Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mit jelent nekünk a horvát elnökválasztás eredménye?

Pörge Béla

2020.01.06. 10:30

Minden környező ország választását illetően a legfontosabb kérdés az, hogy mit jelent az a magyarság számára.

Kezdjük a lényeggel. A mindennapi életre való hatását, jelentőségét tekintve ez a választás

semmit nem jelent.

Ezt konkrétan ki is mondta az Azonnalinak adott interjújában egy horvátországi magyar politikus. Úgy fogalmazott, hogy akár egy fikusz is lehetne az elnök, hiszen ez annyira egy szimbolikus pozíció.

Sajnos azért ennyire nem egyértelmű a helyzet. Azért, mert magyar szempontból a rosszabb jelölt nyert.

Zoran Milanovic ugyan baloldali, de ez Magyarországon kívül nem jelenti azt, hogy ne lehetne nacionalista, nemzeti érzelmű ember. Ez persze nem lenne gond, Kolinda Grabar-Kitarovic is nemzeti érzelmű, ám Milanovic sokkal inkább magyarellenes, mint horvát hazafi. Az ezer évnél is régebbre visszanyúló horvát-magyar közös történelemnek ugyan vannak szégyenfoltjai, de sokkal több a pozitívum: gondoljunk csak Zrínyi Miklósra, aki egyszerre magyar és horvát nemzeti hős úgy, hogy semmilyen vitát nem generál a két nép között a személye. Éppen ezért a horvát nacionalizmus egyáltalán nem ütközik a magyarral, jó példa erre, hogy a két ország nemzeti radikálisai kiváló viszonyt ápolnak egymással.

Milanovic viszont pont az a horvát, aki a két nép közti ellentéteket emeli ki, és az utóbbi években is többször intézett kirohanást a magyarság ellen. Az egyik ürügye erre az INA, melyet a MOL felvásárolt, de 2015-ben simán gyalázta Magyarországot és Orbán Viktort a bevándorlásellenes politikája miatt. Azóta persze már nem olyan migránssimogató...

Horvátország északkeleti részén, kisebb részben Szlavóniában, nagyobb részben a Magyarországtól elszakított Baranya-háromszögben (vagy Drávaszögben) nagyjából 14-20 ezer magyar él. Ők többségében – természetesen – Grabar-Kitarovicot támogatták, hiszen a leköszönő elnök jó viszonyt ápolt a magyarokkal, a horvát külügyminiszter pedig magyarul tartott beszédet Szentlászlón.

Ez a jó viszony érhet most véget a magyarellenes, országát egyszer már csődközelbe juttató Milanovic megválasztásával. Jó érzésű magyar ember ennek nem tud örülni, bár láttunk olyat a magyar sajtóban, hogy valaki képes a magyarok számára rosszabb jelöltnek szurkolni csak azért, mert baloldali. A többieknek meg marad az, hogy mindig, minden esetben a magyarság számára jobb jelöltnek szorít, legyen az balos vagy jobbos.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére