Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lehet-e a portás szállodaigazgató?

Vári László

2019.09.05. 21:00

Internetszolgáltatók a törvények felett, avagy kié valójában a hatalom?

Ma már lassan nem hordoz hírértéket, ha a Facebook vagy valamelyik másik internetszolgáltató megsérti a felhasználóinak alapjogait. Most épp az az aktuális botrány, hogy biztonsági rést találtak a Facebook szerverein, amelyen keresztül közel 419 millió felhasználó privát telefonszámai váltak elérhetővé, mellyel a legszemélyesebb információk jogtalan felhasználásán túl lehetőség nyílt a magántelefonok külső irányításra. Az sem újdonság, hogy az internetszolgáltatók előszeretettel élnek vissza a hatalmukkal, ha a politikai érdekeik érvényesítéséről van szó, teszik ezt szinte nyíltan, ahogy azt a Google Felelős Fejlesztések részlegének megbízott vezetője árulta el nem is olyan rég „véletlenül”.

Rövidesen önkormányzati választások lesznek Magyarországon, és nemrég a Facebook figyelmeztetést küldött a 888.hu szerkesztőségének, hogy amennyiben nem változtatnak bizonyos tartalmi elemeken, akkor a Facebook a Szilícium-völgyből felfüggeszti a 888.hu profilját.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon van-e ehhez a Facebooknak joga?

Általában erre az a közhelyszerű válasz jön, hogy a Facebook egy privát vállalkozás, melynek joga van úgy kialakítani a felhasználói szabályzatát, és úgy szűrni a tartalmakat, ahogy éppen érdekében áll.

Pedig ez NEM így van!

A Facebook mint magáncég ugyanúgy köteles a jogszabályokat, és ezen belül is a felhasználók emberi jogait, vagy jelen esetben a 888 sajtószabadsághoz fűződő jogait tiszteletben tartani.

De hogyan is nézne ez ki a gyakorlatban?

A hatalom (bár nagy közhely, de az alkotmány szerint igaz) a nép kezében összpontosul. A hatalom gyakorlását választott képviselők útján a sajtó által prezentált közérdekű információkra alapozva gyakorolja. Ebben a képletben a média – mint az információáramlás „portása” – hatással van a publikus térben megjelenő tartalomra. Ez a hatalmi helyzet felelősséggel jár, amit a felelős újságírás szabályaiban érhetünk tetten: a sajtó feladata a jóhiszemű, pontos információszolgáltatás.

Fotó: AFP

Az internetszolgáltatók, bár közvetlenül nem vesznek részt a tartalom fejlesztésében, szintén szerepet játszanak az információáramlás szabályozásában, azaz ők is „portásként” sajtójellegű szerepet betöltve hatnak a közbeszédben megjelenő publikus tartalomra, így rájuk pont ugyanazon jogok és kötelezettségek érvényesek, mint a sajtó egészére. Azaz a Facebooknak a mi emberi jogaink figyelembevételével kell kialakítania a felhasználói feltételeit, és kezelnie az oldalán megjelenő tartalmat.

Jogosan merül fel a kérdés, hogyan lehet érvényt szerezni az internetszolgáltatók jogszerű gyakorlatának, azaz hogy ne bitorolják el, hanem megfelelő szolgáltatással járuljanak hozzá az alkotmánynak megfelelő hatalomgyakorláshoz?

Sajnos egységes internetszabályozás hiányában ez nem is olyan egyszerű. Bár lehet perre menni, mint ahogy ezt nem is oly rég a lengyel kormány tette, de ennek eredményessége megkérdőjelezhető, bár figyelemfelhívásra, esetleg precedensteremtésre ez mindenféleképp alkalmas eszköz.

A valódi megoldást azonban az egységes internetszabályozás megalkotásán túl olyan új internetszolgáltatások létrehozása jelenthetné, melyek nem politikai alapon, hanem a felhasználóik igényei és jogai mentén alakítják a szolgáltatásukat, így megteremtve az információs alapokat a társadalom alkotmányos hatalomgyakorlásához.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Török belügyminiszter: nem az Iszlám Állam szállodája vagyunk

Ígéretéhez híven Törökország megkezdte az Iszlám Állam nyugatról származó terroristáinak hazaküldését.

Hollandiának vissza kell fogadnia a dzsihadisták gyerekeit

Hollandiának vissza kell fogadnia a dzsihadisták gyerekeit

Hollandiának segítenie kell állampolgárai gyerekeinek hazaszállítását Szíriából, az Iszlám Állam nevű terrorista szervezethez csatlakozott anyákat ugyanakkor nem kell visszafogadnia az országnak – mondta ki egy hágai bíróság hétfőn.

Egy korszak véget ér: megszűnik a magyar Playboy

A lap online felülete sem fog frissülni.

Farage nem indít a brit konzervatívok ellen jelölteket

Farage nem indít a brit konzervatívok ellen jelölteket

Szavazatmaximalizálásra készülnek Nagy-Britanniában a kilépéspártiak, ugyanis a Brexit Párt nem indít jelölteket a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választáson azokban a választókerületekben, amelyeket a kormányzó brit Konzervatív Párt az előző, 2017-ben tartott előrehozott választáson elnyert.

„Magyarország helye az újraegyesített Európa közepén van”

Erről Edmund Stoiber volt bajor tartományi kormányfő, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) tiszteletbeli elnöke beszélt a Die Weltnek adott interjújában, amely hétfőn jelent meg a német konzervatív lap hírportálján.

Képtelenek kitoloncolni az erőszaktevő migránst Nagy-Britanniából

Több, mint egy éve az Egyesült Királyságban van az a szomáliai migráns, akit csoportos nemi erőszakért ítéltek el és utasítottak ki az országból. Tavaly az egyik repülőjárat utasai akadályozták meg a kitoloncolását.

Hannover az első német tartományi főváros, ahol muszlim polgármestert választottak

Hannover az első német tartományi főváros, ahol muszlim polgármestert választottak

A török származású politikus természetesen a Zöldek színeiben indult.

Nincs új a nap alatt: közel-keleti migránsokat csíptek fülön a magyar rendőrök

Jobb, ha az eszébe vési minden kontinensfoglaló: a magyar határ nem átjáróház!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére