Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csúcsra járatta az ellenzéki sajtó egy orbitális hazugság elkenését

888.hu

2018.08.05. 09:20

Mint arról tegnap beszámoltunk, Soros György egyik megbízható szövetségese a Politico címû brüsszeli lap hasábjain üzent az Európai Néppártnak, hogy ideje lenne onnan kitenni a Fideszt. A cikkben több ostobaság is olvasható, valamint egy helyen a cikk írója egy bõdületes hazugságot állít, olyat, amelyrõl a hazai ellenzéki média is nyilvánvalóan tudja, hogy nem igaz. Nevezetesen: a miniszterelnök erõs támogatását fejezte ki Oroszország felé Ukrajna lerohanásával kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk, hogy ezt a bõdületes baromságot hogyan vette át a magyar ellenzéki média. Nem csalódtunk.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Soros György egyik megbízható szövetségese a Politico című brüsszeli lap hasábjain üzent az Európai Néppártnak, hogy ideje lenne onnan kitenni a Fideszt. A cikkben több ostobaság is olvasható volt, valamint egy helyen a szerző egy bődületes hazugságot állít, olyat, amelyről a hazai ellenzéki média is nyilvánvalóan tudja, hogy nem igaz. Nevezetesen: a miniszterelnök erős támogatását fejezte ki Oroszország felé Ukrajna lerohanásával kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk, hogy ezt a bődületes baromságot hogyan vette át a magyar ellenzéki média. Nem csalódtunk.

Mi itt Magyarországon kényelmesen elvagyunk a saját kis médiaháborúnkban. Az egyik közönség az egyik oldali médiát fogyasztja, a másik pedig másikat. Közben pedig alapos igyekezettel igyekszünk faragni egymást.

Na de bezzeg a nyugati sajtó! Tyű, az már valami. Van ott médiaetika, meg független újságírás. Ha ott megírnak valamit, akkor öregem, az tutira úgy van – gondolhatja még a sokat látott médiafogyasztó is.

És gondolta Vágó István is. Ez a Politico, tetszik érteni?

A Politico pedig egy olyan véleménycikket jelentetett meg, amelyben van egy akkora bődületes nagy, aljas hazugság, hogy a bőr lesülhetne a képükről. Arra voltam kíváncsi, hogy ezt hogyan tálalta az ellenzéki média. Ez azért is érdekes, mert a legkérlelhetetlenebb, elvakult balliberális újságíró is tudhatta, hogy ami ebben az állításban le van írva, az egy ordenáré baromság. Az eredményen nem lepődtem meg, de nézzük előbb magát az állítást. Íme angol nyelven.

"His vocal support for Putin’s war in Ukraine and his call for an end of sanctions against Moscow is also worrying, and runs counter to the values of the EPP, which strongly supports Ukraine’s independence and sovereignty."

A megfogalmazott állítás Orbán Viktorra vonatkozik, az ő nézetével, politikájával foglalkozik. Az egyszerűség kedvéért csak az első tagmondattal foglalkozunk, ugyanis ott van a fake news, a második tagmondat ebből a szempontból már nem tesz hozzá annak a jelentéséhez, értelmezéséhez.

"His vocal support for Putin’s war in Ukraine and his call for an end of sanctions against Moscow is also worrying..."

Ugyancsak aggasztó, hogy erélyesen kifejezte támogatását Putyin ukrajnai háborúja iránt, valamint aziránt, hogy oldják fel a Moszkva elleni szankciókat"

– olvasható cikkben. Csakhogy Magyarországon nem volt egyetlen olyan kormánypárti politikus sem, de tudtommal ellenzéki sem, aki valaha is kifejezte volna támogatását Oroszország felé az Ukrajna elleni háború kapcsán. A miniszterelnök pláne nem tett ilyet. Ez egyébként egy nagyon súlyos állítás és ebből következően egy fajsúlyos hazugság. Mindez ráadásul nagyon rossz színben tünteti fel Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt, hiszen azt sugallja, hogy EU- és NATO-tagként Oroszországot támogatjuk az Ukrajna elleni konfliktusban.

(Még egy rövid kitérő, mielőtt megnézzük az ellenzéki sajtó tálalását. Talán a "vocal support" értelmezésében lehetne vita. A Cambrigde Dictionary szerint a kifejezés azt jelenti, hogy "erélyesen hangot adni a véleményünknek" – expressing your opinions in a strong way).

Ezek után lássuk az ellenzéki média megfejtéseit.

444.hu

"Legalább ennyire aggasztja, hogy Orbán szerinte "hangosan támogatja Putyin ukrajnai háborúját", illetve az is, hogy az oroszok elleni szankciók feloldását sürgeti" – írták a srácok.

A fordítás terén végül is azt hiszem, lehet akár "hangosnak" is fordítani. De az látszik, hogy a kifejezést inkább szó szerint fordították és ennek megfelelően idézőjelbe tették, mert ők is érezték, hogy necces az állítás.

hvg.hu

"A politikus aggasztónak tartja azt is, hogy Orbán a Moszkva elleni szankciók eltörlését sürgeti" – írta a függetlenobjektív hvg.hu.

Itt ugye az a megoldás született, hogy mivel látták, hogy fake news ez az állítás, inkább ki is hagyták, nehogy még elbizonytalanítsák a tisztelt olvasót. Ezzel megpróbálták megtartani azt a látszatot, hogy ez egy komoly írás egy komolyan vehető lapban. (Jelentem sikerült. Lásd: Vágó István).

24.hu

"Nehezményezi, hogy Orbán nyíltan támogatja Putyint és kritizálja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat" – írja a 24.hu

Nem, kedves 24.hu, nem csak és nem főként ezt nehezményezi. Amit nehezményez, az egy orbitális hazugság. Ti pedig szimplán átvertétek az olvasót.

Index.hu

"Bildt felrója Orbánnak a Putyin-barátságot is" – írja az index.

Sajnos ez sem talált. Bildt leginkább egy nemlétező cselekedetet ró fel Orbánnak.

atv.hu

A Népszabadság bezárása óta a nevüket nem vállaló interjúalanyok védőszentjével, Csuhaj Ildikóval erősítő atv.hu imigyen mutatta be az eseményeket:

"A képviselőt aggasztja, hogy Orbán támogatja Putyint és kritizálja az Oroszország ellene gazdasági szankciókat" – írja az atv.hu.

Itt is inkább az a megoldás született, hogy a fake newst megpróbálták elkenni. A mondat egyébként szinte tökéletesen megegyezik a 24.hu-éval. Úgy látszik, hogy összedolgoztak.

nepszava.hu

Talán majd a nép szava! (Ennél populistább című lap sosem lesz, az tuti).

"aggasztó, hogy Orbán a Moszkva elleni szankciók eltörlését támogatja" – próbálja átadni a képviselőnő szavait a lap. Sikertelenül. Itt is teljesen kihagyták az első állítást, mert ők is érezték, hogy ultragáz.

Összegzés

Összesen 6 lapot vizsgáltunk meg, amelyből 4 teljesen hülyének nézi az olvasóit. A problémás szövegrészt – mivel diszkreditálná az egész cikket, mert hülyeség úgy, ahogy van – egyszerűen le sem fordították, vagy megpróbálták tompítani az állítás élét, hogy hitelesebbnek tűnjön az írás. Amolyan jó függetlenobjektív módra.

Az index.hu a különdíjunk nyertese kreatív kategóriában, mivel úgy b888ssza át az olvasót, hogy olyan nagyot azért nem kell hazudnia mégsem. Próbálja összefoglalni a lényeget egy, az eredetinél rövidebb állításba, valamennyire sikerül is, és mivel a hazugság kimaradt, így a megtisztelt olvasó sem fog kételkedni az eredeti cikk hitelességében.

A Vágó István-díj nyertese pedig a 444.hu. Látták, hogy f888szság, benne hagyták szövegszerűen, de azért kiemelve, elkülönítve, hogy majd az olvasó eldönthesse, hogy elhiszi-e vagy sem. Gyanítom elhitték.

Gratulálunk a résztvevőknek!

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
„Siklósi flowban volt”

„Siklósi flowban volt”

Ahogy az egész tegnapi nap során, úgy a döntőben is önbizalommal telve vívott Siklósi Gergely, aki pénteken aranyérmet nyert a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Merkel még mindig hallgat a remegéseiről

Szűkszavúan nyilatkozott csak egészségi állapotáról hagyományos nyári sajtóértekezletén Angela Merkel német kancellár.

Elhunyt Heller Ágnes

Elhunyt Heller Ágnes

Péntek kora este elhunyt Heller Ágnes. A filozófus 90 éves volt.

Óriási siker: aranyérmes Siklósi Gergely párbajtőrözőnk

Óriási siker: aranyérmes Siklósi Gergely párbajtőrözőnk

A párbajtőröző Siklósi Gergely látványos és eredményes vívással aranyérmet nyert pénteken a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

Halálra ítélték a két skandináv lányt lefejező dzsihadistákat

A bíróságon megjelent 23 vádlottból a három gyilkos halálbüntetést kapott a marokkói tárgyaláson.

A börtönkoszt és a magány miatt panaszkodik a stockholmi migráns terrorista

A börtönkoszt és a magány miatt panaszkodik a stockholmi migráns terrorista

Rahmat Akilov lelkén öt ember halála – köztük egy 11 éves kislányé – szárad, most azonban még neki áll feljebb.

„Az ukrán hatóságok ne ellenséget, hanem partnert lássanak a helyi magyarságban!”

Magyar Levente azt követően tájékoztatta az újságírókat, hogy összehívták az EU- és NATO-tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteit, hogy tájékoztassák őket arról, hogyan alakult ki a mostani helyzet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére