Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mit jelent nekünk a horvát elnökválasztás eredménye?

Pörge Béla

2020.01.06. 10:30

Minden környező ország választását illetően a legfontosabb kérdés az, hogy mit jelent az a magyarság számára.

Kezdjük a lényeggel. A mindennapi életre való hatását, jelentőségét tekintve ez a választás

semmit nem jelent.

Ezt konkrétan ki is mondta az Azonnalinak adott interjújában egy horvátországi magyar politikus. Úgy fogalmazott, hogy akár egy fikusz is lehetne az elnök, hiszen ez annyira egy szimbolikus pozíció.

Sajnos azért ennyire nem egyértelmű a helyzet. Azért, mert magyar szempontból a rosszabb jelölt nyert.

Zoran Milanovic ugyan baloldali, de ez Magyarországon kívül nem jelenti azt, hogy ne lehetne nacionalista, nemzeti érzelmű ember. Ez persze nem lenne gond, Kolinda Grabar-Kitarovic is nemzeti érzelmű, ám Milanovic sokkal inkább magyarellenes, mint horvát hazafi. Az ezer évnél is régebbre visszanyúló horvát-magyar közös történelemnek ugyan vannak szégyenfoltjai, de sokkal több a pozitívum: gondoljunk csak Zrínyi Miklósra, aki egyszerre magyar és horvát nemzeti hős úgy, hogy semmilyen vitát nem generál a két nép között a személye. Éppen ezért a horvát nacionalizmus egyáltalán nem ütközik a magyarral, jó példa erre, hogy a két ország nemzeti radikálisai kiváló viszonyt ápolnak egymással.

Milanovic viszont pont az a horvát, aki a két nép közti ellentéteket emeli ki, és az utóbbi években is többször intézett kirohanást a magyarság ellen. Az egyik ürügye erre az INA, melyet a MOL felvásárolt, de 2015-ben simán gyalázta Magyarországot és Orbán Viktort a bevándorlásellenes politikája miatt. Azóta persze már nem olyan migránssimogató...

Horvátország északkeleti részén, kisebb részben Szlavóniában, nagyobb részben a Magyarországtól elszakított Baranya-háromszögben (vagy Drávaszögben) nagyjából 14-20 ezer magyar él. Ők többségében – természetesen – Grabar-Kitarovicot támogatták, hiszen a leköszönő elnök jó viszonyt ápolt a magyarokkal, a horvát külügyminiszter pedig magyarul tartott beszédet Szentlászlón.

Ez a jó viszony érhet most véget a magyarellenes, országát egyszer már csődközelbe juttató Milanovic megválasztásával. Jó érzésű magyar ember ennek nem tud örülni, bár láttunk olyat a magyar sajtóban, hogy valaki képes a magyarok számára rosszabb jelöltnek szurkolni csak azért, mert baloldali. A többieknek meg marad az, hogy mindig, minden esetben a magyarság számára jobb jelöltnek szorít, legyen az balos vagy jobbos.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Európában és az Egyesült Államokban terjed leginkább a járvány

Európában és az Egyesült Államokban terjed leginkább a járvány

Európában és az Egyesült Államokban „ostromállapot„ van az új koronavírus terjedése miatt, miközben a járvány kiindulópontjának számító Vuhanban, Kínában kezdik feloldani a korlátozásokat.

„Minden kultúra egyenlő”: káoszba torkolltak a kijárási tilalmak Afrikában

„Minden kultúra egyenlő”: káoszba torkolltak a kijárási tilalmak Afrikában

A kenyai rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget egy kompkikötőben, míg a Dél-afrikai Köztársaságban rendőri túlkapásokra került sor. A kontinensen hivatalosan körülbelül négyezerre emelkedett a fertőzöttek száma szombaton.

Maszkot vagy befőttet venne?

Furcsa reklám egy napjainkban nagyon kapós terméknek, a szájmaszknak.

Orbán Viktor: „Köszönjük a szolgálatot”

Orbán Viktor: „Köszönjük a szolgálatot”

Orbán Viktor a kivilágított Lánchíd fotójával búcsúzott a szombattól Facebook oldalán.

Elvitték az ötöslottó milliárdjait

Kiderült, hogy volt telitalálatos szelvény az ötöslottón, így 6 milliárd 431 millió 516 ezer 010 forintot nyert egy szerencsés. Ez minden idők legnagyobb hazai nyereménye.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére