Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma még Churchill, holnap már a mi szobraink

Horváth Tamás

2020.06.17. 14:00

Winston Churchill korábbi brit miniszterelnök budapesti szobrának a megrongálása csak a kezdet. Ha nem lépünk fel kellő határozottsággal az Antifa ellen, a magyar történelem számunkra fontos alakjai is sorra kerülnek. Vélemény.

Mint az az elmúlt hetek eseményei során nyilvánvalóvá vált, az Amerikai Egyesült Államokban kitört zavargások résztvevői az utópisztikus, baloldali társadalmi törekvések jegyében a történelmet is átírnák: sorra rongálják meg, döntik le az általuk rasszistának bélyegzett személyek szobrait.

A globalizmus korában nem meglepő, hogy ez a kultúrbalos „népi mulatság” pillanatok alatt átterjedt Európára, az antifasiszták és az emberi jogi aktivisták az öreg kontinensen is a szobrok ellen fordultak. (A szobordöntögetők öngyűlölő mentalitásáról Filipp Dávid kollégám írt egy remek cikket, ami IDE KATTINTVA olvasható el.)

A saját ideológiájuk logikája szerint bárki lehet rasszista, így nemigen létezik olyan történelmi személyiség, akit ne fenyegetne a posztumusz kiátkozás. Mondani sem kell, hogy a versenyben „előnnyel” indulnak a fehér politikusok, írók, költők, festők, üzletemberek, de ma már a sötétebb bőrszín sem jelent védettséget:

Washingtonban és Londonban például Mahatma Gandhi egykori indiai függetlenségi aktivista szobrát rongálták meg, mondván élete során tett „rasszista” kijelentéseket.

Ahogy az sajnos várható volt, a szoborellenes láz elérte Magyarországot is, az első áldozat Winston Churchill budapesti szobra lett, amelyet a – vélelmezhetően – antifasiszta elkövetők a „racist”, „nazi” és „BLM” (a Black Lives Matter mozgalom rövidítése) szavakkal firkáltak össze.

(Abba a logikai ellentétbe már nem is érdemes belemenni, hogy a korábbi brit miniszterelnök mégis hogyan lehetett volna náci, amikor a második világháború előtt és alatt éppen ő volt Hitler egyik fő kritikusa, majd pedig ellensége. Megszokhattuk már, hogy napjaink baloldali-liberális „forradalmárait” az égegyadta világon minden érdekli, leszámítva a tényeket…)

A Városligetben található Churchill-szobor megrongálása önmagában egy majdhogynem irreleváns hír lenne, mert hát valljuk be őszintén, a mi szempontunkból a korábbi brit miniszterelnök nem volt egy túlságosan pozitív történelmi szereplő, az angolszász szövetségesek bombáit mi is megkaptuk a második világháború alatt.

Ha viszont kontextusba illesztjük a történéseket, egyértelművé válik, hogy ez még csak a kezdet,

Churchill meggyalázása csak amolyan bemelegítés volt.

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában de facto terrorszervezetként működő Antifa mozgalom Magyarországon is jelen van, destruktív, a társadalom felforgatására irányuló törekvéseiket külföldi hátszéllel végzik.

Szerencsére idehaza még kezelhető a helyzet, az erőszakos antifasiszták nincsenek sokan, s az eddigi akciók többsége inkább volt bohózatba illő, mintsem valódi veszéllyel fenyegető incidens. Igen ám, csakhogy a nyugati folyamatokat látva közel sem biztos, hogy ez így is marad, a kígyót még addig érdemes eltaposni, amíg nem bújt ki a tojásból.

Ha viszont nem lépünk fel kellő határozottsággal az Antifa ellen, Churchill után jönnek majd a mi szobraink is, egy szempillantás alatt lehet „rasszista”, „náci”, „nőgyűlölő”, „homofób”, vagy éppen „antiszemita” a magyar történelem és irodalom ismert alakjaiból. Ne legyenek illúzióink, számukra egy fikarcnyival sem vállalhatóbb mondjuk Szent István (az antifasiszták követhetetlen logikája szerint: bigott katolikus, aki a vallási tolerancia liberális értékét lábbal tiporta), Hunyadi János (iszlamofób, aki ahelyett, hogy letérdelt volna a törökök előtt, megvédte az országot), esetleg Szabó Lőrinc (rasszista, aki az Esik a hó című gyerekversében „fehér már az utca, | fehér már a muszka, | pepita a néger, | nincs már Fekete Péter...” sorokkal hirdette a fehér felsőbbrendűséget). Utólag, az adott kor körülményeit figyelmen kívül hagyva szemrebbenés nélkül sütik rá a bélyegjeiket boldog-boldogtalanra.

A több száz éve zajló, de 1968 óta az addiginál is magasabb fordulatszámon pörgő kultúrharc mostanra a tetőpontjára hágott: az értékrendünk, az életformánk alapjai vannak veszélyben. Ma még Churchill, holnap a mi szobraink, holnapután a puszta létünk.

Ma még meg lehet húzni a határt. Holnap már késő lesz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére