Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kultúrkampf Gy. Németh módra: Karácsony helyettese tesz a szakmai véleményre

Horváth K. József

2020.02.12. 19:02

Jó balliberális politikushoz illően Gy. Németh Erzsébet, a főváros kulturális életét felügyelő főpolgármester-helyettes már előre eldöntötte, hogy a Szabad Tér Színház igazgatói pályázatait elbíráló szakmai bizottság véleményét politikai döntéssel felülírja.

Nehezményezte, hogy a Szabad Tér Színház igazgatói pályázatáról a Fővárosi Közgyűlés végső döntését megelőzi a szakmai bíráló bizottság állásfoglalása. Aláhúzta:

Tulajdonképpen Kásler miniszter, s akik kijelölték a bíráló bizottsági tagokat – kemény lesz, amit mondok – fideszes kultúrharcosokat jelöltek ebbe a bizottságba. A Szabadtér Színház zsűrijében Ókovács Szilveszter és Zalányi János ül, de ez még mind nem elég, a fideszes helyettes-államtitkárt is a nyakukra ültetik, Fülöp Péter személyében.

Gy. Németh szerint Fülöp személye nemcsak kormányzati pozíciója miatt kérdéses, hanem azért is, mert jelenleg ő a Kaposvári Színház igazgatója.

Bocs, vethetjük közbe ironikusan: azért kérdéses, mert kulturális szakember…

Miután a szakmai bíráló bizottságba a főváros két embert tud delegálni, meg a színház is egyet, Gy. Németh szerint ezért arra akarják használni a bizottságot, hogy ellehetetlenítsék az igazgatói kinevezéseket.

Hogy ki, mit, mire akar használni, azt még nem tudhatjuk, hiszen a bizottsági tagok kijelölésén kívül egyelőre semmi nem történt. Lehet őket gúnyolni, bár nem szolgáltak rá, sőt... De szakmai-kulturális felkészültségüket megkérdőjelezni méltatlan dolog, s eddig senki nem is tartotta indokoltnak.

A főpolgármester-helyettes aztán belepirulás nélkül, sokatmondóan kijelentette, hogy

a fővárosi önkormányzatot nem köti a szakmai bíráló bizottság véleménye.

Hangsúlyozta, a Fővárosi Önkormányzat a budapestiek által megválasztott önkormányzatként eldöntheti, ki az, aki a jövőben vezetheti a Szabad Teret és a többi színházat. Magyarán olyan döntést hozhatnak, amilyet akarnak, függetlenül a szakmai bíráló bizottság állásfoglalásától.

Arra a riporteri közbevetésre, hogy akkor magukra vállalják annak a kockázatát, hogy a szakmai bizottság véleményét – nem szakemberként – felülírják. Vállalva, hogy azt fogják rájuk mondani, hogy politikai döntést hoztak?

Én ezt nagyon jó szívvel fel merem vállalni politikusként!

– hangsúlyozta Gy. Németh.

Szóval, ahogy írtam: Erzsébet politikusként, jó liberálishoz méltón sivalkodott a kormányzat szakmai jelölései ellen, majd kilátásba helyezte a nekik esetleg nem tetsző szakmai állásfoglalások hatalmi szóval történő felülírását, s e politikai döntés szakmainak való beállítását.

Szomorúak az ilyen történetek, nagyon szomorúak, de korántsem meglepők.

Arra azonban jók, hogy a budapestiek lépten-nyomon szembesülhessenek vele, szabad akaratukból, kiket választottak meg a főváros élére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére