Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ukrajnától külön ábrázolja Krímet egy magyar térkép, beindult a sivalkodás

Pörge Béla

2018.02.20. 09:28

Az még érthetõ, hogy az ukrán nagykövetnek nem tetszik a térkép, de a hávégé vajon miért nevezi ezt Ukrajna megcsonkításának?

Nepop Liuba, Ukrajna magyarországi nagykövete egy olyan térképet talált egy budapesti boltban, amin Ukrajna és a Krím félsziget eltérő színekkel volt ábrázolva. Igaz, Oroszország pedig egy harmadikkal.

A nagykövet azért akadt ki, mert Krím Oroszországhoz csatolását a Nyugat – köztük Magyarország – nem ismeri el. Ezért szerinte a térképen a félszigetet Ukrajna részeként kellene ábrázolni.

A Krím félsziget történelme során először 1954-ben tartozott Ukrajnához, amikor az ukrán Hruscsov odaajándékozta az Ukrán SZSZK-nak. A félsziget előtte Oroszországhoz tartozott, korábban pedig független volt.

A félszigeten a történelem viharai során sokféle nép élt, főleg tatárok és oroszok (illetve németek, bolgárok és görögök is), ukránok viszont csak az utóbbi évtizedekben.

Arról beszélni, hogy Oroszország elcsatolta volna a Krímet, erős túlzás, sokkal inkább visszacsatolta, mint ahogy Magyarország a II. világháborúban Kárpátalját.

Érdekes tehát, hogy a hávégé miért nevezi ezt a térképet "Ukrajnát megcsonkító térképnek". Reméljük, hogy 2008 előtt a Koszovót Szerbiától külön jelölő térképeket is Szerbiát megcsonkító térképnek nevezték (különösen érdekes ez annak fényében, hogy bár a rossz minőség miatt nehéz megállapítani, de mintha a kifogásolt térképen Koszovó nem lenne külön jelölve).

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére