Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Van járvány Magyarországon is, egyre többen érintettek

Fodor-Horváth Zsófia

2020.02.01. 10:17

Halálos kimenetele is lehet, mégsem koronavírus: mi az?

17 464-en fordultak orvoshoz egy hét alatt Magyarországon lázzal, köhögéssel járó tünetek miatt:

hivatalosan is influenzajárvány van,

a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint. A mostani kifejezetten enyhe idő ráadásul kedvez a vírus terjedésének, így aki közösségbe megy, most fokozottan figyeljen az alapvető higiéniás szabályok betartására.

A korai tünetek rossz közérzettel, fejfájással, magas lázzal és izomfájdalommal kezdődnek, már a fertőződés után 24-48 órával. Ezt 2-3 nap után légúti tünetek követik: száraz köhögés, torokfájás. A köhögés később erősödhet, a gyerekek esetében hányás is előfordulhat. Az influenza általában gyors lefolyású, 5 nap alatt múlhatnak a tünetek. A vírus maga is kiválthat tüdőgyulladás, ebben az esetben a halálozási arány is magas, de gyakran előfordul az is, hogy az influenza „kinyitja a kapukat” a baktériumok előtt és azok okozzák a tüdőgyulladást: ebben az esetben ez antibiotikummal kezelhető. Az influenza ellen nem létezik konkrét gyógyszer, csak a tünetek enyhítésére alkalmas készítmények. Megelőzni csak az időben beadott oltással lehet, de még így is előfordulhat megbetegedés, hiszen rendkívül adaptív, a környezethez alkalmazkodó vírusról van szó.

Bár a napokban a Kínából terjedő koronavírus híre érte el az ingerküszöböt, az influenza jelenleg sokkal inkább jelent valódi veszélyt Magyarországon. A járvány ugyanis már hivatalos, a védőoltást pedig még mindig sokan tartják feleslegesnek. Gyerekek, idősek és várandósok a gyengült immunrendszer miatt veszélyeztetettebbek, náluk a betegség el is húzódhat felülfertőződés miatt. A hétvégi enyhe időjárás miatt sokan tervezhetnek közösségi és szabadtéri programokat, ami kifejezetten kedvez a vírus terjedésének. Az átlagosnál gyakoribb kézmosás, zsebkendő használata köhögés és tüsszögés esetén viszont segíthet megelőzni a fertőzést, kórokozó terjesztést. A járvány miatt több kórház látogatási tilalmat rendelt el.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére