmazza, hogy a homoszexualitásnál még nagyobb bűn ennek az életformának a propagálása.

„Karnyújtásnyira” a Brexit megoldása, csak mindkét fél kompromisszumkészsége hiányzik

Folyamatos a huzavona, de lassan talán megállapodás születik. Ha másról nem is, de arról igen, hogy mikor üljenek le a tárgyalásokat folytatni a felek.

A baloldal a túlköltekezésben látja a válsághelyzet megoldását, az ugye 2008-ban is bejött...

A baloldal a túlköltekezésben látja a válsághelyzet megoldását, az ugye 2008-ban is bejött...

A gazdasági növekedés és a munkahelyek védelme azonban felelős döntéseken kell alapuljon. „Mindezt úgy teszi a kormány, hogy nem adósítja el közben a következő nemzedékeket.” De persze a túlköltekezés is egy megoldás lenne, csak abból még egyszer nem kér az ország.

Amikor már a saját szövetségesei támadják, az csak jelent valamit, nem?

Amikor már a saját szövetségesei támadják, az csak jelent valamit, nem?

Karácsony vs. Szaniszló 1:0 vagy 0:1 vagy hogy is van ez... A főváros nem kívánja kommentálni az ingatlanmágnás... jaj polgármester (!) bicikliutakat érintő Facebook-os kirohanását. Viszont felmerül a kérdés: nem egy csapatban játszanak?

7:59 – Ez történt ma

7:59 – Ez történt ma

A vírushelyzet romlik, a Momentum felvett egy humoristát, Macron hadjáratot indít az iszlamista szervezetek ellen, az erzsébetvárosi szájbermester áramlopása pedig olyan mint egy vízbe hajított kavics: egyre nagyobb kört ír maga köré.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére