Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Greta Thunberg mostanában minden bizonnyal nem olvas híreket

Filipp Dávid

2022.06.24. 15:10

Tűkön ülve várjuk a felszólítást.

 

A szankciók és embargó működnek!

Ja, bocs. Nem ide.

A nagyszerűen átgondolt és kitalált gazdasági hadviselés következtében oda jutottunk, hogy akkora lett a baj, hogy a környezetvédelem és klímarettegés már nem is tűnik annyira fontosnak.

 

Nézzünk néhány hírt.

 

Az Oroszországból származó gázszállítások leállítása miatt Hollandia feloldja a széntüzelésű erőművek működésének korlátozását – számolt be a Reuters.

Hollandia korábban 35 százalékra korlátozta szénerőműveinek működési kapacitását annak érdekében, hogy a kitűzött klímacélokat teljesítse, ám a jelenlegi gazdasági helyzetben a holland kormány felülvizsgálta a határozatot.

Rob Jetten energiaügyi miniszter szerint a döntés nem befolyásolja a 2030-ra kitűzött klímacélok vállalását.

(Photo by Siebe Swart / ANP MAG / ANP via AFP)


 

Az osztrák kormány döntése alapján újraindítják a stájerországi szénerőművet, illetve Mellach szénbányáját is, melyet még 2020-ban zártak be.

Ezt Leonora Gewessler energiaügyi miniszter jelentette be, aki környezetvédőként támogatta a bezárásukat is. A vészhelyzet indokolta lépés egyből 10 százalékkal csökkentené az orosz gázfüggőséget. Ausztria gáztározóinak csupán alig 42%-a van feltöltve, ahhoz azonban, hogy a téli szezonban ne alakuljon ki hiány, minimum a 80%-os arányt el kellene érniük.


Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter arról beszélt, hogy a kieső földgáz miatt a szénerőművek üzemeltetőinek már most fel kell készülniük arra, hogy a lehető leghamarabb be tudják indítani a termelést. Az áramtermelésben a földgáz arányát akkor lehet csökkenteni, ha bővítik a szénalapú termelést.

Ezért a leállított és tartalékba helyezett szénerőművek üzemeltetőinek „már most fel kell készülniük arra, hogy a lehető leghamarabb be tudják indítani a termelést” – értékelt a miniszter.

A szénerőművi áramtermelés felfuttatása környezetvédelmi szempontból „keserű” fejlemény, „de ebben a helyzetben egyszerűen elkerülhetetlen ahhoz, hogy csökkenjen a földgázfogyasztás” – fejtette ki a Zöldek politikusa.

 

(Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Jó a buli!

Világszerte mintegy 8500 szénerőmű üzemel. Több mint 2000 gigawatt kapacitással

az összes villamos energia több mint egyharmadát állítják elő.

A szénerőművek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának egyötödéért felelősek – ez több, mint bármely más energiaforrás. Miközben a kibocsátás csökkentése kulcsfontosságú globális prioritássá vált, az elkövetkező években több száz új szénerőművet terveznek üzembe helyezni.

Magyarul ezt azt jelenti, hogy tönkreteszik a bolygót, ráadásul az emberek egészségét is veszélyeztetik. A Nature Sustainability folyóiratban korábban megjelent elemzés szerint 2005 és 2016 között 334 szénerőmű zárta be kapuit az Egyesült Államokban, ennek köszönhetően 26 610-el kevesebben vesztették életüket a légszennyezés nyomán fellépő egészségkárosodások következtében.

 

A jelek szerint a fejlemények nem érik el Greta Thunberg svéd klímaaktivista és celeb ingerküszöbét. A Twitter-oldalát megvizsgálva ugyanis kiderül, hogy

a szénerőmű-reneszánsz miatt egyelőre még nem szólított fel senkit, nem keltett zavargást és nem háborodott fel.

A Twitter hírfolyama gyakorlatilag csak újramegosztott bejegyzésekből áll.

Hasonló hozzáállást tapasztalhattunk, amikor az volt a mesterterv, hogy óceánjáró hajókkal szállítsunk LNG-t Európába.

 

Thunberg azonban nem mindig választotta a hallgatás stratégiáját, ha szénről volt szó.

Két évvel ezelőtt Németországban, az Észak-Rajna-Vesztfáliában található Datteln 4 erőmű indításakor nagyjából 500 klímaaktivista vonult ki tüntetni. A klímaaktivisták Greta Thunberg híres mondatát („How dare you? – Hogy merészelitek?”) a hűtőtoronyra vetítették.

A svéd klímaceleb pedig „Európa szégyenteljes napjának” nevezte az új erőmű üzembe helyezését.

 

De arra is akad példa, hogy Thunberg kisasszony kiakadt azon 2021-ben, hogy a globális szénkereslet 4,5%-kal növekedett, ami meghaladja a 2019-es szintet. Ezt úgy kommentálta, hogy

Még mindig a rossz irányba száguldunk.”

 

 

Úgy tűnik, hogy egyelőre Greta Thunberg PR-csapata nem tudja eldönteni, hogy mi a fontosabb:

hogy legyen télen áram és fűtés vagy hogy megmentsük a bolygót.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére