Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Greta Thunberg mostanában minden bizonnyal nem olvas híreket

Filipp Dávid

2022.06.24. 15:10

Tűkön ülve várjuk a felszólítást.

 

A szankciók és embargó működnek!

Ja, bocs. Nem ide.

A nagyszerűen átgondolt és kitalált gazdasági hadviselés következtében oda jutottunk, hogy akkora lett a baj, hogy a környezetvédelem és klímarettegés már nem is tűnik annyira fontosnak.

 

Nézzünk néhány hírt.

 

Az Oroszországból származó gázszállítások leállítása miatt Hollandia feloldja a széntüzelésű erőművek működésének korlátozását – számolt be a Reuters.

Hollandia korábban 35 százalékra korlátozta szénerőműveinek működési kapacitását annak érdekében, hogy a kitűzött klímacélokat teljesítse, ám a jelenlegi gazdasági helyzetben a holland kormány felülvizsgálta a határozatot.

Rob Jetten energiaügyi miniszter szerint a döntés nem befolyásolja a 2030-ra kitűzött klímacélok vállalását.

(Photo by Siebe Swart / ANP MAG / ANP via AFP)


 

Az osztrák kormány döntése alapján újraindítják a stájerországi szénerőművet, illetve Mellach szénbányáját is, melyet még 2020-ban zártak be.

Ezt Leonora Gewessler energiaügyi miniszter jelentette be, aki környezetvédőként támogatta a bezárásukat is. A vészhelyzet indokolta lépés egyből 10 százalékkal csökkentené az orosz gázfüggőséget. Ausztria gáztározóinak csupán alig 42%-a van feltöltve, ahhoz azonban, hogy a téli szezonban ne alakuljon ki hiány, minimum a 80%-os arányt el kellene érniük.


Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter arról beszélt, hogy a kieső földgáz miatt a szénerőművek üzemeltetőinek már most fel kell készülniük arra, hogy a lehető leghamarabb be tudják indítani a termelést. Az áramtermelésben a földgáz arányát akkor lehet csökkenteni, ha bővítik a szénalapú termelést.

Ezért a leállított és tartalékba helyezett szénerőművek üzemeltetőinek „már most fel kell készülniük arra, hogy a lehető leghamarabb be tudják indítani a termelést” – értékelt a miniszter.

A szénerőművi áramtermelés felfuttatása környezetvédelmi szempontból „keserű” fejlemény, „de ebben a helyzetben egyszerűen elkerülhetetlen ahhoz, hogy csökkenjen a földgázfogyasztás” – fejtette ki a Zöldek politikusa.

 

(Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Jó a buli!

Világszerte mintegy 8500 szénerőmű üzemel. Több mint 2000 gigawatt kapacitással

az összes villamos energia több mint egyharmadát állítják elő.

A szénerőművek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának egyötödéért felelősek – ez több, mint bármely más energiaforrás. Miközben a kibocsátás csökkentése kulcsfontosságú globális prioritássá vált, az elkövetkező években több száz új szénerőművet terveznek üzembe helyezni.

Magyarul ezt azt jelenti, hogy tönkreteszik a bolygót, ráadásul az emberek egészségét is veszélyeztetik. A Nature Sustainability folyóiratban korábban megjelent elemzés szerint 2005 és 2016 között 334 szénerőmű zárta be kapuit az Egyesült Államokban, ennek köszönhetően 26 610-el kevesebben vesztették életüket a légszennyezés nyomán fellépő egészségkárosodások következtében.

 

A jelek szerint a fejlemények nem érik el Greta Thunberg svéd klímaaktivista és celeb ingerküszöbét. A Twitter-oldalát megvizsgálva ugyanis kiderül, hogy

a szénerőmű-reneszánsz miatt egyelőre még nem szólított fel senkit, nem keltett zavargást és nem háborodott fel.

A Twitter hírfolyama gyakorlatilag csak újramegosztott bejegyzésekből áll.

Hasonló hozzáállást tapasztalhattunk, amikor az volt a mesterterv, hogy óceánjáró hajókkal szállítsunk LNG-t Európába.

 

Thunberg azonban nem mindig választotta a hallgatás stratégiáját, ha szénről volt szó.

Két évvel ezelőtt Németországban, az Észak-Rajna-Vesztfáliában található Datteln 4 erőmű indításakor nagyjából 500 klímaaktivista vonult ki tüntetni. A klímaaktivisták Greta Thunberg híres mondatát („How dare you? – Hogy merészelitek?”) a hűtőtoronyra vetítették.

A svéd klímaceleb pedig „Európa szégyenteljes napjának” nevezte az új erőmű üzembe helyezését.

 

De arra is akad példa, hogy Thunberg kisasszony kiakadt azon 2021-ben, hogy a globális szénkereslet 4,5%-kal növekedett, ami meghaladja a 2019-es szintet. Ezt úgy kommentálta, hogy

Még mindig a rossz irányba száguldunk.”

 

 

Úgy tűnik, hogy egyelőre Greta Thunberg PR-csapata nem tudja eldönteni, hogy mi a fontosabb:

hogy legyen télen áram és fűtés vagy hogy megmentsük a bolygót.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Már nem ömlik a gáz a tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken – közölte szombaton a vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője.

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket. A szombati szófiai ceremónián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki szerint a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi.

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Pénteken Putyin elnök burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be a megszállt régiók védelmére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére