Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Köves Slomó Karácsony Gergelyrõl: egy ilyen elszólás nem felkészülés kérdése

Forisek Ádám

2019.02.18. 09:58

2019-ben, a XXI. században járunk - de vajon le tudtuk-e, le lehet-e zárni a XX. századot és annak traumáit? Az Echo TV mûsorában, A nyolcasban ezúttal az antiszemitizmus, az értékrelativizálás, illetve az ezzel kapcsolatos civilizációs kihívások kerültek terítékre.

A nyolcas vendége vasárnap Köves Slomó volt, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, akivel G. Fodor Gábor ezúttal az antiszemitizmus jelenségét járta körül.

Mint ahogy a műsorban elhangzott, a XX. század kataklizmáinak lezárása csak részben múlik rajtunk – a XX. század traumatikus eseményei egészen addig hatást gyakorolnak majd ránk, amíg a jövőbeli traumák ezeket el nem homályosítják majd. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy újabb világégésre lenne szükség, elég hozzá az önreflexió.

És hogy miért szükséges ez? Azért, mert szoros az összefüggés XX. és XXI. század között: a nyugati civilizáció összeomlásának tekinthető holokauszt következtében Európa kiüresedett. Képtelen meghatározni saját magát, és ennek megfelelően nem tud válaszokat adni az olyan kihívásokra, mint a migráció. A kiüresedés magával hozta az abszolút értékek tagadását, és pusztán választás kérdésévé tette meg őket.

Az értékek relativizálása pedig magától értetődően kikövezi az utat az önkivégzéshez, hiszen mindennapi kérdéseket is befolyásolnak értékeink – például a demográfiai kérdés is erre vezethető vissza. Ha abszolút értékeinket megtagadjuk, létrejön egy szellemi vákuum, ahova olyan elemek fognak betüremkedni, amelyek messze állnak a nyugati civilizációtól. Ez történik most az iszlámmal.

Ha pedig az iszlámnak ellen akarunk állni, akkor nem működik a liberalizmus. Nem működik az az eszme, amely azt hirdeti, hogy minden az egyén szabad választásáról szól. Ami működik, és ellen tud állni az iszlám hódításának, az a közösségi identitás, legyen az nemzeti és/vagy vallási. Ezek tudnak minket megerősíteni, ezek operálnak determinált értékekkel.

Az erkölcsi értékek relativizmusa pedig utat enged nemcsak az iszlámnak, de a náciknak is. Itt természetesen a Jobbikról kell beszélni, amelynek antiszemitizmusával, cigánygyűlöletével kapcsolatosan Köves Slomó leszögezte:

Ha valami úgy hápog, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa és általában úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az egy kacsa."

Az viszont, hogy a liberális baloldal megpróbálja domesztikálni a Jobbikot, kétélű fegyver – hiszen az, hogy a Jobbik baloldali párttá válhat, magában hordozza azt is, hogy a baloldal is nácivá válhat. Pontosan ez történt Karácsony Gergely esetében, aki egy korábbi televíziós interjújában azt mondta: szerinte nem nácizmus az, ha valaki zsidó származású parlamenti képviselőket listázna.

Karácsony Gergely elszólásával kapcsolatosan elhangzott az is, hogy a politikus azóta bocsánatot kért. Köves Slomó erre azt mondta,

Nem az a kérdés, hogy bocsánatot kért vagy sem, hanem az a kérdés, hogy megvan-e az az erkölcsi alap, hogy együtt induljanak egy választáson vagy nincs."

Csak a vak nem látja a rabbi szerint, hogy nincs meg ehhez az erkölcsi alap, hiszen a Jobbik az egész létét egy rasszista ideológiára építette fel.

S hogy a baloldal miért járatja le magát azzal, hogy összefog a nácikkal? Milyen hatással van életünkre a jólét és a közösségi identitás? Miért fontosak a életünkben az olyan értékek, mint a felelősségvállalás, az alázat és a lojalitás?

Többek között ezek a kérdések kerültek megvitatásra A nyolcasban, az Echo TV műsorában, ahol G. Fodor Gábor Köves Slomót, az EMIH rabbiját látta vendégül. A műsort minden vasárnap este, 19 óra 10 perctől láthatják a tévénézők.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére