Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kultúrkampf Gy. Németh módra: Karácsony helyettese tesz a szakmai véleményre

Horváth K. József

2020.02.12. 19:02

Jó balliberális politikushoz illően Gy. Németh Erzsébet, a főváros kulturális életét felügyelő főpolgármester-helyettes már előre eldöntötte, hogy a Szabad Tér Színház igazgatói pályázatait elbíráló szakmai bizottság véleményét politikai döntéssel felülírja.

Nehezményezte, hogy a Szabad Tér Színház igazgatói pályázatáról a Fővárosi Közgyűlés végső döntését megelőzi a szakmai bíráló bizottság állásfoglalása. Aláhúzta:

Tulajdonképpen Kásler miniszter, s akik kijelölték a bíráló bizottsági tagokat – kemény lesz, amit mondok – fideszes kultúrharcosokat jelöltek ebbe a bizottságba. A Szabadtér Színház zsűrijében Ókovács Szilveszter és Zalányi János ül, de ez még mind nem elég, a fideszes helyettes-államtitkárt is a nyakukra ültetik, Fülöp Péter személyében.

Gy. Németh szerint Fülöp személye nemcsak kormányzati pozíciója miatt kérdéses, hanem azért is, mert jelenleg ő a Kaposvári Színház igazgatója.

Bocs, vethetjük közbe ironikusan: azért kérdéses, mert kulturális szakember…

Miután a szakmai bíráló bizottságba a főváros két embert tud delegálni, meg a színház is egyet, Gy. Németh szerint ezért arra akarják használni a bizottságot, hogy ellehetetlenítsék az igazgatói kinevezéseket.

Hogy ki, mit, mire akar használni, azt még nem tudhatjuk, hiszen a bizottsági tagok kijelölésén kívül egyelőre semmi nem történt. Lehet őket gúnyolni, bár nem szolgáltak rá, sőt... De szakmai-kulturális felkészültségüket megkérdőjelezni méltatlan dolog, s eddig senki nem is tartotta indokoltnak.

A főpolgármester-helyettes aztán belepirulás nélkül, sokatmondóan kijelentette, hogy

a fővárosi önkormányzatot nem köti a szakmai bíráló bizottság véleménye.

Hangsúlyozta, a Fővárosi Önkormányzat a budapestiek által megválasztott önkormányzatként eldöntheti, ki az, aki a jövőben vezetheti a Szabad Teret és a többi színházat. Magyarán olyan döntést hozhatnak, amilyet akarnak, függetlenül a szakmai bíráló bizottság állásfoglalásától.

Arra a riporteri közbevetésre, hogy akkor magukra vállalják annak a kockázatát, hogy a szakmai bizottság véleményét – nem szakemberként – felülírják. Vállalva, hogy azt fogják rájuk mondani, hogy politikai döntést hoztak?

Én ezt nagyon jó szívvel fel merem vállalni politikusként!

– hangsúlyozta Gy. Németh.

Szóval, ahogy írtam: Erzsébet politikusként, jó liberálishoz méltón sivalkodott a kormányzat szakmai jelölései ellen, majd kilátásba helyezte a nekik esetleg nem tetsző szakmai állásfoglalások hatalmi szóval történő felülírását, s e politikai döntés szakmainak való beállítását.

Szomorúak az ilyen történetek, nagyon szomorúak, de korántsem meglepők.

Arra azonban jók, hogy a budapestiek lépten-nyomon szembesülhessenek vele, szabad akaratukból, kiket választottak meg a főváros élére.

OLVASTAD MÁR?

Még nem tudni, milyen hatással lesz a koronavírus a foci Eb-re

Még nem tudni, milyen hatással lesz a koronavírus a foci Eb-re

Mivel Európában Olaszországot érinti legjobban a járvány, így komoly hatása is lehet a koronavírusnak a nyári Európa-bajnokságra.

Micsoda nap volt: Tovább terjedt a koronavírus, leállították a börtönbizniszt, Szávay kilépett a Jobbikból

Micsoda nap volt: Tovább terjedt a koronavírus, leállították a börtönbizniszt, Szávay kilépett a Jobbikból

A mai nap is mozgalmas volt: tovább terjedt a koronavírus Európában, sőt egy magyar kamionsofőr karanténba került Budapesten. A Országgyűlés pedig leállította a börtönbizniszt, ami vélhetően Magyar Györgyöt kellemetlenül érinti. Továbbá újabb politikus lépett ki a Jobbikból.

Újabb politikus hagyta ott a Jobbikot

Újabb politikus hagyta ott a Jobbikot

Kilépett a Jobbikból Szávay István, a párt volt országgyűlési képviselője.

Keményen kiosztották Karácsony Gergely új barátját

Keményen kiosztották Karácsony Gergely új barátját

London muszlim polgármestere inkább a környezetvédelemre költ a rendőrség helyett.

Mégis mi lófüttyöt csinál a magyar az ellenzék munkaidőben?!

Mégis mi lófüttyöt csinál a magyar az ellenzék munkaidőben?!

Megint nem szavaztak az ellenzékiek egy olyan törvényjavaslat ügyében, amely megakadályozta, hogy az adófizetők milliárdjai elítélt bűnözők zsebeibe vándoroljanak. Ugyanígy nem vagy nemmel szavaztak, amikor migránstömegeket kellett távol tartani a határainktól. De mégis mit csinálnak több százezres fizetésért? Vonulgatnak? Tüntetgetnek? Tévézni mennek? Nem erős ez egy kicsit?! Hé, károgók, nem kéne megdolgozni a pénzetekért?!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére