Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Otthonszülés: harmónia vagy életveszély?

Jog és Szabadság

2022.01.22. 16:20

Márki-Zay meglehetősen sajátos nézeteket vall egyes egészégügyi kérdésekről.

Sajtóhírek szerint „életveszélyes” gyakorlatra buzdított Márki-Zay Péter a kampányában néhány hete, amikor az hangoztatta, hogy a szüléshez nem kell orvos, mivel az „nem betegség„. – A (szüléshez) például, mint nagyon sok más beavatkozáshoz szerinte orvos sem kell. „Hogy egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve egy holisztikus szülésznő, az tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést” – fejtegette a hódmezővásárhelyi polgármester.

A szülészet az egy speciális ágazat, a feleségem sokáig foglalkozott vele, úgyhogy nagy rálátásom van, és hét gyermek születésénél magam is ott voltam”

– hangzott el a baloldal jelöltjétől.

Vincze Felícia az interjúban nemrég elismerte, hogy mikor kiköltöztek Kanadába, eredetileg nem is az otthon szüléssel került kapcsolatba, hanem egy, a hazaitól teljesen eltérő szülésznői ellátással. A kanadai rendszer azért ragadta magával, mert a szülésznők teljes gondozást adnak az alacsony kockázatú kismamáknak, be sem vonják a folyamatba a szülész-nőgyógyász orvost.

Minden kismama átesik azon a dilemmán, hogy vajon mi lenne a legjobb neki és születendő gyermekének: otthon, családias környezetben szülni/megszületni, vagy egy fertőtlenítő szagú, rideg, idegen emberektől hemzsegő kórházban. Ezen félelmek miatt sokan döntenek úgy, hogy nem hagyják el az otthon biztonságát, és az otthonszülést választják. Magyarországon számos híve van az otthonszülésnek, elég, ha az ember rákeres az interneten az „otthonszülés” szóra, és máris számos cikket és hozzászólást olvasva mélyülhet el az otthonszülést támogató és ellenző vélemények tengerében.

Az otthonszülés számos tragédiát generált hazánkban is, amelyeket felsorolni hosszú elemzés tárgya lehetne. Csupán említenénk egy esetet, amelyben elmarasztaltak egy szülésznőt egy 2003-as ikerszülés során fellépő komplikáció miatt. Az egyik ikerfiú minden gond nélkül megszületett, a másiknál viszont gyenge volt a szívhang, ezért a szülész-nőgyógyász intravénás oxitocint adatott be, mely a szakértői vélemény szerint ismét hiba volt. Ez ugyanis a méhen belül oxigénhiányt idézett elő, és a megszülető újszülött nem lélegzett. A jelenlévők megpróbálták újraéleszteni, lélegeztetni, de mint ahogy ezt a szakértői vélemények említik, „nem kielégítően” végezték a lélegeztetést. A gyermek végig oxigénhiányos állapotban volt, súlyos agykárosodást szenvedett, majd 2004-ben egy betegséget követően meghalt.

Első ránézésre kétség sem fér hozzá, hogy nincs annál harmonikusabb és idillikusabb, mint amikor egy várandós nő az otthoni meghitt, családi környezetben adhat életet gyermekének. A kérdés csupán az, hogy vajon az „otthon melege” mindennél előrébb való kritérium-e? Nem megnyugtatóbb-e, ha komplikáció esetén az orvosok azonnal be tudnak avatkozni a helyben rendelkezésre álló eszközök segítségével? Nem a gyermek és az anya testi épsége, egészsége, élete az, amely mindenekelőtt védendő érték? Mindezek figyelembevételével, a szigorúbb szabályozás nem azok érdekét szolgálja leginkább, akik bírálják azt? Ezeket a kérdéseket nyilvánvalóan minden várandós nő maga dönti el, de azt mindenki beláthatja, hogy pusztán az optimizmus és az életbe vetett hit nem elegendő az emberi élet megmentéséhez, ha az események mégsem az előre elképzelt forgatókönyv szerint alakulnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán a nyugat-balkáni bővítést illetően

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán a nyugat-balkáni bővítést illetően

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn.

A Márki-Zay-féle civilek pártja már most halott konstrukció

A Márki-Zay-féle civilek pártja már most halott konstrukció

Lehet a Fideszben keresni a hibát, hogy miért nincs ellenzéke, de nem a győztesek dolga a vesztesek helyett működőképes, ellenzéki politikát kitalálni. Más kérdés, hogy vannak olyanok, akiken segíteni sem lehetne. Közéjük tartozik többek közt a párt alapításba fogó Márki-Zay Péter is.

Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

133 igen szavazattal megválasztotta az országgyűlés Orbán Viktort miniszterelnöknek.

Politikai játszmák miatt Norvégia nem tud jelentősen segíteni az EU-nak gázügyben

Politikai játszmák miatt Norvégia nem tud jelentősen segíteni az EU-nak gázügyben

Az orosz gázembargó árnyékában Norvégia lehet, hogy mégsem ad elég gázt Európának.

Ide is, oda is meg akar felelni az EU, mégis támadják

Ide is, oda is meg akar felelni az EU, mégis támadják

Erre szoktam mondani, hogy olyan sose lesz, hogy mindenkinek jó legyen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére