Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A britek olcsóbban juthatnak lakáshoz a Brexit miatt

888.hu

2016.08.06. 13:58

Nagy-Britanniában az ingatlanárak csökkenése júliusban öt hónapos rekordot döntött. Ez rossz hír azoknak a briteknek, akik épp túl szeretnének adni ingatlan-vagyonukon, azonban jó hír azoknak, akiknek korábban esélyük sem volt saját lakást vagy házat venni.

Júliusban átlagosan egy százalékkal csökkentek a brit ingatlanok árai. Ez a legnagyobb esés február óta – áll a Halifax közleményében, az egyik legnagyobb jelzálog-hitelező cég a szigetországban.

Az árak még mindig magasabbak, mint az egy évvel korábbiak – egészen pontosan 7,8 százalékkal. Átlagosan 214 768 fontba kerül egy ingatlan Nagy-Britanniában, ami mintegy 79 millió forintnak felel meg.

A Brexit után egyelőre ingadoznak az árak: júniusban például 1,2 százalékkal többe kerültek a ingatlanok, mint egy hónappal korábban, majd ezt semlegesítette a júliusi egy százalékos csökkenés. A piacot az olcsó hitelek és a kereslet felpörgése jellemezte, ami felnyomta az árakat az elmúlt években. A brit nemzeti bank csütörtöki kamatcsökkentése (0,25 százalékpontra) az árak mérséklésének irányába hat.

Az elemzők egyelőre nem egységesek abban, hogy a folyamatok milyen irányban indulnak el, vannak akik szerint tartós csökkenésre lehet számítani, mások szerint viszont korai lenne megmondani, hogy a Brexit milyen hatással volt az ingatlanpiacra.

Nagy-Britanniában rengetegen laknak albérletben. Egy 2013-as felmérés szerint összesen 23,4 millió háztartás van a szigetországban. Ebből 15 millió saját tulajdon, és mintegy 8,3 millió albérlet (a háztartások közel negyven százaléka). Az albérletek főleg a nagyvárosokban népszerűek, az itt lakók gyakran egész életükben bérleményben töltik. Amennyiben hosszútávúnak bizonyul az ingatlanárak esése, az rengeteg brit számára jelentheti azt, hogy végre saját otthonba költözhet.

(Bloomberg)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére