Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hihetetlen: az Európa Tanács egy maffiafõnök mellé állt az olasz állammal szemben

Pörge Béla

2018.10.25. 20:45

Az indoklás szerint az olasz hatóságok túl szigorúak voltak a már haldokló maffiafõnökkel.

Elmarasztalta Olaszországot csütörtökön az Európa Tanács égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért a halála előtti hónapokban is rendkívül szigorú körülmények között tartották fogva Bernardo Provenzanót, a szicíliai maffia néhai főnökét – írja az MTI.

Provenzano a hírhedt Cosa Nostrát vezette 1993-tól egészen 2006-ig. Abban az évben elfogták, majd háromszoros életfogytiglanra ítélték. A férfi két éve, 83 éves korában halt meg egy börtönkórházban Milánóban.

Az idős maffiavezér állapota fokozatosan romlott, 2011-ben rákkal diagnosztizálták, és büntetése alatt többször öngyilkosságot kísérelt meg. Provenzano letartóztatása előtt példátlanul hosszú ideig, 43 évig sikeresen bujkált a hatóságok elől.

Az egykori keresztapát kiemelt biztonságú létesítményben, szigorú körülmények között tartották fogva, csak a családtagjai látogathatták, ők is viszonylag ritkán, nem telefonálhatott, korlátozták az általa végezhető tevékenységek körét és az élelmiszer-vásárlásait is.

A bírói testület megállapította, hogy az olasz hatóságok a börtönbüntetés felfüggesztésének elutasításakor és a szigorú szabályok megújításakor jogszerűen jártak el több alkalommal is. Az EJEB szerint ugyanakkor az olasz igazságügyi miniszternek a szigorú szabályrendszer 2016-os meghosszabbításakor Provenzano egyre romló egészségügyi állapotára tekintettel "részletesen és meggyőzően" indokolnia kellett volna a döntést, figyelembe véve az elítélt szellemi hanyatlását. Az ügyben eljáró bírák szerint ennek hiányában az olasz hatóságok nem bizonyították megfelelően, hogy a hosszabbítás indokolt.

Itt érdemes megállni egy pillanatra. Meg kellett volna indokolni, hogy miért kell szigorúan őrizni az olasz maffia legkegyetlenebb szervezetének egyik vezérét, ezt várta volna el az EJEB, sőt, ki is mondták: Olaszország az ügyben megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás, illetve embertelen, megalázó bánásmód tilalmáról szóló cikkét. Kártérítést nem rendeltek el, mint közölték, a jogsértés megállapítása önmagában elegendő.

Az utolsó mondatra felhívnám a figyelmet: kártérítést nem kell fizetni a maffiának, ez nagyon rendes dolog azért, kesztyűs kézzel bántak az olaszokkal!

Érdemes megemlíteni, hogy az EJEB korábban elmarasztalta Magyarországot a tényleges életfogytiglan intézménye miatt. Az zavarja a jogvédőket, hogy néhány igazán kegyetlen, többszörös gyilkos feltétel nélkül sem szabadulhat a börtönből. Olyanokra kell gondolni, akiket 1989 előtt felakasztottak volna, vagy akiket például az USA egyes tagállamaiban ma is kivégeznének. Az EJEB szerint nemcsak a halálbüntetés túlzás, de még az életfogytiglan is. Szerintük tehát nem létezik olyan bűn, ami után nem lehetne visszaereszteni az elkövetőt a társadalomba.

Egy mondat erejéig emlékezzünk meg arról is, hogy 2016-ban Anders Breivik pert nyert az EJEB előtt Norvégiával szemben. Az ítélet szerint a magánzárka, amiben fogva tartották, embertelen volt.

Azoknak, akik ilyen határozatokat hoznak, valószínűleg soha nem kell találkozniuk elveik következményével. Egyszer megpróbálkozhatnának azzal, hogy leszállnak a valóságba...

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Olasz pap: a kerítések és a falak építették a civilizációkat

Olasz pap: a kerítések és a falak építették a civilizációkat

Giacobbe Elia atya az olasz médiának adott interjújában állt ki Matteo Salvini migrációs politikája mellett.

Fidesz-KDNP: a kormány tiltsa be a szennyvíziszap behozatalát!

A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, hogy tiltsa be a külföldi szennyvíziszap behozatalát az országba, és vizsgálja meg, hogy abban milyen baloldali üzleti körök érdekeltek – mondta a kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata parlamenti képviselő hétfőn sajtótájékoztatón.

Működik a magyarokkal való packázás Ukrajnában, nem lesz magyar képviselő a parlamentben

Működik a magyarokkal való packázás Ukrajnában, nem lesz magyar képviselő a parlamentben

Sikeresen átrajzolták Kárpátalja választási térképét az ukránok, így végül egyetlen magyar képviselő sem jutott be az ukrán törvényhozásba.

Nem elég, hogy nigériai bandák működnek Olaszországban, még iszlamisták is

Nem elég, hogy nigériai bandák működnek Olaszországban, még iszlamisták is

Ez egy rendőrségi jelentésből derült ki, mely szerint a Nigériában aktív Boko Haram nevű iszlamista terrorszervezet radikalizálja az olaszországi honfitársaikat.

Szijjártó Péter: a bevándorláspártiak kötelezővé akarják tenni a világ legveszélyesebb migrációs csomagját

Szijjártó Péter: a bevándorláspártiak kötelezővé akarják tenni a világ legveszélyesebb migrációs csomagját

Ismételten kiderült, hogy a bevándorláspárti erők kötelezővé akarják tenni a világ legveszélyesebb migrációs dokumentumát, az ENSZ globális migrációs csomagját – nyilatkozta Szijjártó Péter hétfőn az MTI-nek.

Előzetesben marad Hasszán F.

Előzetesben marad Hasszán F.

Két hónappal meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a szír férfinak a letartóztatását, akit az ügyészség terrorcselekménnyel és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsít.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére