Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért hadseregfóbiás a baloldal?

888.hu

2021.01.14. 17:45

Az sem tetszett nekik, hogy a koronavírus-járvány miatt katonákat is bevetnek a városokban.

Terítékre került a baloldalon a magyar katonaság, amelyet most éppen azért támadnak, mert Orbán Viktor fia két másik honvéddel egyetemben külföldön kapott kiképzést.

Bármennyire is hihetetlen, a hazai baloldal nem először nem örül a fegyvereseknek.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere tavaly novemberben az éjszakai kijárási tilalom kapcsán adott hangot értetlenségének. A politikus a Facebook-oldalán – hol máshol – összegezte a korlátozás első éjszakáját, a budapestiek fegyelmezettségét dicsérte, azt viszont nem értette, miért járőröztek talpig fegyverben a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai.

Sokakkal együtt én sem tudom, mi volt a célja, hogy »talpig fegyverben« járőröztek a terrorelhárítók tegnap este a kiürült városban. Félelemkeltéssel, fenyegetéssel biztosan nem, de a politikai lózungoktól és hamis sikerpropagandától mentes őszinte beszéddel igenis el lehet érni az emberek együttműködését”

– írta.

Nem világos, hogy miért keltene félelmet egy TEK-es vagy adott esetben egy katona, de mindegy is...

Arról se feledkezzünk meg, hogy az első hullám idején gócponttá váló Pesti úti idősotthont is katonák fertőtlenítették.

.MTI/Mónus Márton

Aztán a beszüntetéstől folyamatosan rettegő Klubrádió megszólaltatta Juhász Ferencet, aki a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányban volt honvédelmi miniszter, ő szintén nem értette, hogy merre hány méter. Nem értette, hogy miért vezényelték ki a TEK-eseket és a katonákat.

Sokan okkal háborodnak fel, mert ebben a helyzetben a közbizalmat kellene erősíteni, és ez a rossz parancsnoki utasítás, amelyet vélhetően a megfelelni akarás vezényelt, alapvetően az ellenkező hatást váltja ki, félelmet gerjeszt. Nem tudom, mit gondolt itt a parancsnok, abszolút indokolhatatlan, buta döntést hoztak, kontraproduktív, amit csinálnak”

– vélekedett.

MTI/Bruzák Noémi

Aztán jött Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki bejelentette, hogy katonák is segítik majd a rendőrök munkáját a közterületeken, részt vesznek a közrend, köznyugalom, közbiztonság fenntartásában.

Újságírói kérdésre Karácsony és Juhász Ferenc mondandójáról azt mondta: „Ha pestiesen akarom elütni ezt a kérdést, akkor egy szál szegfűvel nem tudnak szolgálatot teljesíteni a katonák.” Hozzátette, nem csodálkozik azon, hogy

Karácsony Gergely ennyire tapasztalatlan, hiszen nem volt katona, na de Juhász Ferenc a honvédelmi miniszterségig is eljutott”.

Leszögezte: a szolgálatteljesítésre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint Juhász Ferenc korában, és a katonák egyéni felszerelésben teljesítenek szolgálatot, aminek része a gépkarabély is.

Nem mintha a baloldal által oly nagyra tartott NYUGATON nem vetnék be a katonaságot a járvány miatt.

Azonban NYUGATON a katonákat nemcsak a koronavírus miatt vetik be, hanem

a terrorveszély miatt is.

A V4NA nemzetközi hírügynökség korábbi gyűjtéséből világosan kiderül, hogy évek óta járőröznek katonák Európa nagyvárosaiban, akiket a 2015-ös terrortámadások után vezényeltek ki több helyen az utcára, hogy ezzel is elősegítsék a biztonságot.

Olaszország

Olaszországban már 2008 óta kint vannak az utcán a katonák, hogy a rendőrök munkáját segítsék. Abban az évben indult el a Strade Sicure (Biztonságos Utcák) nevű hadművelet, amivel a bűncselekményeket akarták megfékezni az olasz városokban. 2018-ban például az újévi leárazások miatt a bevásárlóutcákat ellenőrizték – ez része volt a hadműveletnek. De az európai terrortámadások miatt is szükséges lett a katonák jelenléte az utcákon.

Szintén megtalálhatók katonák egyes turistalátványosságoknál, így például Pisában a ferde toronynál vagy Bolognában a San Petronio-bazilikánál. Rómában pedig ott vannak a katonák a Colosseumnál, a Vatikánnál és a Piazza Navonánál is. Ez először sokakat meglep a turisták közül, főleg mert automata fegyvert is lehet látni az egyenruhásoknál.

A katonaságra a koronavírus-járvány első hulláma alatt is szükség volt Olaszországban. A hadsereg a kijárási tilalom betartását segítette elő, és ellenőrizte az embereket, hogy betartják-e a szabályokat.

Franciaország

Franciaországban az Opération Sentinelle (Őrszem Hadművelet) még François Hollande elnöksége idején, a 2015-ös terrortámadások után indult, azzal a céllal, hogy felvegyék a harcot a terrorizmussal szemben. A 2015-ös év különösen gyászos volt a franciák számára, januárban a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében fegyveresek lelőttek 12 embert, majd egy kóser szupermarketben gyilkoltak, novemberben pedig a Stade de France stadionban meccs közben robbantottak a terroristák, a Bataclan nevű klubban pedig egy koncert résztvevőit és nézőit vették célba fegyveresek. A terrortámadásokat követően a francia államfő rendkívüli állapotot hirdetett, és bejelentette, hogy felveszi a harcot a terrorizmussal szemben.

Az Őrszem Hadművelet keretében országszerte 10 000 katonát vezényeltek az utcára Franciaország legkevésbé biztonságos területein. A legfokozottabb katonai jelenlétre a főváros környéki Ile-de-France régióban volt szükség, ott 6000 fegyveres járőrözött 2015-ben, ebből 2500-an Párizsban feleltek a közbiztonságért.

A katonák bevetése nem olcsó mulatság, a France Info 2016 januárjában megjelent cikke alapján naponta egymillió euróba kerül Franciaországnak a katonák jelenléte az utcákon. A lapnak nyilatkozó kereskedő szerint azonban megnyugtató a fegyveresek látványa, akik egész nap róják az utakat, és akár 25 kilométert is megtesznek mintegy tizenöt kilós menetfelszereléssel.

A járvány miatt bevezetett tavaszi karantén idején Emmanuel Macron francia elnök szintén a hadsereg segítségét vette igénybe a kijárási korlátozás betartásának ellenőrzése, a biztonság fenntartása és a lakosság ellátása érdekében.

Belgium

Belgiumban szintén 2015 óta járőröznek rendszeresen katonák a legveszélyesebbnek tartott települések, Brüsszel, Liège és Antwerpen utcáin a Vigilant Guardian művelet keretében. Bár a fegyveresek jelenléte több civil szervezetnek nem tetszett, Jan Jambon belügyminiszter kijelentette: a belga kormánynak jogában áll, hogy különleges körülmények esetén bevesse a katonaságot a rendfenntartás és a biztonság érdekében. Márpedig a politikus szerint a párizsi és a verviers-i terrortámadások kimerítették a kivételes helyzet fogalmát.

Az RTBF 2016 februárjában megjelent cikkében arról ír, hogy naponta 700 katona járőrözik Brüsszel és Antwerpen utcáin, a szövetségi rendőrség munkáját segítve, 2015 novemberében, a párizsi merényleteket követően pedig a Belgiumban járőröző katonák száma elérte az 1250-et, mivel négyes szintű riasztás volt érvényben.

Ahogy számos más európai országban, úgy Belgiumban is besegített a katonaság a rendőröknek a koronavírus-járvány idején, Pieter De Crem korábbi biztonsági és belügyminiszter, valamint Philippe Goffin korábbi védelmi miniszter javaslatára a Miniszterek Tanácsa jóváhagyta a katonák folyamatos helyszíni bevetését, így lehetőséget kaptak arra, hogy szükség esetén napi szinten akár 550 katona teljesítsen szolgálatot az országban. Goffin elmondása alapján azonban a ténylegesen bevetett katonák száma ennél jóval alacsonyabb, 200 körül van, amihez hozzáadódik 100 fő tartalékos, akik szükség esetén azonnal rendelkezésre állnak.

A koronavírus-járvány miatt egyébként több európai országban is a hadsereg bevetése mellett döntöttek. Spanyolországban tavasszal, az első hullám alatt és most ősszel, a második hullámban is kivezényelték a katonákat. Ők azt ellenőrizték, hogy mindenki betartja-e a szabályokat.

Németországban szintén a járvány első hulláma idején jelentették be, hogy 15 ezer katonát mozgósítanak, hogy részt vegyenek a járvány elleni védekezésben. Ezt a számot múlt vasárnap 20 ezerre emelték. Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter kijelentette, hogy még több embert is rendelkezésre tudnak bocsátani, „még többet akarunk segíteni”.

A katonaság az egészségügyi hatóságok munkáját segíti, kórházaik bekapcsolódtak a polgári ellátásba, és segítenek az idősotthonok ellátásában. A miniszter kiemelte, a hadsereg készen áll, hogy segítsen az oltásban saját mobil oltási központjaival, valamint készülnek arra is, hogy részt vesznek majd a vakcina szállításában.

Hasonló a helyzet az Egyesült Királyságban is. Ott Liverpoolban kezdtek tömeges tesztelésbe, és ebben segít a katonaság mintegy kétezer katonával. A városban egyébként tíz nap alatt közel 100 ezer embert teszteltek. Közülük 700 fő teljesen tünetmentes volt, de pozitív lett a koronavírustesztje.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Brüsszel további egymilliárd eurós pénzügyi támogatást javasol Ukrajna számára

Az Európai Bizottság pénteken javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára – tájékoztatott a brüsszeli testület sajtóközleményben pénteken.

„Szemétkedik” a republikánusokkal a legnagyobb e-mail szolgáltató

Az amerikai Republikánus Országos Bizottság (RNC) – a republikánus párt – szerint a Google szándékosan spamként, azaz levélszemétként kezelte az adományozóiknak kiküldött hírleveleiket a Gmail rendszerében, s ezzel az elmúlt hónapokban jelentősen szabotálta adománygyűjtő kampányaik sikerességét – jelentette az Axios nevű amerikai baloldali hírportál.

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Legalábbis egy online brit egészségügyi lap szerint biztos nem.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére