Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Minden, amit tudni akartál a magyar Maccabi csapatról

Horváth Zsófia

2019.03.09. 17:50

Utánajártunk a magyar Maccabi csapat több mint százéves történelmének.

A magyar Maccabi csapat múltja egészen 1906-ig nyúlik vissza. Ekkor alapította meg Dömény Lajos, az első zsidó érdekeltségű sportegyesületet, a Magyar Vívó és Atlétikai Klubot. Működésének első éveiben a VAC csak torna- és vívószakosztályt működtetett, de aztán terjeszkedni kezdett: létrehozták a labdarúgó, úszó, vízilabda, asztalitenisz, birkózó, kosárlabda és tenisz szakosztályt is. Az 1920-as évek elején a VAC labdarúgói annyira sikeresek voltak, hogy többen közülük a nemzeti válogatottban is játszottak. A VAC 1927-ben csatlakozott a Maccabi Világszövetséghez. A Maccabi-klubok sajátossága, hogy a sporteseményeken túl a zsidó hagyományok ápolását is fontos feladatuknak tartják.

Bár a VAC sikere töretlenül ívelt felfelé, a ’30-as évek végére azonban nehéz időszak köszöntött a klubra. 

Az egyesületet betiltották, a klub számos tagja és versenyzője pedig koncentrációs és munkatáborok áldozata lett.

A háború és a felfoghatatlan veszteségek után tettek egy kísérletet Klein Elek vezetésével arra, hogy újraszervezzék magukat, de a kísérlet kudarcba fulladt: pár évvel később a VAC bezárt. Később a kommunista rendszer sem kímélte őket: eleinte ellehetetlenítették a Maccabi VAC számára az újraindulást, majd be is tiltották működésüket.

1989 fontos év volt a VAC számára: a közösség erejének és kitartásának köszönhetően újra életre keltek. Még ebben az évben tagjai is lettek a Maccabi Világszövetségnek, a klub sportolói pedig részt is vettek az első nemzetközi eseményen, a 14. Maccabi Világjátékokon (Maccabiah), mely a legnagyobb zsidó közösségi és sport esemény a világon. A Világjátékokat négyévente rendezik meg, ilyenkor több ezer sportoló érkezik a világ minden részéről Izraelbe.

A magyar csapat azóta minden Világjátékon és Európa Játékon képviselte Magyarországot,

ezen kívül megrendezett egy Maccabi Bridge Európa Bajnokságot és a Maccabi Európa Szövetség közgyűlését. A Szövetség célja, hogy a sport-, oktatási és kulturális programok révén építse az európai zsidóság jövőjét. Itt dőlt el, hogy 2019-ben melyik európai várost érheti a megtiszteltetés, megrendezheti a 15. Maccabi Európai Játékokat. Szoros volt a verseny Budapest és Basel között, de végül bizonyítottunk.

A kemény munka, a felkészültség mellett persze fővárosunk egyértelmű földrajzi, történelmi, kulturális adottságai és ezzel együtt alkalmassága egy ilyen multisportesemény megrendezésére mind meggyőzően hatott:

Budapestet választották a 2019-es Maccabi Európai Játékok helyszínének.

Különösen nagy megtiszteltetés ez, hiszen a Maccabi Európai Játékok lesz hazánk legnagyobb sporteseménye. A megrendezésre 2019. július 29. és augusztus 7. között kerül sor, a magyar érmek pedig elsősorban a küzdősportokban, vízilabdában és vívásban várhatóak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére