Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszel: Orbán-siker, Dobrev a gazdasági atombomba mellett

Horváth K. József

2022.10.21. 13:30

Orbán Viktor friss éjszakai sikere Brüsszelben egyben Dobrev Klára újabb látványos kudarcára is rávilágított.

 

Órák alatt 17 ezer ember nyilvánította ki tetszését, több százan szívecske posztolásával érzelmileg is azonosultak a magyar miniszterelnök hajnali kettőre kivívott, egy órával később már a Facebookján közzé is tett tárgyalási sikerével. Ismét sikerült megvédenie a magyarok érdekeit.

Tudtuk jól, Ursula von der Leyen, bizottsági elnök az utolsó pillanatig amellett érvelt, hogy az Unió országai egységesen ársapkát vezessenek be az orosz gáz importjára. Ez azzal járt volna, hogy Oroszország leállítja a gáz exportját Európába, ami nekünk – többszörös krízist okozva – gazdasági atombombát jelentette volna. Gyárbezárásokkal, munkahelyek tízezreinek megszűnésével, megszorításokkal, az infláció további emelkedésével. Szárazföldi ország lévén ugyanis a tengeren szállított gázhoz közvetlenül nem juthattunk volna hozzánk. De hogy ez a lehetőség sem fenékig tejfel, azt Macron francia elnök minapi kiáltása mutatja. Azt sürgette, hogy az európai országok fogjanak össze az ázsiaiakkal és együtt kérjék meg az Egyesült Államokat és Nyugat-Európa legnagyobb gáztermelőjét, Norvégiát, hogy a barátság jegyében csökkentsék rendkívül magas, a saját piacukon lévő tarifákhoz képest négyszeres gázáraikat.

 

Szóval Magyarország számára különösen fontos volt, hogy jól sikerüljön ez a tárgyalási éjszaka. Orbán Viktor optimista előrejelzéssel vágott neki az útnak, ami valószínűleg összefüggésben volt azzal, hogy néhány napja Olaf Scholz német kancellárral tárgyalt Berlinben. Scholz a Bundestagban órákkal a csúcs előtt arról szónokolt, hogy szó sem lehet a földgázárak korlátozásáról. Az pedig önmagában optimizmusra adott okot, hogy az Unió legerősebb tagállamának első embere a magyar álláspont támogatásáról beszélt ország-világ előtt.

És jól is sikerült az éjszaka, a veszély elhárult. Mint Orbán kijelentette: „Hosszú csata volt, de sikerült megvédenünk Magyarország érdekeit.”

 

Facebookján részletezte: „Megállapodtunk abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne. Más szóval a gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását.”

„Megállapodtunk abban is, hogy ha lesz is közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarország számára. Ezáltal nekünk továbbra is nyitva marad minden beszerzési lehetőség. Ez fontos, mert csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon.”

 

A baloldal szempontjából a siker azért is pikáns, mert Dobrev Klára néhány nap differenciával szintén odapofátlankodott Olaf Scholzhoz. Azt a látszatot keltve, mintha az ő közbenjárására lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország szekere a háborús válság idején jó irányba forduljon.

Ahogy az lenni szokott, ennek éppen az ellenkezője derült ki. Dobrev maga számolt be Facebookján, hogy továbbra is a jogállamisági gumicsontot rágta Scholznál, szorgalmazva, hogy az eddigi álláspontját képviselje az Unió. Tette ezt akkor, amikor karnyújtásnyira van a megállapodás, s ahogy Navracsics Tibor lapunknak elmondta: reményei szerint a karácsonyfa alá kerülhetnek az aláírt dokumentumok.

Summa summarum, Dobrev egy szót sem szólt a magyarok érdekében a gázimport ügyében, ezzel egyértelműen kiállt az uniós ársapka-törekvések bevezetése mellett. Azaz nem akarta megakadályozni a gazdasági atombomba Magyarországra való ledobását.

De tessék mondani, várt józan ember mást ettől az árnyékasszonytól?

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére