Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fokozódik a transznemûek mosdóháborúja

888.hu

2016.05.09. 20:28

Észak-Karolina törvényei szerint mindenki azt a nyilvános mosdót köteles használni, amely a születésekor bejegyzett nemének megfelelõ. Emiatt a szövetségi kormány felszólította a kormányzót, hogy vessen véget a diszkriminatív gyakorlatnak és perek sora indult meg. Mindenki perel mindenkit.

Az észak-karolinai kormányzó utasítására az állam hétfőn pert indított a szövetségi igazságügyi minisztérium ellen, amely a napokban három levélben is felhívta az észak-karolinaiak figyelmét arra, hogy biztosítaniuk kell a transzneműek számára a nyilvános mosdókhoz történő hozzáférést.

A mosdóforradalom kezdeteiről korábban is írtunk, kapcsolódó cikkünk:

Hol pisilhet az aki transznemű?

"Mosdótörvénynek" nevezték el az Egyesült Államokban azt a törvényt, amely egyes szövetségi államokban azt írja elő, hogy az azonos neműek és a transzszexuálisok csakis a születésükkor bejegyzett nemüknek megfelelő férfi-, illetve női nyilvános mosdót használhatják. A szövetségi kormányzat ezt az alapvető polgári és szabadságjogok megsértésének tekinti.

Észak-Karolinában azt írja elő a március óta érvényben lévő törvény, hogy mindenki azt a nyilvános mosdót köteles használni, amely a születésekor bejegyzett nemének megfelelő. A szövetségi igazságügyi minisztérium szerint azonban ez a homoszexuálisok és a transzneműek polgári szabadságjogainak megsértése, s erre a minisztérium a napokban háromszor is figyelmeztette Észak-Karolinát.

Pat McCrory, észak-karolinai kormányzó hétfőn egy észak-karolinai szövetségi bíróságon benyújtotta a perkérelmet Loretta Lynch igazságügyi miniszter és Vanita Gupta, a minisztérium levelet író jogásza ellen, azzal érvelve, hogy a szövetségiek "radikálisan másként értelmezik" a polgári jogok szabadságának szövetségi törvényét. 

Miközben a szövetségi minisztérium nem kívánta kommentálni az észak-karolinai döntést, elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy amennyiben Észak-Karolina nem garantálja a transzneműek számára a szabad mosdólátogatás jogát, a szövetségi igazságügyminisztérium is eljárás indíthat a polgári szabadságjogok megtagadása miatt.

Hétfőn az ACLU (az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója) nevű civil szervezet Mississippi államban indított pert a kormányzó ellen, mert ebben az államban is az észak-karolinaival egyező törvény van érvényben.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

„Ukrajna több mint százhúsz nyugati harckocsira számít a közeljövőben”

„Ukrajna több mint százhúsz nyugati harckocsira számít a közeljövőben”

Ukrajnának 120-140 modern nyugati harckocsit kell kapnia az első segélyhullámban szövetségeseitől – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján.

Kiemelt stratégiai partnerségi megállapodást köt Magyarország és Törökország

Megkezdődött a tárgyalás a kiemelt stratégiai partnerségi megállapodás létrehozásáról Magyarország és Törökország között, minthogy a két ország együttműködésének kulcsszerepe van a hazánk előtt álló három legfőbb biztonsági kihívás kezelésében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Novák Katalin: Erős európai vezetőkre, közös stratégiai gondolkodásra és egymás iránti tiszteletre van szükség

Novák Katalin: Erős európai vezetőkre, közös stratégiai gondolkodásra és egymás iránti tiszteletre van szükség

A mielőbbi fegyvernyugvást nevezte célnak Ukrajnában Novák Katalin a Corriere della Sera olasz napilapban kedden megjelent interjúban. A köztársasági elnök Magyarország európai uniós tagságáról azt mondta, az ország a vállalt kötelezettségeket eddig is betartotta, ezután is betartja.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére