Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vona Gábor valamiért nincs tisztában a keresztény ünnepekkel

Nagy Gábor

2018.11.01. 18:44

A Jobbik bukott elnöke "érdekes" Facebook-poszttal indította a napot.

A Jobbik bukott elnöke „érdekes” Facebook-poszttal indította a napot.

 

A vloggerré avanzsált egykori Jobbik-elnök azt írja:

 

A mai nap az emlékezésé. A halottaink üzennek nekünk, csak ne a fülünkkel keressük az üzenetet”.

 

 

Ez minden bizonnyal egy halottak napi elmélkedés, emlékezés akar lenni a politikustól.

 

A probléma csupán annyi, hogy ma, november 1-én mindenszentek napja van. Halottak napja holnap, azaz november 2-án lesz.

 

És akkor egy kis kultúr-, egyháztörténet a katolikus Vona Gábornak, és azoknak is, akik össze szokták keverni a két ünnepet:

 

November 1-én van mindenszentek ünnepe, a megdicsőült Egyház ünnepe. Keresztény, katolikus ünnep, ami az elmúlt évszázadokban összemosódott egy ősi kelta pogány ünneppel, a Samhainnal. Ez a pogány szertartás azt jelentette a kelták számára az újévet, a tél és a sötétség kezdetét. Úgy hitték, hogy ennek az ünnepnek az éjszakáján az előző évben meghalt emberek lelkei összezavarhatják az élők életét, mert az elhunyt lelkek ezen a napon vándorolnak át a holtak birodalmába. A keresztény közösségek ezt átvéve, a hetedik, nyolcadik századtól kezdve elkezdtek ünnepet tartani katolikus szentjeik tiszteletére.

 

Egyébként nincs mit ezen meglepődni: az őskeresztények gyakorta „sajátítottak ki” pogány ünnepeket. Mindenszentek napját például III. Gergely pápa a 8. században azzal hozta létre, hogy az eredetileg május 13-án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok (Dedicatio Sancta Mariae ad Martyres) emléknapját november 1-re helyezte át. A halottak napját, a szenvedő egyház ünnepét pedig november 2-án tartja a katolikus egyház, ez az ún. Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum.

 

S ha már előkerült ez a Facebook-poszt, mindenszentek ünnepe, érdemes azt is megemlíteni, honnan posztol Vona Gábor és a felesége, Vona Krisztina. A Ripost szerint a válasz: az egykori Konstantinápolyból, Isztambulból. Hogy miért sikerült összekeverni mindenszentek napját a halottak napjával, hogy miért épp Törökországból jelentkezik be a Vona-família, nehéz válaszolni. Egy valami viszont egészen biztos: mostanában igen sokszor szerepelt a bukott pártelnök neve és az iszlám vallás egy címlapon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére