Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Útmutatás: az amerikai kormány szerint ezt kell tenni, ha ledobnak egy atombombát

Kovács Nikol

2022.04.25. 15:00

Vonulj fedezékbe, mosakodj meg és csak csomagolt ételt fogyassz el!

 

Az atombombák és az atomrobbantások története a II. világháború idejére nyúlik vissza.

1945. augusztus 6-án az Egyesült Államok atombombát dobott Hirosimára, majd pár nappal később, augusztus 9-én Nagaszakira.

Hirosima az atomrobbanás után. II. Világháború (1938-1945). (Photo by Sputnik / Sputnik / Sputnik via AFP)

 

Ezzel a lépéssel Amerika nyilvánvalóvá tette a világ számára, hogy atomagyhatalom.

1949-ben, amikor a Szovjetunió sikeres atomrobbantást hajtott végre, véget vetettek ezzel az amerikai nukleáris fölénynek, s kitört az úgynevezett „hidegháború”.

 

Kevesen tudják, de a Nevadában található, ma igen nagy népszerűségnek örvendő, Las Vegast egy időben „atomvárosnak” becézték.

 

Az 1950-es években egy tucat atombombát robbantottak föl a nevadai sivatag forró homokjában, mintegy száz kilométerre a várostól. Az első alkalom, amikor nem a légkörben, hanem a földön robbantották fel a bombát, 1951-ben történt, a Frenchman Flat nevű kiszáradt tómederben.

A robbanások nem rémítették meg az embereket, sőt, turistalátványosságnak számítottak, annak ellenére, hogy Hirosima és Nagaszaki után ismert volt az atomrobbanás negatív élettani hatása.

Az emberek foglaltak maguknak szállást Las Vegas valamelyik hoteljében, majd kiültek és a hatalmas gombafelhőkön ámuldoztak.

 

Míg a felnőttek atomtűzijátékot néztek a nevadai sivatagban, addig a gyermekek arról tanulhattak az iskolákban, hogy mit kell tenni, ha atomot dobnak a városra.

Ezen a régi televíziós rajzfilmben egy teknős sétálgat boldogan, majd megjelenik a majom, aki egy égő rudat tart a teknős elé. A rúd felrobban, a teknős elbújik, s nem marad más, csak a letarolt terület.

 

„Bukj le és vonulj fedezékbe!” címmel tartottak előadásokat az általános iskolásoknak.

Elmondták nekik, hogy amikor becsapódik az atombomba, nagy villanást fognak látni.

Felhívták rá a figyelmet, hogy ha nem tudják mit kell tenni, bántódásuk eshet, hiszen a detonáció sem a házat, sem a természetet nem kíméli. Hozzáteszik: „ha elbújsz, mint a rajzfilmben látott teknős, nagyobb biztonságban leszel”.

Az oktatóvideóban kitérnek rá, hogy a robbanás éget – rosszabb, mint amikor nem kened be magad naptejjel és leégsz, továbbá ideális búvóhelyeket is ajánlanak, például az asztal alatt.

 

Ma már nem robbantgatnak kísérleti jelleggel atombombát Las Vegas mellett és az iskolákban sem tanítják, hogy mit kell tenni egy esetleges atomtámadás esetén. Korszerűbb megoldást választottak az ismeretek bővítésére. A ready.gov nevezetű amerikai kormányzati honlapon minden lényeges információ fellelhető a nukleáris robbanások kapcsán.

 

A nukleáris robbanások jelentős károkat és sérüléseket okozhatnak a hő és a sugárzás miatt, de biztonságban tarthatja családját, ha tudja, mit kell tennie.”

– olvasható az oldalon.

 

Részletesen leírják azt is, hogyan kell viselkedni egy atomrobbanás után:

  • Menjen be egy – lehetőleg beton, vagy tégla – épületbe, hogy elkerülje a sugárzást.
  • Ha a szabadban tartózkodik, amikor a detonáció bekövetkezik, vonuljon fedezékbe bármi mögé, ami védelmet nyújthat.
  • Vegye le a sugárszennyezett ruházatot, majd törölje át a fedetlen bőrfelületeket.
  • 24 órán keresztül tartózkodjon bent a házban.
  • Viseljen maszkot és tartson távolságot.
  • Csak csomagolt ételt fogyasszon el.
  • Ha megsérült, forduljon orvoshoz.

 

Az amerikaiak valamit tudhatnak, amit mi nem.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

„Több kihívás éri Európát, de Magyarország nem hagyja magát”

„Több kihívás éri Európát, de Magyarország nem hagyja magát”

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Sokan eltűntek egy földcsuszamlás után az olaszországi Ischia szigetén

Sokan eltűntek egy földcsuszamlás után az olaszországi Ischia szigetén

Tizenhárom ember eltűnését jelentették szombaton kora reggel a heves esőzések okozta földcsuszamlás után, mely a nápolyi partok közelében, Ischia szigetén történt.

Novák Katalin: A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra

Novák Katalin: A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra

„A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is” – mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.

A 888 megmondja a tutit: Franciaország – Dánia

A 888 megmondja a tutit: Franciaország – Dánia

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Franciaország – Dánia.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére