Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mandiner: felsejlik az Aranykor

Nagy Gábor

2019.09.12. 11:08

Lapszemle.

1. kép: Vaszary János: Aranykor. Az Aranykor az első ránk maradt reprezentatív képzőművészeti alkotás. A művész a korszak (1898) s a temperamentumának megfelelően ragadja meg a férfi és a nő átalakuló viszonyát. „Vaszary megkerülve a bonyolult jelen elemzését, anélkül hogy komplikált érzelmek kifejezését kutatná, nosztalgikusan a múltba fordul, az emberiség normális ifjúkora, az antik felé, melyben a szerelem az volt, ami önmagával azonos. [...] A művész vonzódása az ember természeti lénye felé fordul, a régi eszmék kihalóban vannak, az újak még nem születtek meg”.

2. kép: Paizs Goebel Jenő: Aranykor. „Paizs Goebel Aranykor c. képe úgy tűnik, mintha az átlépés pillanatát ábrázolná. Annak minden vágyával és lehetőségével. A megvilágosodásszerű pillanat ajándéka az, hogy minden egyszerre látszik. A formák mint önmagukban való dolgok világosan elkülönülnek egymástól, s mégis a kép egésze e formák szimbólumokban gazdag kapcsolatrendszerére épül. Az átlépés pillanatában egyszerre átélhető a szabadság ígérete és a fogság fenyegető érzése. A jelen töredékes világában ez az a pillanat, amikor múlt és jelen egybeesik, amikor minden együtt van, amikor minden megtörténhet”.

Forrás:

  1. 20. századi magyar festészet és szobrászat, Képzőművészeti Kiadó, Budapest, 1986, 291. oldal
  2. Verba Andrea: Paizs Goebel, Pest Megyei Múzeumok Ig., Szentendre, 1996, 15-17. oldal

Forrás: Facebook

Hazánk közéleti szcénájáról majdhogynem eltűnt a printben fellelhető polgári konzervatív gondolat. Tán csak a Magyar Hírlap s az idén februárban visszatért Magyar Nemzet vitte e nemes zászlót. Ma, szeptember 12-én azonban újabb őrlap csatlakozott az eszméhez, s végre kijelenthetjük: felsejlik az Aranykor.

Az új Mandiner külsőleg, tartalmilag is annak a bizonyítéka, hogy megfér egymás mellett a romanticizmus, a hagyomány, az örökség, s persze a modernitás – vagyis létezik a híd a XX. és a XXI. század között.

Szalai Zoltán, a hetilap főszerkesztője A polgári karakter c. vezércikkében úgy fogalmaz: az olvasó számíthat arra, hogy a Mandiner megírja a magyar valóságot, megfesti a mögötte lévő látomást, utánajár az események hátterének, segít értelmezni a lokalitás és a globalitás által okozott feszültséget. Stílusát tekintve pedig egy mértékadó, megfontolt, nyitott, s egy csöppet szemtelen hetilap kíván lenni. Polgári karakterrel.

S ha már a polgárosodás előkerül, érdemes Rajcsányi Gellért Jó reggelt, ez már a polgárosodás? c. cikkét is fellapozni, mely – csakúgy, mint Vaszary képe – a múltba fordul, de nem a nosztalgiát, hanem a hibákat keresi, hogy tudniillik miért akadt el a vágyott polgárosodásunk. Nem kell messzire menni, az okokat látja a szerző, s tán mi sem állunk messze a megoldástól, a polgárosodás krédójától, mely így hangzik: „Alattunk a Balkán, előttünk Európa, bennünk a létra”.

Kevés hetilap van ma Magyarországon, mely egyszerre, ily komplex módon próbálja górcső alá venni a főszerkesztő által már felvázolt lokalitás (szuverenitás, nemzeti, keresztény örökség, ezeréves múlt) és globalitás (Európai Egyesült Államok víziója, az énközpontú globális világ- és szellemi rend) XXI. századi összecsapását.

Balog Zoltán, Böjte Csaba, Szánthó Miklós, Lánczi András, Schöpflin György és még sorolhatnánk az interjúalanyokat, neves gondolkodókat, szerzőket – az ő segítségükkel már az első számból kiderül: a jövő keresztény, polgári s jobboldali. A mérleg nyelvének, ha törik, ha szakad, e pólus felé kell billennie.

Az új Mandiner hetilap a szimbólumok gazdag kapcsolatrendszerére épül. Eme képek, metaforák azok, melyek segítségével polgári konzervatív választ kapunk a világban felsejlő dilemmákra. A múlt s a jelen nem csupán egybeesik, a jövőt is kijelöli.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Íme néhány bizonyíték arra, hogy mennyire nem fejlődött Budapest Tarlós István főpolgármestersége alatt

Íme néhány bizonyíték arra, hogy mennyire nem fejlődött Budapest Tarlós István főpolgármestersége alatt

A liberális kánon egyik alapérve Tarlós István újraválasztása ellen, hogy Budapest nem fejlődik. Ez 20 év Demszky után már önmagában nevetségesen hangzik, de azért mindig jó móka a liberálisok buborékjait kilyukasztgatni.

Olaszország megadta magát Brüsszelnek

Olaszország megadta magát Brüsszelnek

Lampedusán kapott partraszállási engedélyt az Ocean Viking civil hajón tartózkodó 82 migráns – jelentette be az olasz kormány szombaton, biztonságos helyként meghatározva a szigetet.

A politikailag korrekt bíró vigyorgása

A politikailag korrekt bíró vigyorgása

A rekordnépszerűtlen francia elnök egyébként az európai uniós választási vereség után mintha megértette volna, hogy első két elnöki éve maga volt a kudarc.

Novák Katalin: a gyermek a jövő közösségeinek az alapja

A gyermek a jövő közösségeinek alapja, a magyar jövőt azok a gyerekek és az ő gyermekeik fogják alakítani akiket ma vállalnak a szüleik – mondta az MTI-nek az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Veresegyházán szombaton.

A Fehér Ház megerősítette, hogy megölték Oszama bin Laden fiát

A Fehér Ház megerősítette, hogy megölték Oszama bin Laden fiát

A washingtoni Fehér Ház nyilatkozatban jelentette be szombaton, hogy egy amerikai terrorizmusellenes műveletben meghalt Hamza bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet meggyilkolt egykori vezetőjének fia, aki maga is kiemelkedő alakja lett a szervezetnek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére