Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szintet lépett a píszí: Az oroszlánkirály kirekesztő, Mary Poppins pedig rasszista

Zelenka Dóra

2019.03.29. 17:38

A píszí élharcosai már nemcsak a "nemi erõszakot elkövetõ" Disney-hercegektõl, hanem a 19. századi rasszista klasszikus regényektõl is meg akarják óvni a fiatalabb generációkat.

Ma már szinte minden héten hallunk olyan esetről, mikor kiderül valamely, már klasszikusnak számító műről, filmről, könyvről, színdarabról, hogy bizony az rasszista, homofób vagy „kulturálisan érzéketlen”.

Az amerikai iskolákban Mark Twain Huckleberry Finn kalandjai című 1884-es regénye közel 100 éven keresztül volt kötelező olvasmánya az iskolásoknak. A politikai korrektség azonban 2019-ben a tantervet is utolérte. New Jersey törvényhozói úgy rendelkeztek, hogy Twain regényét véglegesen eltávolítják az iskolai tantervből.

A törvényhozók szerint ugyanis a 19. századi mű számos faji attitűdöt és sztereotípiát használ, amelyek a liberális agymenés szerint „megzavarhatják” a tanulókat.

Ahelyett, hogy ezeket a klasszikusokat használnák fel arra, hogy megtanítsák a gyerekeket a történelemre, a jogalkotók egyszerűen úgy döntöttek, hogy megszabadulnak tőlük.

Az év elején a New York Times közölt egy hosszú cikket arról, hogy miért nevezhetjük rasszistának a Mary Poppinst. Egy másik – szintén igen felvilágosultnak mondható – cikk szerint Az oroszlánkirály című Disney-mese többek között azért kirekesztő, mert Afrikát úgy ábrázolja, mintha ott nem élnének emberek.

Az oroszlánkirály egy sztereotip képet mutat be a kontinensről (...) Afrika több mint egy hatalmas állati szafari"

– olvasható a cikkben.

Harc folyik az ógörög drámák ellen is.

A Sorbonne Egyetem diákjai nemrégiben Aiszkhülosznak, „a tragédia atyjának” Oltalomkeresők című művének a bemutatója ellen tiltakoztak, mert szerintük az, hogy a darabban egyes alakok fekete maszkot viselnek, előmozdíthatják a faji előítéleteket.

Manet sem elég píszí, ezért inkább átnevezik a festményét. 

A párizsi Musée d’Orsay ezen a héten kezdődött kiállítása a Fekete modellek – Géricault-tól Matisse-ig címet viseli. A kiállítás miatt Édouard Manet Olympia című festményének átmenetileg a fekete szolgálólány lett a címadója, a kép most a "Laure" névvel látható.

Sok műértő nem ért egyet a kezdeményezéssel, hiszen a festmény eszmei értékébe a cím is beletartozik, úgy vélik, hogy ezek az átnevezések károsak és elmozdítják a művet történelmi kontextusából, ráadásul még a jelentésük, üzenetük is megváltozhat.

A píszí azonban nem most tört be a művészetbe. 2015-ben egy holland múzeum kezdte el átnevezni a politikai korrektség nevében festményeket. Így lett például a „Fiatal néger lány” című festményből a „Legyezőt tartó lány”.

A politikailag korrekt beszéd képviselői szerint mindezek mellett az összes klasszikus Disney-mesére is ráférne egy pár reform, szerintük ugyanis azok sértik a női egyenjogúságot, függetlenséget, továbbá nemi erőszakra bátorítanak. Ebből is látszik, hogy a liberálisok egyre profibban űzik a belemagyarázás művészetét, és ki tudja, hol van még a vége!

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni. Egyre több gyerekkorunkat meghatározó mesét tiltanának be vagy alakítanának át nevetségesen sokszínűvé a liberális jogvédők. Mivel a hollywoodi színésznők között pedig egyre nagyobb divat politizálni (ami egyenlő a kiabálással a Trump-ellenes tüntetéseken), most már egyre többen vállalnak szerepet a klasszikus mesék lejáratásában is.

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szijjártó: a Velencei Bizottság is úgy látja, hogy az ukrán nyelvtörvény is szembemegy a nemzetközi joggal

A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelv-használattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

Áder János: sorsdöntő évek előtt állunk

Áder János: sorsdöntő évek előtt állunk

Soha nem állt olyan sorsdöntő húsz-harminc év előttünk, mint ami ránk, különösen a mai fiatalokra vár. Ezek az évtizedek ugyanis meghatározzák a következő száz, de lehet, hogy ezer éveket is – hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton a győri Révai Miklós Gimnáziumban pályaválasztás előtt álló diákoknak tartott klímaelőadásában.

Pikó kirúgta a kétgyermekes édesanyát, mert nem tudott túlórákat vállalni

Pikó kirúgta a kétgyermekes édesanyát, mert nem tudott túlórákat vállalni

Érdekes, tavaly még az állítólagos rabszolgatörvény ellen tiltakoztak az ellenzéki pártok.

Meglepő hír: a hétvégén is marad a szutyok idő

Meglepő hír: a hétvégén is marad a szutyok idő

Szombaton és vasárnap sem várható túl sok napsütés, és a hőmérséklet is alig fog változni.

Nem maradhat következmények nélkül a Katona József Színház szexuális zaklatási botránya

Nem maradhat következmények nélkül a Katona József Színház szexuális zaklatási botránya

A kormány az ügy miatt kulturális finanszírozás módosításáról szóló törvényjavaslatot nyújt be a Parlamentben.

Az álom és a valóság

Az álom és a valóság

Sokat pufogtatott frázis, hogy a bevándorlás a világ egyik legnagyobb üzlete. Már-már közhelyes, amivel soha nem árt óvatosnak lenni, igaz komoly igazságtartalma van. Más a helyzet, amikor valaki a saját bőrén tapasztalja meg, hogy valójában mekkora bizniszről van szó. A „valaki” ebben az esetben én vagyok.

Novák Katalint a Nemzetközi Női Demokrata Unió alelnökévé választották

Novák Katalint a Nemzetközi Női Demokrata Unió alelnökévé választották

Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát a konzervatív Nemzetközi Női Demokrata Unió alelnökévé választották helyi idő szerint pénteken Washingtonban.

Borsodi rangadó és újoncok csatája is lesz az NB I-ben

Borsodi rangadó és újoncok csatája is lesz az NB I-ben

2019 utolsó előtti fordulója következik a hétvégén!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére