Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tavares sivalkodik, mert nem zárták ki a Fideszt a Néppártból

Tóth Dalma

2019.03.21. 12:35

Ahogy szerdán beszámoltunk róla, közös megegyezés alapján a Fidesz önként felfüggesztette tagságát az Európai Néppártban (EPP), miután 13, többségében észak-európai és Benelux államokbeli törpepárt – melyeknek összes 37 tagja van a 217 fős frakcióban – kezdeményezte a kizárását.

A zöldpárti Tavares amiatt sivalkodik, hogy kompromisszumos megoldás született a Fidesz tagságát illetően ahelyett, hogy kizárták volna.

Szégyenteljes lépés ez Manfred Webertől"

– adott hangot csalódottságának a bevándorláspárti képviselő Twitter-oldalán. A kompromisszumos megoldás arról szól, hogy felállítanának egy három főből álló bizottságot, ami a magyarországi jogállamiságot vizsgálja, és a Fidesz addig önként felfüggeszti a tagságát. Az EP-választások után pedig eldöntheti, hogy továbbra is a pártcsalád tagja szeretne-e maradni. A történtekkel elégedetlen Tavares így folytatja:

Orbán kilenc éve rombolja a magyar jogállamiságot, de Webernek szüksége lehet a Fidesz szavazataira, ha bizottsági elnök akar lenni. És még Weber beszél értékekről?”

A zöldek azért nyelik le ilyen nehezen a jelenlegi helyzetet, mert hajlanak arra, hogy összefogjanak az Európai Néppárttal, viszont gondjuk van Orbán Viktor nemzeti, családvédelmi, bevándorlásellenes politikájával. Szerintük a pártszövetség eddig túl finoman bánt Orbán Viktorral.

Habár a Néppárt lehet az európai parlamenti választások győztese, a pártszövetség valószínűleg töredezettebb lesz, mint eddig volt. Ahhoz, hogy az EPP megőrizhesse vezető erejét és megvalósíthassa elképzeléseit, a korábbiaknál még több partnerre lesz szüksége. Weber ezért lavírozott a zöldek felé, de most csalódást okozott nekik.

Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő 2013-ban írt jelentést Magyarországról, Judith Sargentinihez hasonlóan az országot elítélő hangnemben. A jelentést, amely hemzsegett a valótlanságoktól, az EP-választási kampányra időzítették. Az Európai Parlament már akkor „súlyos aggodalmát” fejezte ki a magyarországi demokráciával és az alapvető jogok érvényesülésével kapcsolatban, ezért gyámság alá akarták venni Magyarországot, amit Orbán Viktor határozottan visszautasított.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére