Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Olimpiai bajnok gyújtja meg a Maccabi Európa Játékok lángját

Pörge Béla

2019.07.26. 07:49

Július 29-én, hétfőn kezdődik és augusztus 7-ig tart Budapesten a 15. Maccabi Európa Játékok, amelyre 40 országból 3000 résztvevő érkezik, köztük 2200 versenyző, ez rekordrészvételnek számít az esemény kilencvenéves történetében.

A hivatalos megnyitót kedden az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezik. A sporteseményt Áder János köztársasági elnök, a játékok fővédnöke nyitja meg, míg a lángot Polgár Judit volt világelső sakkozó gyújtja meg.

Megtisztelő a felkérés, hogy meggyújthatom az év egyik legjelentősebb magyarországi sport- és kulturális eseménye, a zsidó sportolók nemzetközi találkozója, a Maccabi Európa Játékok lángját

– írta a sakkolimpikon Facebookon.

A Maccabi Játékok különlegessége, hogy itt a részvétel is, nem csupán az eredmény a fontos. A sportolók által elvégzett munka mellett a rendezvény valódi célja nem az egyéni diadal, hanem a kultúrák találkozása, amely nyitottságra és elfogadásra tanít minden korosztályt. A játékokon a múlt, a jelen és a jövő egyaránt képviseli magát. Talán nincs még egy olyan sportesemény a világon, amely a generációk tekintetében is ennyire sokszínű lenne. Itt egyszerre áll rajthoz idős és fiatal, hogy a megmérettetésben összekapcsolódva átadja egymásnak az elfogadás, a tisztelet és a szeretet üzenetét. Minden olyan megmérettetés, amely a közös élmény mellett ezzel az üzenettel is bír, hasznos a rendező ország és a részt vevő sportolók számára – vélekedett Polgár Judit.

A versenyzők 24 sportág 63 versenyszámában mérik össze tudásukat, a központi helyszín a Ludovika Campus lesz. A játékokon nemcsak európai zsidó sportolók vesznek részt, hanem meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből is érkeznek sportolók.

Magyarország 214 résztvevővel képviselteti magát – ami rekord a játékok történetében –, közülük 56 junior, 84 felnőtt és 74 szenior korú. A vendéglátók 15 sportágban állnak majd rajthoz, a legidősebb magyar induló 81, a legfiatalabb 13 éves.

A magyar zsidó sportolók 2010 óta több mint 100 érmet nyertek a Maccabi Európa, illetve világjátékokon. Magyarország egyetlen zsidó sportegyesülete, az 1906-ban alakult Maccabi VAC Hungary elnöke, a szervezőbizottság társelnöke, Jusztin Ádám az MTI-nek elmondta: elsősorban bridzsben, valamint a Magyarországon nagyon komoly hagyományokkal bíró vívásban és vízilabdában számítanak hazai sikerekre.

A nevezések alapján a legidősebb sportoló egy 1933-ban született amerikai bridzsversenyző lesz, míg a legfiatalabb egy 2009-es születésű litván sakkozó, a legnagyobb delegáció a 297 fős német küldöttség lesz.

A szervezők a Ludovika Campus tőszomszédságában található Orczy-kertben kialakítanak egy „Maccabi-falut”, ahol minden nap a díjátadást rendezik, de lesznek ott kiállítások, koncertek és filmvetítések is.

A budapesti központú Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisporteseménye lesz. A játékokra érkező versenyzők és a további csapattagok összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek Magyarországon. A kormány összesen ötmilliárd forint költségvetési támogatást biztosított a játékok előkészítésére és lebonyolítására.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére