Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orosz hátterű szervezet fizette a jobbikos magánrepülős utazását Afrikába

888

2021.01.12. 16:31

A Jobbik újpesti önkormányzati képviselője, Szabó Balázs és Samu Tamás Gergő korábbi országgyűlési képviselőjük a HVG híre szerint az oroszokhoz köthető szervezet pénzén repült tavaly év végén a Közép-afrikai Köztársaságba.

Samu első fotóján látni lehetett, hogy a repülő a Franciaországból indult szenteste után, a Flightradarral nagyjából Csádig lehetett követni az útvonalát. December 27-én Samu egy újabb képet posztolt, ezúttal Afrika közepéről, a Közép-afrikai Köztársaságból.

A fotókon nem látszik, de az Origo cikkéből kiderül, hogy Samu Szabó Balázzsal, a Jobbik újpesti képviselőjével utazott. Szabót az elmúlt hónapokban több bűncselekménnyel is összefüggésbe hozták. Ő volt az, aki 2018-ban, az országgyűlési választások előtt plakátokat rongáló fiatalokra támadt, de a politikus legdurvább ügye az volt, amikor a vád szerint társaival megdobáltak és megvertek tunéziai fiatalokat.

A bíróság első fokon két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönre ítélte Szabót, akit 2008-ban egyszer már pénzbüntetésre ítéltek, miután egy tüntetésen balhézott.

A gép, amellyel a két politikus utazott, a lajstromszáma alapján egy máltai cég tulajdona. Samu az Instagramon tudatta követőivel, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban éppen választásokat tartanak, a körülményekből gyorsan ki lehet következtetni, hogy Szabóval választási megfigyelőként utaztak a távoli országba. Egy olyan államba, ahol Oroszország jelenléte az elmúlt négy évben kifejezetten intenzívvé vált.

A HVG megkeresésére Samu Tamás Gergő azt mondta, hogy Szabó invitálta. „Balázs egy német szervezet meghívására hívott meg engem is az útra. Ez a német szervezet fizette az utat, de nem tudom, milyen forrásból, ez az ő dolguk. Arra a kérdésre, hogy tudja-e, milyen német szervezetről van szó, azt válaszolta: »Nem tudom. Valami politikai intézet volt a papírra ráírva.«”

Szabó Balázs azonban elárulta, hogy az utat a berlini székhelyű Európai Geopolitikai Elemző Központ (ECAG) szervezte. A HVG szerint ez egy egyértelműen orosz hátterű szervezet. Az ECAG atyja az a Mateusz Piskorski, aki az Önvédelem nevű lengyel radikális jobboldali párt politikusaként vált ismertté. A politikus 2007-ben hozta létre a szervezetet, amely „választási megfigyelőket” toborzott a Moszkva számára fontos választásokra.

Piskorskit 2016-ban kémkedés vádjával letartóztatták, miután az Új Jobboldal Kongresszusa (KNP) két, határon átnyúló szabotázzsal gyanúsított korábbi aktivistájának házát átkutatták. A vád szerint 2014-ben Nyugat-Ukrajna területén „aktív intézkedésekben” vettek részt. Piskorski emiatt három évig előzetes letartóztatásban volt. A politikus jó kapcsolatot ápol a KGBélának is nevezett volt jobbikos EP-képviselővel, Kovács Bélával, akit hozzá hasonlóan szintén kémkedéssel vádolnak.

 

(Origo, HVG)

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére