Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Korrupt momentumosok az ELTE ÁJK hallgatói önkormányzatában?

Horváth József György

2017.11.23. 20:28

Amióta létezik a HÖK-rendszer, azóta hallani egyetemi korrupcióról, csalásról, a diákok átverésérõl és egyetemi pénzek lenyúlásáról. Az elmúlt években több egyetemi város nyögte a korrupt HÖK-vezetõk rémuralmát. Az egész HÖK és EHÖK-rendszer rákfenéjének talán leglátványosabb tünete a szegedi egyetemet már több mint 10 éve markában tartó Török Márk, akinek kétes ügyeitõl folyamatosan hangos a média. A politika sokszor hálózza be a hallgatói önkormányzatokat, amelyek gyakran hátországot és kispadot biztosítanak a pártoknak. Így volt/van ezzel az ELTE jogi karának hallgatói önkormányzata is, amely körül erõs momentumos mozgolódás volt érezhetõ az elmúlt években.

Valószínűleg semmi újat nem mondunk azzal, hogy a HÖK és az EHÖK-hálózatok folyton hangosak a botrányoktól. A médiában talán a legtöbbet a szegedi "örök egyetemista" Török Márkról hallani, aki már a harmincas éveiben jár és boldogan szorongatja a gyeplőt az SZTE EHÖK élén, immár több mint 10 éve. Egyes sajtóértesülések és pletykák szerint ez idő alatt saját testőrre, sofőrre, saját kocsmára és szórakozóhelyre is szert tett Szegeden a zirci születésű Török, akinek úgy látszik, nagyon nehéz elengedni az egyetemi életet, a felvett szakok számának tekintetében pedig rekordokat döntöget.

Helyi, egyetemi pletykák már többször összekapcsolták a szegedi szocialista városvezetővel, Botka Lászlóval is, aki pár hónapja bukott meg MSZP-s miniszterelnök-jelöltként. Azt nem tudni, hogy pontosan milyen (baráti, politikai, vagy más?) kapcsolat van Botka és Török között, de a politika beszivárgása a hallgatói önkormányzatok életébe nem lenne a legmeglepőbb fordulat.

És ha már itt tartunk, a korrupciós botrányok folyamatos előre törése sem újdonság ha az egyetemi hallgatói önkormányzatok működését vizsgáljuk.

Vegyük például az ELTE jogi karát, ami az elmúlt években folyamatosan hangos volt a gázabbnál gázabb botrányoktól. Másfél évvel ezelőtt a változás ígéretével és a HÖK megreformálásával kampányoló emberek kerültek vezető pozíciókba Czabán Samu vezetésével, látványos átalakulás azonban nemigen történt. Ugyanis az egyetemnek járó, és a hallgatók számára fenntartott közpénzek egy részét valakik mégiscsak eltapsolták, a korrupció gyanúja pedig máig ott lengedezik a levegőben, hiszen úgy látszik olyan jósok ültek a HÖK-ös székekben, akik épp előre tudták a közbeszerzések eredményeit még a kiírások előtt. Mondani sem kell, hogy a balliberális oldal felé erősen kacsingató "reformerekről" van szó, akik ha kell, hosszan beszélnek a korrupcióról és róják fel a regnáló politikai rendszernek az egyetemisták apolitikus hozzáállását a HÖK-rendszerhez.

Tisztázzuk a dolgot. Vannak, akik úgy tekintenek a hallgatói önkormányzatokra, mint politikusinkubátorokra. Azonban magabiztosan kijelenthetjük, hogy a legtöbb egyetemista feleslegesnek tartja a HÖK-rendszert, ezért nem is foglalkoznak vele. Ennek több oka van. Egyrészt, a HÖK szerveződésének jellege hierarchiát próbál erőltetni az amúgy teljesen szabad és egyenlő hallgatói és egyetemi közegre. Az egyetem a tudás megszerzése mellett a kapcsolatépítésről és a szociális ingerek és igények kiéléséről (buli) szól. Ahogy azt a statisztikák is mutatják, ebben a szabad közegben és ebben a korcsoportban nagy átlagban apolitikus fiatalokat találunk, akiknek bőven elég az ország közügyeivel és a közélettel találkozniuk nap mint nap, és a hátuk közepére sem kívánnak még egy politikai alrendszert, ami az egyetem falai közé korlátozódik. Pláne, ha a "höközés" frusztrált hülye gyerekek rivalizációjában, izmozásában és felesleges hatalomgyakorlásában merül ki. A HÖK-rendszer működése évről évre hiteltelenebb, hiszen valódi érdekképviselet helyett csak kusza információszolgáltatást és hanyag programszervezést lát el, amit tizedannyi pénzből egy jól szervezett egyetemi titkárság is meg tudna oldani, akár jobban is. A HÖK-ösök pedig boldogan veszik fel munkavégzésükhöz képest aránytalanul magas fizetésüket. De akad közöttük olyan is, aki kihasználva azt, hogy a kutyát sem érdekli a tevékenységük, vagy lenyúlja az ösztöndíjakat, vagy hatalmas összegeket ír ki magának.

Gyakorta látni, hogy egyesek "kemény" munkával valódi HÖK-milliomosokként kerülnek ki az egyetemekről. És ha már az ELTE jogi karát szóba hoztuk, vizsgáljuk meg kicsit tágabb spektrumban az egyetem kiválóságait, akiknek bizony szépen csurrant-cseppent az egyetemi kasszából.

(Érdekes módon, néha haszna is van az Átlátszónak, melynek HÖK-monitora gyönyörűen és fillérre pontosan mutatja meg a Hallgatói Önkormányzatok személyi kifizetéseit.)

A HÖK-bárók között országosan is előkelő (6. helyen) áll Zaránd Péter, az ELTE EHÖK egykori elnöke, aki 6 millió 400 ezer forinttal lett gazdagabb HÖK-ös pályafutása alatt.

Említhetjük Dukán András Ferencet, az ELTE TTK HÖK volt elnökét, a TTK HÖK Hallgatói Alapítványának egykori tisztségviselőjét, aki volt az ELTE EHÖK gazdasági alelnöke is. Õ több, mint 2 millió 700 ezer forintot zsebelt be höközéssel.

Dukánt Béni Kornél váltotta az ELTE TTK HÖK elnöki székében, aki több mint 1 millió 700 ezret kaszált "hallgatói elöljáróként".

De itt van még Tabajdi Péter is, szintén az ELTE TTK HÖK választmányából, aki az EHÖK informatikusa is volt. Õ majdnem kétmillió forintot keresett meg höközéssel.

Kár lenne kihagyni Kőszegi Tamást, aki az ELTE TÓK HÖK bizottsági elnöke volt, mégpedig abban a HÖK-ben, amelyik szervezésében nagy port kavart a nemi erőszakba fulladt gólyatábor. Õ több mint 1 millió 800 ezer forintot keresett pótolhatatlan munkájával.

És csak nem? A láthatáron feltűnik mindenki kedvenc alakváltója, Soproni Tomika, aki az ELTE BTK-n höközött és zsebelt be több mint másfél millió forintot.

És hogy mi a közös ezekben a kiváló és keményen dolgozó úriemberekben?

Hol is kezdjük... Soproni Tamás jelenleg a Momentum alelnöke, míg Dukán András Ferenc a párt elnökségi tagja. Zaránd Péter a Momentum egyik alapítója, és jelenleg is a tesiből felmentett gyászhuszárok egyik fő finanszírozója. Béni Kornél és Tabajdi Péter aktív részesei voltak az olimpiaellenes kampánynak, Kőszegi Tamás pedig több Momentum-akció környékén feltűnt az elmúlt egy évben.

Na de kanyarodjunk csak vissza az ELTE ÁJK sötét ügyeihez...

Az ELTE, tekintettel arra, hogy kiadásait közpénzből finanszírozza, beszerzéseinek átláthatóságot próbál biztosítani, mégpedig szigorú keretek között. Az egyetem beszerzéseit 100.000 forint felett 3 árajánlat megkérésével, 100.000 forint alatt pedig egy árajánlat megkérésével szokta intézni. A Hallgatói Önkormányzatok az egyetemen keresztül bonyolítják beszerzéseiket. Létezik egy úgynevezett ELTE Iskolaszövetkezet , mely többek között a Hallgatói Önkormányzattal is szerződéses viszonyban áll. A szerződés keretében a Hallgatói Önkormányzatok fix óradíjért tudnak hallgatókat dolgoztatni. A kifizetésekről minden hónap utolsó napjáig az adott részönkormányzat (esetünkben az ÁJK HÖK) elküld egy Excel-táblázatot az EHÖK részére.

A hallgatók a munkavégzésük során – tekintettel, hogy óradíjban fizetik ki őket – jelenléti ívet írnak alá, amit szintén le kell adni többek között az EHÖK részére. Az ELTE ÁJK HÖK 2016-os gazdasági beszámolójában felsorolta az iskolaszövetkezetes kifizetéseket is. A listát alaposan szemügyre véve érdekes dolgokra bukkanhatunk.

A beszámolóból kitűnik, hogy több esetben az ÁJK hallgatói önkormányzata és annak tagjai, a beszerzési szabályok megkerülésével, iskolaszövetkezeten keresztül, óradíjban kifizetve szereztek be eszközöket, szolgáltatásokat. Például:

  • 2016 októberében V. Gábor, az ÁJK HÖK egyik bizottságának tagjaként 40 ezer forintot kapott óradíjban, azért mert valamit előfinanszírozott.
  • 2016 novemberében pedig S. András, az ÁJK HÖK tisztségviselője 70 ezer forintot kapott azért, mert egy tánctanárt kifizetett.

A listán szereplő anomáliák sora itt pedig még korántsem ér véget. A beszámolóból kiderül, hogy az ÁJK HÖK csak 2016 szeptembere és decembere között több százezer forintot játszott ki a keretből a beszerzési szabályok megkerülésével.

Mivel ezen tételek többsége órában nem mérhető munka, viszont a munkavégzésért jelenléti ívet kell leadni, így azokat valószínűleg meghamisították. Az egyes előfinanszírozásokról, bérlésekről nem tudni, hogy valóban megtörténtek-e. Ha megtörténtek is, az a beszerzési szabályok kijátszásával történt. Ha nem történtek meg, ezek a pénzek indokolatlanul lettek kifizetve. Ezek a kifizetések már mind az új, tiszta kezeket és reformokat ígérő Czabán-féle elnökség idején történtek.

És ez még semmi ahhoz képest, ami most jön

Egy közérdekű adatigénylésből ugyanis kiderül, hogy a magát a morál hőseként beállító, "reformerekből" álló ÁJK HÖK vezetése már jóval a 2017-es Első ÁJK Nyári Szabadegyetem közbeszerzésének kiírása előtt tudta, hogy melyik cég lesz a befutó a helyszín biztosítására.

A közérdekű adatigénylésben kikérték azon cégek nevét, akiktől az ELTE árajánlatot kért a 2017-es ÁJK Szabadegyetem helyszínének biztosítására (árajánlattal együtt). Ezen felül az adatigénylés vonatkozott a Szabadegyetem helyszínét biztosító nyertes ajánlattevő megnevezésre; az értékelési szempontokra – melyek alapján kiválasztották a nyertes ajánlattevőt –;  a pontos időpontra, amikor a rendezvény helyszínének beszerzési procedúrája megkezdődött; a pontos időpontra, amikor a beszerzés nyertesének személyéről döntés született; és a helyszínt biztosító céggel történő szerződéskötés pontos időpontjára.

És hogy ezzel mi a probléma?
Az egyetem válasza alapján, a három árajánlatos beszerzést 2017. június 28-án kezdték meg,  a döntés pedig július 7-én született meg, július 24-én pedig megtörtént a szerződéskötés. Ezzel szemben az ÁJK HÖK már ezt megelőzően, 2017 februárjában (4 hónappal a beszerzés megkezdése előtt) tényként közölte, hogy hol lesz a szabadegyetem pontos helyszíne.

Erről árulkodik a szabadegyetem Facebook-eseményének borítóképe is:

Felmerül a kérdés, hogy honnan tudta az ÁJK HÖK már februárban, hogy a Zalai Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány (melyhez a Györöki Ifitábor tartozik, ahol az első ÁJK Nyári Szabadegyetem került végül megrendezésre) fogja nyerni a beszerzést?

Vajon előzetesen leegyeztették az adott céggel, hogy ő viheti haza a többmilliós beszerzést?

Az már csak hab a tortán, hogy a Szabadegyetem szervezésében az az ELTE TTK Hallgatói Alapítvány is részt vett, ami – ahogy az a fenti felsorolásból is kiderült – több szálon kötődik a Momentumhoz. A szabadegyetem részvételi díját például az ő bankszámlaszámukra kellett kifizetni. Külön érdekesség, hogy az ő honlapjukon is már megtalálható volt a szabadegyetem és annak leendő helyszíne hónapokkal a hivatalos beszerzés előtt.

Az ELTE ÁJK HÖK a napokban cserélt elnökséget. Kíváncsian várjuk, hogy a jövőben vajon tényleg történik változás, vagy továbbra is marad az üres beszéd és a korrupt HÖK-ös tempó? Nem beszélve a momentumos háttérről...

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére