Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kanizsai Tar-vágás apróbb nyelvtani hibákkal

888.hu

2022.07.25. 20:40

Aligha olvas vagy olvasott Esterházy Pétert Tar Mihály. Valószínűleg ennek tudható be, hogy a fent nevezett úr nem tulajdonított különösebb jelentőséget a kitűnő író azon – némileg átalakított – tételének, miszerint „egy bizonyos szint fölött nem megyünk egy bizonyos szint alá.”

 

Tar Mihály, a méltán nem közismert Kanizsa Médiaház ügyvezetője közösségi oldalán hányt epét Tusványos kapcsán. Magasröptű Facebook-dolgozatában „remek stílusérzékről” bizonyságot téve – afféle szitokként használva a szót – lerománozta az erdélyi és anyaországi magyarokat. Vagyis úgy en bloc minden jelenlévőt, legyen az angol, észt vagy francia és „csordának” bélyegezte őket.

Tar úr nyilván nagyon unatkozott a júliusi hőségben, amikor megpróbálta szavakba és mondatokba önteni nem éppen magasröptű gondolatait. A kísérlet felemás sikerrel járt, mert tényleg kialakultak a szavak, amelyek tulajdonképpen – egy kis képzelőerő segítségével – mondatokká is összeálltak, ám az értelemnek és a gondolatnak igencsak híján volt a sebtében és indulattal összetákolt betűhalmaz. Pedig Tar Mihály egyik foglalkozását tekintve mégis csak szerkesztő-riporter, vagyis újságíró volna, nyilván ez irányú tapasztalatai predesztinálják arra, hogy mellékállásban élvezettel és minden hozzáértés nélkül szapulja a magyar labdarúgó-válogatottat vagy éppen Tusványos résztvevőit. Mikor, mit, csak össze lehessen szarozni valamit.

 

Azért a szakma nem minden fortélyát sikerült jól elsajátítania, a magyar nyelvtan szabályaival nincs egészen tisztában. Már Facebook-dolgozata felütése is arra késztetne egy általános iskolai tanítót, hogy jó vastag piros vonallal aláhúzza az első két szót.

A „végig hallgattam” helyesen „végighallgattam”, és a magyarban gyakori igekötőket – ha az ige előtt állnak – mindig egybe kell írni. Szóval a „ki megy ez az ember” fordulat drámaisága a helyes „kimegy” variációval jobban érzékeltethető lenne.

 

További jó Facebook-epeömlést és sok-sok nyelvtani példamondat gyakorlását kívánjuk Tar úrnak!

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Pénteken Putyin elnök burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be a megszállt régiók védelmére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére