Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hivatalosan is ünnepnap lett a péntek

888.hu

2016.04.08. 13:05

Venezuela elnöke, Nicolas Maduro minden áprilisi és májusi pénteki napot munkaszüneti nappá nyilvánított, hogy az ország így takarítson meg elektromos áramot.

További intézkedésekre is szükség van: az elkövetkezendő 60 napban a bevásárló központok és a hotelek energiaellátásáról maguknak kell gondoskodniuk – generátorok segítségével. Az ipari fogyasztóknak vissza kell fogniuk a fogyasztásukat 20 százalékkal.

Ezek az intézkedések segítenek, hogy az ország a következő 60 napban túljusson a legkritikusabb időszakon"

– mondta Maduro egy szerda éjféli televíziós beszédében.

Venezuela a világ egyik legszegényebb országa, annak ellenére, hogy komoly mennyiségű kőolajjal és egyéb ásványi kincsekkel rendelkezik. A szélsőbaloldali Hugo Chavez 1998-as hatalomra kerülésével a helyzet tovább romlott. Chavez fel akarta számolni a demokráciát, a nagyobb cégeket államosította és egy félig kommunista rendszert vezetett be. 2013-ban elhunyt, majd addigi külügyminisztere követte az elnöki székben, Nicolas Manduro.

Legutóbb az elnök a húsvéti ünnepeket nyújtotta el egy kicsit: egy hosszú hétvége helyett a munkások egy egész hetet tölthettek otthon. Ezzel az akcióval mintegy 22 centiméternyi vizet sikerült megtakarítani a Guri-gátnál levő víztározóban, amely a főváros, Caracas energiaellátásának 75 százalékáért felelős.

Amennyiben a vízszint lecsökkenne a 240 m alá – a tengerszint feletti magassághoz viszonyítva –, akkor le kellene kapcsolni az áramfejlesztő turbinákat. Ez a lépés súlyos következményekkel járna: ki kellene terjeszteni a jegyrendszert. Jelenleg a vízszint 243 méteren van.

Ahhoz, hogy egy ország szabadnappá nyilvánítsa a pénteket, nagy slamasztikában kell lennie. Venezuela gazdasága és infrastruktúrája horrorisztikus állapotban van de még ennél is rosszabb: a kormány egyetlen válasza arra, hogy nincs elég elektromosság az, hogy lekapcsolják a lámpát"

– mondta Luis Vicente Leon, egy helyi közvéleménykutató cég vezetője.

A venezuelai gazdaság nagyban függ a kőolaj exportjától. A világpiaci ár csökkenése miatt 2015-ben 10 százalékkal zsugorodott a gazdaság, és idén várhatóan további 6 százalékos csökkenésre lehet számítani.

Az említett Guri-gát az ország energia-termelésének 40 százalékát adja. Elvileg már nem kell sokat várni az esős évszak kezdetére és így megmenekülhet a kormány és a lakosság a további megszorításoktól. A szakértők szerint már áprilisban enyhülhet a helyzet.

A szárazságért a legtöbben az El Nino jelenséget tartják felelősnek. Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, a Karib-tenger partvidékén. Az Egyesült Államok nyugati partján pedig óriási esőzéseket okozhat.

Kolumbiában 27 százalékkal és Venezuelában 15 százalékkal kevesebb eső esett az elmúlt 12 hónapban, mint az országos átlag.

Maduro elnök elmondta, hogy nem hajlandó megemelni az elektromos áram árát, ehelyett spórolásra kérte a lakosságot: kapcsolják ki a légkondikat, vízforralókat, húzzák ki a nem használt elektromos kütyüket és fogják vissza a hajszárító használatát.

Ha nem fogjuk vissza a lakossági fogyasztást, akkor az eddigi eredményeink mit sem érnek. Tudniuk kell, hogy a hajszárító és a vasaló sokat fogyaszt! Növelnünk kell a tudatosságot!"

– mondta Manduro.

(Bloomberg)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére